הבורסה בלבנון נפתחת מחדש, המניות במפולת
לאחר שבועיים בהם הבורסה היתה סגורה, נפתחה הבוקר לשעתיים, במהלכן צנחו רוב המניות למקסימום האפשרי ב-30 דקות הראשונות למסחר
יו"ר הבורסה בבירות פאדי קאלאף אמר כי שוק המניות נפתח מחדש, אך הוא נתון תחת אמצעים מיוחדים שמטרתם להגביל את הפכפכות המחירים עקב פאניקה וספקולציות.
"זה לא טוב לסגור את השוק לזמן רב, ולכן יצרנו את המכניזם הזה", אמר קאלאף. למחירים מותר להתנדנד רק 5% למעלה או למטה, בהשוואה להגבלה הרגילה של 10% על כל המניות, חוץ מאשר על החברה הלבנונית הגדולה ביותר, Solidere, שעליה חלה הגבלה של 15%. בנוסף, מחירי הסגירה לא נשמרים ליום למחרת אם הערכים נמוכים מאוד, על מנת לשמור על יציבות השוק.
מדד בנק ה-BLOM בלבנון צנח 4.13% ועמד על 1,230.22, עם מחזור מסחר של פחות ממיליון דולר. רוב המניות השילו מעצמן את המקסימום- 5% במהלך חצי השעה הראשונה של המסחר. שלושת הבנקים הגדולים בלבנון סגרו את המסחר עם ירידה מקסימלית של 5%.
סוחרים אמרו שהמלחמה הובילה ליציאתם של משקיעים, למרות שהמחירים נפלו לרמות אטרקטיביות שמצב רגיל היו מעודדות את הקונים להשקיע לטווח ארוך. "הערכים נמוכים, יש הרבה הצעות בשוק אבל אין מכרזים. נראה כי אנו עומדים בפני ירידות נוספות
השבוע", אמר משקיע מניות בבירות.
המשקיע הוסיף כי "אם הבורסה תיפול בעוד 15%-20% אנו צפויים לראות מכרזים. המחירים הם מאוד אטרקטיביים אך הסיכונים הגיאו-פוליטיים גדולים".
שוק המניות בלבנון נסגר ב-17 ליולי מסיבות ביטחוניות, ונשאר סגור על מנת למנוע ממשקיעים קטנים להיכנס לפאניקה. החל מה-14 ליולי קיצצה הבורסה את שעות המסחר, לאחר שבשבוע אחד נפלו המדדים בכ-14%. היום נפתחה הבורסה מחדש ב-9:30 בבוקר אך נסגרה ב-11:30 בשל ירידות המחירים החדות.
לדברי קאלאף: " אנו נהיה בקשר מתמיד עם שר האוצר, נפקח על ההתפתחויות בשוק ונשנה את ההגבלות בהתאם למצב". לעת עתה אנו פתוחים אך אם הקונפליקט עד כדי כך שיהיה מסוכן להגיע למשרד, זה כבר לא יהיה בשליטתנו".
שוק המניות הלבנוני נפגע קשות ב-2005 בעקבות רציחתו של ראש הממשלה הקודם רפיק אל-חרירי, אז נסגרה הבורסה לשלושה ימים לאחר מותו.
כאשר נפתחה הבורסה מחדש, חברת Solidere שייסד חרירי על מנת לשקם את מרכז ביירות אחרי מלחמת האזרחים של 1975-1990 נפלה למקסימום של 15% במהלך שני ימי מסחר רצופים.
השוק, כולל Solidere, התאושש מאוחר יותר עד כי רשם שיאים גבוהים לקראת סוף השנה שעברה. הפעם, אומרים המשקיעים, המשבר ממושך יותר, אולם שוק המניות צפוי להתאושש מהר יותר מאשר סקטורים אחרים בכלכלה.