ארוחת גורמה במלונה
מבט על שוק המזון העכשווי לבעלי חיים: מה מעדיפים הכלבים? למה החתולים בדיאטה ואילו ויטמינים יוצרים פרווה בריאה ומבריקה?
בישראל ניתן למצוא חתולים בכ-141 אלף משקי בית יהודיים. המספר המוחלט של החתולים הביתיים אף גדול יותר, שכן בשליש ממשקי הבית יש יותר מחתול אחד. לפי הנתונים, 5% מן האוכלוסיה היהודית הבוגרת והלא-חרדית הם בעלי חתולים ו-2% נוספים מחזיקים גם כלב וגם חתול. כך עולה מנתוני חברת ביו-פט, מקבוצת מוצרי מעברות בע"מ, המייצרת את "בונזו" ו"לה-קט" ומייבאת את מותג הפרימיום "נוטרו צ'ויס".
נוכחותם של הכלבים בבתי הישראלים משמעותית אף יותר. ב-10% ממשקי הבית היהודיים הלא-חרדיים, שהם כ-221 אלף משקי בית, מגדלים כלבים. גם כאן מספר הכלבים הכולל גדול יותר, שכן ב-13% ממשקי הבית יש יותר מכלב אחד.
נתון מעניין נוסף הוא כי מתוך כלל משקי הבית שמגדלים חתולים, 66 אלף הם של עולים ממדינות חבר העמים. לגבי הכלבים- 65 אלף ממשקי הבית של העולים מברה"מ לשעבר מחזיקים אחד כזה לפחות.

בדומה לטענה כי כלבים דומים חיצונית לבעליהם, הרי שממחקרים שעורכות יצרניות המזון לבעלי חיים עולה כי חיות המחמד מטופלות בהתאם לדפוסי סגנון החיים של הבעלים. בענף טוענים כי חיית המחמד מקבילה לילדים, לא פחות, ברמת תשומת הלב ובטיפול לו היא זוכה.
אי לכך, שוק המוצרים לבעלי חיים מתאפיין בשנים האחרונות בתופעה של "הומניזציה", היינו אימוץ מאפיינים "אנושיים" ביחס לחיות הבית. מגמה זו מתורגמת ישירות להגדלת ההוצאה על חיית המחמד. בישראל ניכרת עלייה של 11% בהוצאה הממוצעת הכוללת (כלומר, לא רק על מזון) על חיות מחמד בחודש. ההוצאה החודשית הממוצעת על כלב הגיעה ל-209 שקל , מתוכם 67% (140 שקלים ) על מזון.
ההוצאה הממוצעת על מזון לחתולים מגיעה לכ-95 שקל בחודש. גידול זה בא לידי ביטוי גם בעלייה בהוצאות על מוצרי טיפול ופינוק דוגמת מיטות, מספרות, ביגוד וצעצועים. החנויות המתמחות בפינוק כלבים וחתולים מספקות שירותי טיפוח, תספורות וסירוק, שירות וטרינרי, אילוף ואימון וכמובן, מגוון עצום של מוצרים.
השינוי המשמעותי בצריכת מוצרים עבור חיות הוא העלייה בדרישת הלקוחות להתאמה תזונתית בין המזון לבעל החיים: התאמה לגיל החיה, לגזע שלה או לצרכים תזונתיים מיוחדים שיש לה. משמעות
למעשה, נוצר מצב שבו הטרנדים השולטים בעולם המזון לבני אדם מחלחלים ומוצאים דרכם גם למזון לבעלי חיים. בהמשך לאופנה העולמית בכל הקשור למוצרי מזון בריא לבני אדם, חודרת מגמה דומה לתפריט של ידידינו החיות - כיום ישנו מזון לבעלי חיים המועשר בתוספי תזונה, בוויטמינים, במינרלים, בסיבים תזונתיים ובשאר תוספים ומחזקים.
כך לדוגמה, זכו בעלי הכלבים (והכלבים עצמם כמובן) ל"בונזו" חדש, המועשר באומגה 3 ובאומגה 6, ואמור לסייע צמיחתהשל פרווה בריאה ומבריקה. התופעה קיימת גם בתחום המזון לחתולים, וכך שודרג המוצר "להקט", והוא מועשר כיום בלא פחות מ-24 סוגי ויטמינים ומינרלים, ומכיל רכיבים טבעיים בלבד.
גם נושא הטעם מקבל כיום חשיבות רבה מתמיד, מתוך מטרה לתת לבעלי החיים גיוון, בדומה למגוון הטעמים במזון של בעליהם. גם בתחום המזון לבעלי חיים נערכים מבחני טעימות, והחברות מחזיקות פאנל של כלבים וחתולים, שנבחרו בקפידה, הטועמים את מוצרי המזון. כל שינוי במזון, מהחלפת ספק של חומר גלם ועד השקת טעם חדש, עובר מבחני טעימה מדוקדקים.

אם לא די במבחני טעימה ובתוספי מזון, הרי שגם נושא הנוחות מטופל: אם בעבר התרגלנו לראות שקים ענקיים של מזון יבש, הרי שכעת מככבות בחנויות אריזות שומרות טריות, חטיפים קטנים, מארזים אישיים ושירות משלוחים לבית - טייק אווי. שוק המזון היבש לבעלי חיים מתחלק לשניים: שוק מוצרי הפרימיום ושוק מוצרי המיינסטרים.
על-פי נתוני סטורנקסט, מגלגל שוק המזון היבש לחתולים בארץ 51 מיליון שקל בשנה. מחזור המכירות של שוק המיינסטרים בישראל בשנת 2005 עמד על 25 מיליון שקל, כשהשחקנים העיקריים בו הם: לה-קט, פריסקיס וויסקאס.
מחזור המכירות של שוק מוצרי הפרימיום בשנת 2005 הגיע ל-10 מיליון שקל, שהתחלקו בעיקר בין "רויאל קנין", " סיאנס דיאט", " פרופלן" ו"נוטרו צ'ויס". 16 מיליון שקלים נוספים מן השוק הולכים למזון נחות יחסית, המשמש בעיקר להאכלת חתולי רחוב.
שוק המזון היבש לכלבים מגלגל כ-120 מיליון שקל: 59 מיליון מתוכו בשוק המיינסטרים, כשהשחקנים העיקריים בו הם: "בונזו", " דוגלי" ו"פדיגרי". מחזור המכירות של שוק מוצרי הפרימיום בשנת 2005 עמד על 55 מיליון שקל, כשהמוצרים המובילים הם: "יוקנובה", " פרופלן", " נוטרו צ'ויס", " סיאנס דיאט" ו"רויאל קנין".
יצרניות המזון לכלבים ולחתולים לא מסתפקות בשינויי הצריכה האחרונים, ובקרוב נראה כיצד מתפתחת התעשיה גם לעבר מזונות הדיאט והלייט. מסתבר שגם בעלי החיים, כמו הילדים, משחקים פחות בחוץ ומבלים יותר ברביצה על הספה. עם אורח חיים שכזה, מגפת ההשמנה העולמית נמצאת בדרכה להולכים על ארבע - ויצרניות המזון נערכות בדיוק לכך.
