גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


תלויים באוויר

כרית אוויר תקינה יכולה להציל חיים, כרית אוויר שלא הותקנה כמו שצריך מסכנת אותם - ובישראל, שבה אין תקנים מסודרים בנושא, המשוואה הזו קטלנית במיוחד. אם יש לכם מכונית משומשת, כדאי שתבדקו אם כריות האוויר שלכם יתפקדו ברגע האמת

גיל מלמד | 17/11/2006 11:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כריות אוויר הן אמצעי הבטיחות הפסיבי החשוב ביותר שמותקן כיום במכוניות. הבעיה היא שבישראל אין תקן לתחזוקת הכריות ולפירוק שלהן, ובהיעדר פיקוח אנחנו משלמים יותר ומקבלים פחות בטיחות. בשנים האחרונות גדל מ-2 או 4 ל-6 מספר כריות האוויר המותקנות במכוניות: 2 מול הנהג והנוסע שלצדו, 2 בצדי מסעדי המושבים הקדמיים, ו-2 נוספות לאורך שיפולי הגג מעל חלונות הצד.

כל המערך הזה, שכולנו מקווים שלא נצטרך לראותו בפעולה, ממתין לרגע שבו תתרחש חלילה תאונה. אז יתפוצץ מטען קטן של חומר נפץ וידחוס כמות גדולה של גזים אל תוך שקים העשויים מבד סינתטי מיוחד. השקים יתנפחו במהירות של כ-200 קמ "ש ויחצצו בין הגוף של הנהג והנוסע לבין מה שעלול היה לפגוע בהם. כריות ה"ווילון", אלה המותקנות בשיפולי הגג, יספקו הגנה גם לראשי הנוסעים מאחור, ויחצצו בינם לבין מסגרות הדלתות ולכל מה שעלול להיכנס מבעד לחלונות.

למערכת ההגנה המשובחת הזו יש בעיה לא פשוטה כלל: פתיחת הכריות עלולה לגרום לפציעת הנוסעים. זו יכולה להיות פציעה קלה או בינונית, אבל כמעט תמיד מדובר בפציעה כלשהי - פגיעה בעור התוף כתוצאה מהרעש הרב, כוויות כתוצאה מפיצוץ חומר הנפץ שמנפח את הכרית, פריקת כתף בשל מתיחת חגורת הבטיחות, פגיעות בצלעות, בעיניים ועוד. ההנחה היא שאלה נזקים גופניים זניחים ביחס לאלה שהכריות יכולות למנוע במקרה של תאונה קטלנית. אמת, הכריות השתכללו מאוד בשני העשורים האחרונים וכך גם מנגנוני ההגנה מפני פגיעה. בנוסף לכך, לפי החוק אסור להושיב תינוקות וילדים מול כרית אוויר פעילה, שכן עבורם הפגיעה עלולה להיות קטלנית. אולם כמו לגבי כל מערכת - אם לא מקפידים על הוראות השימוש, התוצאה עלולה להיות קשה.

אחת הבעיות עם כריות אוויר היא שהן מקופלות להן באין רואה, ועל כן לכאורה גם לא זקוקות לתחזוקה. למעשה, דווקא משום שהן חבויות ונסתרות - יש להקפיד על התחזוקה שלהן וגם לדעת מהם הגורמים הכלכליים הפועלים נגדנו.
התפוצצות עצמונית

כריות אוויר כלולות במחיר של מכונית חדשה, אולם מחירן בנפרד - לרוב בסטים של 6-2 כריות נע בין 2,500 ל-6,000 שקל , לא כולל מחשב ההפעלה והחיישנים, שעולים עוד כמה אלפי שקלים. אם כרית האוויר התפוצצה, בין אם בתאונה ובין אם "באופן עצמוני", היא קורעת איתה חלקים יקרים של דיפוני פלסטיק וגם חלקי חשמל ואלקטרוניקה. מחשבי ההפעלה של הכריות "ננעלים" לאחר תאונה, ולא ניתן לעשות בהם שימוש חוזר. במכוניות חדשות מותקנים גם מותחני חגורות בטיחות, שגם אותם יש להחליף לאחר תאונה בעלות של מאות שקלים.

במקרים רבים, אם כן, גורמת פתיחת הכריות לכך שתאונה "בינונית" מבחינת הנזק הכספי הופכת לתאונת "טוטאל לוס", וכאשר הכסף מדבר מתחילות הקומבינות. מבחינת חברות הביטוח, שלפי תנאי הפוליסה מחויבות "להחזיר את המצב לקדמותו", אין סיבה לרכוש מערכת כריות חדשה אצל יבואני הרכב, אם ניתן להשיג כריות ומנגנוני הפעלה מפירוק. הבעיה היא שבישראל אין אף תקן שקובע מי רשאי לפרק כריות

אוויר, כיצד צריך לטפל בפירוק שלהן, באחסנה ובהרכבה מחדש, וכיצד אפשר לבדוק אם כריות משומשות שהורכבו במכונית לאחר תאונה אכן יתפקדו בתאונה הבאה.

חשוב לדעת שמכיוון שבכריות האוויר טמון חומר נפץ, מדובר ברכיב מסוכן לטיפול ולשינוע. אחרי לא מעט תאונות עם נפגעים נקבעו בעולם סטנדרטים מחמירים מאוד לטיפול בכריות אוויר ולהכשרת כוח אדם מיומן לצורך כך. כאמור, אין תקנים כאלה בישראל. מקורבים לתחום אמרו ל"עסקים", כי "בארץ מדובר בשוק פרוץ לחלוטין, שבו איש הישר בעיניו יעשה".

כך, למשל, בעוד שבארצות הברית ובאירופה אחת הדרישות המרכזיות היא שכריות משומשות יאוחסנו במקום יבש ונקי, וכל כרית שבאה במגע עם מים נפסלת מיידית, בישראל מפורקות כריות אוויר גם ממכוניות שעמדו שנתיים במגרשים של מכוניות לפירוק - בגשם ובשרב וללא פיקוח. בנוסף לכך, בעולם קיים תקן שלפיו רק צוות מוסמך של מפרקים רשאי לפרק את הכריות, והוא גם היחיד שרשאי להתקין אותן מחדש.

תקלות סדרתיות

העלות הגבוהה של כריות האוויר הפכה אותן ליעד מועדף על גנבי רכב ומפרקי מכוניות בכל העולם, וכך מתקיים לו שוק שחור של כריות אוויר מפורקות, לצד שוק שלם של חלקי רכב גנובים. רוכש תמים של מכונית משומשת לא יכול לדעת מה מצב כריות האוויר שבמכוניתו, אלא אם המכונית חוברה למחשב דיאגנוסטיקה של יבואן רכב, שיאתר במהירות אם יש תקלה.

בעיה אחרת לגמרי, שצפויה להיות מורגשת יותר בקרוב, היא שיצרני הרכב מעוניינים למכור לנו כמה שיותר כריות חדשות כדי להרוויח כסף. כך עולה מדי פעם לדיון "תאריך התפוגה" של כריות האוויר, ונשמעת הטענה שיש להחליף כריות כל 10 שנים. בענף הרכב יש האומרים כי הטענה נועדה, בין השאר, לכסות את ישבנם של יצרני הרכב במקרה שבו כרית לא תפעל בעת תאונה ולהגן עליהם מפני תביעת רשלנות. עם זאת, מותר להניח שהמניע העיקרי הוא המוטיבציה למכור כריות חדשות ויקרות.

אצל כמה וכמה יצרני רכב התגלו תקלות סדרתיות בשנים האחרונות, שגרמו לכך שכריות האוויר נפתחו גם ללא צורך, למשל בעת פגיעת גלגל במדרכה במהירות נמוכה יחסית. במקרים אחרים מחשבי הפעלה "ננעלו" בגלל תאונה כביכול (שלא קרתה), וכך נגרם נזק כספי רב. חלק מהיצרנים והיבואנים היו הוגנים ותיקנו על חשבונם את הנזקים שנגרמו מהתקלות הסדרתיות, אבל היו גם יבואנים הוגנים פחות, שלקוחותיהם נאלצו לשלם אלפי שקלים מכיסם.

כריות בטיחותיות נפתחות מעצמן שלא לצורך בשל טעויות התקנה של מתקיני מערכות שמע או מערכות מיגון, ואפילו בגלל השמעת מוזיקה בעוצמה גבוהה מדי - וגם אז ברוב המקרים נופלת עלות הנזקים על בעלי הרכב.

מה עושים? כאשר מכונית משוקמת לאחר תאונה, חשוב מאוד להקפיד על תיקון מקצועי של מערכת כריות האוויר שלה. לקוחות של חברות ביטוח צריכים לשים לב באופן מיוחד לנושא. ראשית, ייתכן מאוד שעצם פתיחת הכריות גרמה לנזק המצטבר להגיע למצב של טוטאל לוס, ובמקרה כזה יש להתעקש ולקבל מחברת הביטוח את מלוא התשלום.

שנית, התקנה לא מקצועית של כריות מפירוק עלולה לגרום לפתיחה עצמונית ומסוכנת שלהן בעתיד, או לא לספק את ההגנה הדרושה בעת תאונה. כאשר רוכשים מכונית משומשת, בנוסף לכל הבדיקות הרגילות חשוב לחבר אותה למחשב דיאגנוסטיקה במוסך מורשה של היבואן, כדי לוודא שכל הכריות קיימות ותקינות.

איפה משרד התחבורה

כאמור, עד היום לא היתה התייחסות של משרד התחבורה לטיפול ולתחזוקת כריות האוויר, ובשטח קיימת התעלמות מן הנעשה. התערבות המשרד נחוצה קודם כל כדי לקבוע כללים בנוגע לטיפול בכריות ולאחזקתן, לבדיקה שלהן ולקביעת האחריות המקצועית והפלילית של מי שעוסק בהתקנת כריות משומשות מפירוק.

היות שמדובר במערכות בטיחותיות חשובות וייחודיות, ראוי גם לקיים עבורן מערך רישוי, כך שלבעלי הרכב יהיה את כל המידע הדרוש על הכריות שהותקנו בו ועל זהות המתקין. בנוסף, היה טוב אם משרד התחבורה היה קובע חובת דיווח לגבי כל המקרים שבהם נפתחו כריות האוויר שלא בעת תאונה, ומנהל מאגר ממוחשב של המידע הזה. כך ניתן היה לאתר תקלות סדרתיות בכריות ולמנוע את הישנותן במקרים נוספים.

הפנינו למשרד התחבורה מספר שאלות: מדוע לא קיים בישראל נוהל מסודר לגבי ההסמכות הנדרשות ממי שמתחזקים ומטפלים בכריות אוויר, מדוע לא קיים בארץ תקן לפירוק כריות משומשות ממכוניות שעברו תאונה ולגבי התקנתן במכוניות אחרות, ומדוע לא קיים תקן בנוגע לאחסנת הכריות ולבדיקת כריות משומשות. עוד שאלנו מדוע אין המשרד מפקח על הנעשה בתחום, אף שמדובר במערכות החיוניות להצלת חיים, ואף שמדובר בתיקונים שעליהם נדרשים בעלי המכוניות לשלם אלפי שקלים.
בתגובה לכל השאלות האלה השיב דובר המשרד: "כריות האוויר מותקנות בכלי רכב בתהליך הייצור ועל-פי המפרט של יצרן הרכב. בשונה ממערכות אחרות, תקינותן של כריות האוויר אינה נבחנת באופן שוטף אלא בעת תאונה בלבד.

"כריות אוויר, כמו מערכות בטיחותיות אחרות, מהוות חלק ממערכות הרכב, ולפיכך אופן הטיפול בהן נקבע על-ידי יצרן הרכב, כאשר האחריות לתיקון מוטלת באופן בלעדי על המנהל המקצועי במוסך".
מיותר לציין שגם לו היו רוצים, יצרני הרכב אינם יכולים להתייחס למקור החלפים שמורכבים במכונית לאחר תאונה.

gilmel@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים