נופלים בין הסניפים
רוצים לעבור לסניף אחר של אותו הבנק? תתכוננו למסע טרטורים • בחלק מהבנקים תצטרכו לעבור את רוב הבירוקרטיה בעצמכם, אבל באחרים דווקא ינסו להקל עליכם את המעבר • רוצים לדעת מה קורה בבנק שלכם?
מה יכול להיות פשוט יותר מלפנות לבנק ולבקש לעבור מסניף לסניף? מסיפורה של ד' מתברר שזו לא ממש משימה קלה. בנק הפועלים, שבו מנהלת ד' את החשבון שלה, החל להעביר אותה מסע כומתה שלא היה מבייש את סיירת גולני. תחילה נשלחה לסניף החדש שאליו רצתה לעבור, משם חזרה לסניף הישן, וכל סניף טען כי סניף אחר הוא זה שצריך לטפל בניירת.
לאחר שנפלה ההחלטה הגורלית מי יטפל בבירוקרטיה, התברר לד' שגם לה יהיה חלק לא קטן בכך. היא התבקשה לבטל את כל הוראות הקבע הקיימות בחשבון שלה ולעשות אותן מחדש - כולל כל הניירת והטפסים - בסניף שאליו היא עוברת. רק עקשנותה של ד' איפשרה לה בסופו של דבר, ולאחר טרטורים רבים שנמשכו יותר מחודש, לעבור לסניף הקרוב אל ביתה ולא להתייאש באמצע הדרך.
מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "פעולת מעבר בין סניפים משמעותה סגירת חשבון בסניף אחד ופתיחת חשבון בסניף אחר. קיימות כמה פעילויות אשר ניתן להעבירן כמות שהן באופן ישיר לסניף אחר, ולעומתן יש פעילויות אשר קיים הכרח לבצען מחדש בסניף האחר. בנק הפועלים ישיק בקרוב מערכת חדשה שתאפשר להעביר חשבונו של לקוח בין סניפי הבנק על כל הפעילות שבו - באופן מיידי ובהליך חד-פעמי וקצר ביותר".
אבל ד' היא לא היחידה. מקרה דומה, אם כי הפעם בבנק דיסקונט, קרה ל ש'. גם היא רק רצתה לעבור לסניף שיהיה קרוב יותר לביתה. במקרה הזה נדרשה הלקוחה לא רק להנפיק כרטיס אשראי חדש, אלא גם לשבור באמצע את החסכונות שהיו בחשבון שלה בסניף הישן ולפתוח אותם מחדש בסניף החדש, וזאת כמובן תוך נזק כספי משמעותי הכרוך בשבירת תוכנית חיסכון לפני מועד הפדיון.
מדוע קשה כל-כך לבצע פעולה כה פשוטה לכאורה כמו מעבר בין סניפים? התשובה לכך פשוטה. כאשר אתם עוברים מבנק אחד לאחר, לבנק המקבל יש אינטרס מובהק להקל כמה שניתן את התהליך, והוא מוכן לעשות הרבה כדי שהכל יהיה שקוף מבחינת הלקוח. הרי אם מעבר בין הבנקים היה מסובך אפילו בחצי ממעבר בין סניפים, ספק אם לקוחות היו יוצאים לדרך הזאת. בניגוד לכך, כאשר לקוח רוצה לעבור מסניף אחד למשנהו הוא רק מקשה על המערכת, ומכאן נובעים לעתים קרובות חוסר הנכונות של הפקידים לסייע בתהליך ורצונם לגלגל את כל הבירוקרטיה על הלקוח.
עסקים ערך בדיקה בקרב כל הבנקים בנוגע לתהליך תקין של מעבר בין סניפים, מה העלויות שלו וכמה זמן הוא אמור להימשך. כך תוכלו לדעת אילו דרישות ובקשות שהוצגו בפניכם הן לגיטימיות ואילו פחות, ומה ההבדלים בין הבנקים השונים בתחום זה. הבדיקה מראה כי התהליך הנוח והפשוט ביותר הוא בבנק לאומי. בנק זה מבצע את כל הפעולות הבירוקרטיות עבור הלקוח, והוא עושה זאת במהירות המרבית - לפחות על הנייר. אז איך עוברים בצורה חלקה את הבירוקרטיה?
מהי למעשה פעולת העברת החשבון מסניף לסניף? במעבר בין סניפים יוחלף מספר החשבון שלכם, כדי שיתאים לסדרת החשבונות המקובלת בסניף החדש. רוב הבנקים ממליצים להתחיל את המעבר דווקא בסניף שאליו אתם רוצים לעבור, ולא בסניף הישן שלכם. לכך יש כמה סיבות. קודם כל, בדרך זו תוכלו להכיר את הצוות בסניף החדש ולהתרשם ממנו. הסיבה השנייה היא שלרוב, ובאם יש לכם סכומים נכבדים בחשבון, הסניף החדש ישמח מאוד לקבל אתכם, ולכן ישקיע יותר מרץ בתהליך.
עם זאת, בבנק אגוד למשל מפנים את הלקוח דווקא

מכיוון שמספר החשבון משתנה, כדאי לעדכן גם את פנקסי הצ'קים ואת כרטיסי האשראי, משום שעליהם מוטבע מספר החשבון. כמו כן, לעתים קרובות אנשים המתבקשים לומר מהו מספר החשבון שלהם עושים זאת באמצעות צ'ק או כרטיס אשראי. בסעיף הזה קיימים ההבדלים הגדולים ביותר בין הבנקים.
בבנק לאומי, למשל, מנפיקים אוטומטית כרטיס אשראי חדש ללקוח - ללא עלות - וגם מספקים פנקסי צ'קים חדשים תמורת החזרת הפנקסים הישנים, גם אם נעשה שימוש בחלק מהצ'קים. לעומת זאת, בבנק אגוד ובדיסקונט ממליצים להוציא פנקסי צ'קים חדשים וכרטיס אשראי חדש, אך לא מחייבים לעשות זאת. בבנק מזרחי-טפחות מנפיקים כרטיס אשראי חדש וגם פנקסי צ'קים וגובים על כך כסף. ההסבר של הבנק הוא שכל פעולה שעולה כסף לבנק - תעלה כסף גם ללקוח.
הבדלים רבים נוספים קיימים גם בנושא העברת הוראות קבע והרשאות לחיוב בחשבון. בנק הפועלים דורש מהלקוח למלא טפסים של הרשאות חדשות; בבנק לאומי אין כל צורך לעדכן את ההרשאות ואת ההוראות, והן עוברות אוטומטית לסניף החדש; בבנק הבינלאומי תצטרכו להשקיע בסעיף הזה קצת יותר, שכן צריך להודיע לכל הגופים שלהם יש הרשאות לעדכן את פרטי החשבון החדשים. בבינלאומי מציינים כי את הפעולה הזאת יכול לעשות הבנק או הלקוח, בהתאם לרצון הלקוח; בדיסקונט צריך להחתים את כל הגופים שיש להם הרשאה לחיוב החשבון, וכך גם במזרחי.
היבט חשוב נוסף הוא החסכונות והפיקדונות שקיימים בחשבון הישן. כל הבנקים מבטיחים להעביר את תוכניות החיסכון והפיקדונות אוטומטית וללא בעיות מיוחדות, פרט לבנק מזרחי-טפחות שמציע ללקוח להמתין עד שהתוכנית או הפיקדון יתחדשו, ורק אז להעביר אותם. אחרת מדובר בשבירת פיקדון.
אחד הדברים שחשוב לשים אליהם לב הוא נושא קופות הגמל וקרנות ההשתלמות - אלה לא יעברו אוטומטית לסניף החדש, משום שהן נמצאות במערכות נפרדות מהבנק. חשוב לבקש כי השיוך של הקופות והקרנות יעבור איתכם לסניף החדש. כך גם הכספת - אם יש לכם אחת, אל תשכחו אותה בסניף הישן והקפידו לבטל אותה בסניף הישן ולהזמין אחת בסניף החדש.
באופן מפתיע (או אולי לא ממש), בכל מה שקשור לחיובים של הלוואות ומשכנתאות אין צורך לדאוג. אלה יעברו איתכם אוטומטית בלי שתצטרכו למלא ולו טופס אחד. למעשה, החשבון החדש שלכם ישויך תמיד לחשבון הישן, וכל בקשת זיכוי או חיוב שיגיעו לחשבון הישן יועברו אוטומטית לחשבון החדש, בין אם תרצו בכך ובין אם לא, גם אם יעברו 10 שנים וגם אם תעברו חמישה סניפים.