גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הצלחה בהפרטה

לקופה המשותפת נוספו 50 מיליון דולר, בניית הווילות בעיצומה, הצעירים חוזרים הביתה ורשימת ההמתנה מתארכת • החלום הקיבוצי של נען מתגשם, מדד האושר גבוה והדשא ירוק מתמיד

אריק וייס | 6/5/2007 14:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שלושת הצעירים שפרקו אתמול ערימות של כיסאות מתחת לשמש הקופחת ברחבת הזיכרון של קיבוץ נען, לא נראו סובלים יתר על המידה. מעבר לעובדה שהעבודה הקשה של השלושה הכינה את הקרקע לטקס החגיגי שבישר על נחיתתם המוצלחת של קרוב ל-50 מיליון דולר בקופת הקיבוץ - חדשות טובות ללא ספק - הם פשוט נראו מאושרים מעבודתם. אולי זו סביבת העבודה המוצלחת (כרי דשא ענקיים משמאל, בריכת שחייה מפנקת מימין), אולי זה משהו באוויר, אבל עושה רושם שהקיבוצניקים בנען נהנו מכל רגע.

בכלל עושה רושם שבנען מספיק לזרוק אבן באוויר והיא כבר תנחת על ראשו של אדם מאושר. ככל הנראה בעיקר משום שהקיבוץ הגדול בישראל הוא ההוכחה החיה שאפשר לעבור תהליך הפרטה מוצלח ובכל זאת לשמור על הקהילה הייחודית.

קיבוץ נען הוקם ב-1930 והיה לקיבוץ הראשון שהקימו חניכי "הנוער העובד והלומד". הוא ממוקם בכביש 40, בין רמלה לצומת ביל"ו, שטח שערכו הנדל"ני רק מגביר את רצונם של הצעירים שעזבו, לחזור. מספר התושבים הוא 1200 (מתוכם כ-900 חברים), למרות ההפרטה שעבר הקיבוץ ב-2005, חלק גדול מחברי הקיבוץ עדיין עובד בנען.

לראיה, רשימת ההמתנה של חברי הקיבוץ שעזבו, גילו שהדשא שהם השאירו מאחור ירוק יותר ומבקשים עתה לשוב, מונה קרוב ל-50 איש. בניגוד לקיבוצים אחרים שעברו הפרטה והפסיקו את הקליטה המסורתית, בנען מתעקשים לשמור על דרך הקליטה הישנה. הבעיה היחידה היא שלצערם של הממתינים, בקיבוץ פשוט אין מקום לאכלס אותם וכעת הם ממתינים להשלמת הבנייה של יחידות הדיור החדשות בפאתי הקיבוץ.

אז מה הופך את נען למקום כל כך מוצלח? תלוי את מי שואלים. אמנון רובין, עוזר השרברב של הקיבוץ ב-20 השנה האחרונות, אומר שבנען לא צריך להתאמץ כדי לחיות טוב. "יש כאן פשוט תשתית חברתית וכלכלית טובה", הוא אומר בזמן שהפומפה שקשורה לקלנועית שלו מרקדת ברוח. "אבל שתדע שלא כולם מרוצים מההפרטה. תראה אותי למשל, 20 שנה אני עוזר שרברב ולא התקדמתי, עכשיו כשהמשכורת דיפרנציאלית אפשר להבין שלא הרווחתי מהסיפור הזה יותר מדי. מבחינת כל השאר, הם באמת נראים מאושרים".
לא מקבלים דיבידנדים

בנוסף למפעל הרווחי, "נען דן", שמחצית ממנו נמכרה החודש לחברת השקיה הודית תמורת 50 מיליון דולר, מעסיקות חברות חיצוניות את תושבי הקיבוץ בשכר, ומערכת החינוך שבקיבוץ משרתת את תושבי האזור.

הכסף מרווחי המכירה, אגב, יועבר לקופת הקיבוץ וככל הנראה לא יחולקו דיבידנדים לחברי הקיבוץ. מה שלא מפריע לחברי הקיבוץ, ניחשתם נכון, להיות מאושרים למדי.

"כבר היו מקרים שנשארתי בקיבוץ יותר מחודש בלי לצאת ממנו, פשוט כי לא היה לי מה לחפש
בחוץ", מספרת אחראית התרבות של הקיבוץ, רעיה סגל (33). " אפשר לומר שיש לנו כאן משק אוטרקי שמספק לנו את כל מה שאנחנו צריכים."

גם בקרב הצעירים קשה למצוא בנען מי שמפנטז על היום בו הוא ייצא החוצה. און גולדשטיין (23), למשל , כבר עשה את הטיול הגדול שלו בניו יורק, והחליט שהוא בכל זאת מעדיף את חדר האוכל על פני המסעדות בדאון-טאון מנהטן. "אפשר להתייחס אל זה כאל קיבוצניק

שהגיע לעיר הגדולה ולא הבין מה קורה שם, והאמת היא שזה יהיה תיאור די מדויק", הוא אומר. "אבל נראה לי שהפתגם שתופס אצלנו הכי טוב בזמן האחרון הוא: 'כל הסוסים חוזרים בסוף לאורווה'. כנראה הסיבה שזה קורה היא שפעם עזבו כי הם הרגישו שהקיבוץ חונק אותם, היום אתה מקבל את כל היתרונות שמציע הקיבוץ בלי כל החסרונות".

חברת הקיבוץ הזמרת דפנה זהבי (כלתו של המלחין הנודע דוד זהבי ז"ל, שהיה חבר קיבוץ נען), שהיתה מהוגות רעיון ההפרטה לפני 11 שנה, ללא ספק מרוצה היום מהתוצאה.

"עצם העובדה שיצאנו מהתקיעות בה היינו לפני עשר שנים הפכה את הקיבוץ למקום עם אופק שכל אחד יכול להרגיש בו את רוח החופש", אומרת זהבי. "אנשים מדברים על ה'מוות של הקיבוץ', אני רואה את נען וחושבת שזהו התהליך האבולוציוני הבא של הקיבוץ. הקיבוץ המסורתי הלך לכיוון אחד ואנחנו הלכנו לכיוון אחר, שנתן יותר חופש אישי לפרט, וזה השתלם".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים