לא למדינת פישר פרייס
האמירה של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, בדבר משחקים פופוליסטים, מוכיחה מי הפופוליסט האמיתי. חגי אלון מתעצבן
"לא כדאי להתחיל עם משחקים פופוליסטיים לגבי חוק בנק ישראל, אסור לשחק עם החוק כדי להשיג משהו נקודתי, הצעות חוק פופוליסטיות רק יפגעו בנו".
איך אתה מעז לקרוא ליו"ר ההסתדרות ונשיא התאחדות התעשיינים "פופוליסטים"? שני בכירים אלו מייצגים האחד את ציבור העובדים בישראל, והשני את כלל ציבור המעסיקים בישראל. בכל מדינה מתוקנת ראש הממשלה צריך היה לפטר אותך על דברייך.
איננו חיים כאן כדי שאחוז קטן מהאוכלוסיה ימשיך לעשוק אותנו בריביות ובמשחקי מטבע של ספקולנטים. אנו הציבור הפשוט נולדנו כאן, עובדים כאן ובבוא היום גם נמות כאן, אך עד אז אנו מעוניינים לחיות כאנשים חופשיים שעבודתם כשכירים, עצמאים או כבעלי מפעלים, תאפשר לנו לקיים את משפחותינו בכבוד.
בדברייך נרמז כי אתה משרת בצורה מניפולטיבית אחוז מתושבי ישראל - "חייבים להשאיר את הסמכות לביצוע שינויים במדיניות המוניטרית בידו של הבנק המרכזי ואסור להעביר אותה למוקדי כוח אינטרסנטים במשק".
טעות – מניפולציה – פופוליזם. מינוי נגיד בנק גם הוא עניין פוליטי הנשען על השקפת עולם כלכלית, קביעת גובה הריבית היא עניין פוליטי במובן של אידיאולוגיה כלכלית בכל העולם, והיא נועדה לשרת את האינטרס המרכזי של כלל ציבור האזרחים במדינות בהן הריבית נקבעת על ידי שר האוצר עצמו ולא על ידי נגיד הבנק.

גם בישראל היה נהוג הדבר עד תחילת שנות השמונים וזו הזדמנות נהדרת להחזיר את המצב לקדמותו. נגידים וראשי בנק משלמים על כישלונם בתפקידם, אם יבוא גל הפיטורים – אתה תצרך ללכת הביתה, אבל זה כבר יהיה מאוחר מדי למקבלי שכר המינימום.
"אם נצליח להמשיך לצמוח בקצב הנוכחי, נגיע קרוב יותר להיות משק מפותח ובתהליך הזה נראה תיסוף ארוך... זה לא קל אבל כל אחד שנמצא בתעשייה מסורתית צריך לחשוב על חדשנות, מערכות יצור מתוחכמות ויעילות יותר".
איך אתה מצפה מהעובדים "לקפוץ" מענף לענף כשהמדינה, שתפקידה להכשיר עובדים ולניידם, מסירה אחריות מתפקידה?
אולי בג'ונגל שאתה רוצה לכפות עלינו, זאת השיטה ומי שייפול - ייפול, אבל אנחנו מדינה קולטת עלייה, מדינה בה ציבור האזרחים מגוון מבחינת השכלה ומקצוע, מדינה שהפסיקה לעסוק בחינוך מקצועי ובהסבה מקצועית, אנו לא רוצים "לקפוץ" ולא רוצים לחיות בג'ונגל, אנו אוהבים את
כיום, המדינה אינה מתערבת או משקיעה יותר והריבית נשארת גבוהה. בעל מפעל המעוניין בהלוואה עלול למצוא עצמו בלא יכולת לעמוד בתשלומי הריבית שהבנקים דורשים, ואולי בעצם זאת מטרת כל המהלך?
והערה אחרונה:
אל תחמיא לעצמך על ביצועי המשק, ביצועים אלו הם תולדה של רמות שכר נמוכות וניצול של קרוב למיליון איש המשתכרים שכר מינימום.
נגיד יקר,
כאן לא מדינת "פישרפרייס", וישראל אינה מקום לניסויים בעבדות מודרנית לטובת ברוני ההון (ביטוי שנטבע בארה"ב על ידי שופט עליון יהודי – ברנדייס). אנו זקוקים לריבית המשרתת את כלל המשק, וכלל העובדים. אנא, חזור לארה"ב כי כידוע "אצלם" היום הכלכלה "פורחת" ושם מבינים טוב יותר את שפתך. ישנם מספיק כלכלנים ישראלים טובים שיבינו את הנחיצות בעובדים " פופוליסטים" אצל מעסיקים "פופוליסטים" הרוצים לחיות ולעבוד בכבוד.