נמלטים: דרום אמריקה או המזרח
מרבית מדינות העולם פתוחות בפני הישראלים שהסתבכו עם החוק. ישראל חתומה על 6 הסכמי הסגרה עם ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה, איי פיג'י וסווזילנד וכן על האמנה האירופית להסגרה, שכוללת 43 מדינות באירופה. שאר העולם פתוח בפני הנמלטים

"יצאתי מרכב המארב, נעמדתי מאחוריו וקראתי לו בעברית: 'בועז יונה.' הוא הסתובב אליי מיד ושאל: 'מה,"'? סיפר לאחר המעצר סגן ניצב דרור אסרף, נציג משטרת ישראל שהגיע לאיטליה בעקבות יונה, "הוא היה בהלם ורעד בכל הגוף. הוא בכלל לא הבין איך הגענו אליו."
באופן יוצא דופן, המנכ"ל לשעבר של קבוצת חפציבה ברח לאירופה, החתומה על הסכמי הסגרה עם ישראל. משטרת ישראל פנתה לאינטרפול וביקשה סיוע באיתורו. בין היתר, שיחות הטלפון שקיימה תמר עם כלי התקשורת הישראליים תרמו ללכידת בני הזוג.
כצפוי, בית המשפט בוונציה קבע כי יונה - אשר מיוחסות לו עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר להונאה, גניבה בידי מורשה, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מנהלים ועובדים בתאגיד - יוסגר לידי ישראל. יונה השלים עם ההסגרה, לדבריו בגלל הבדידות בכלא האיטלקי והריחוק ממשפחתו.
ישראל חתומה על 6 הסכמי הסגרה עם ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה, איי פיג'י וסווזילנד וכן על האמנה האירופית להסגרה, שכוללת 43 מדינות באירופה. שאר העולם פתוח בפני הנמלטים.
"ישראל השתדלה שלא לחתום על הסכמי הסגרה עם מדינות ששיטת המשפט בהן לא רצינית מספיק," מסבירה קאהן את
לפי נתוני משרד המשפטים, עשרות בקשות הסגרה נידונות היום בבתי המשפט השונים ברחבי העולם. "המספר נזיל, כי אנשים נעצרים ונמלטים כל הזמן," אומר עו"ד גל לברטוב, מנהל המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים.
דרום אמריקה בכלל וברזיל בפרט נחשבות יעד מועדף במיוחד בקרב עבריינים. כדורגלן העבר רוני קלדרון, שהיה מעורב ברשת של זייפני כרטיסי אשראי בשנות ה-80 והורשע בהברחת קוקאין, יצא אף הוא לחופשה קצרה מהכלא בשנת ,1994 שאותה סיים על חופי ברזיל - ומעולם לא הוסגר.
באופן מפתיע, למרות ההסכם עם ישראל גם ארה"ב היא יעד מועדף בקרב הנמלטים - בעיקר בגלל שפע ההזדמנויות הכלכליות שהיא מציעה. "עבריינים מעדיפים מדינות גדולות שאפשר להיטמע בהן," אומר לברטוב, "הם מגיעים לארה"ב עם דרכון מזויף ומחפשים הזדמנויות."
מדינות ברית המועצות לשעבר אינן נוהגות להסגיר את תושביהן, ולכן בעלי אזרחות רוסית יכולים בדרך כלל לחזור למולדתם בלי להישפט שם על עבירה שביצעו במדינה אחרת.
יבשת פופולרית פחות היא אפריקה; רוב הנמלטים מסתייגים ממדינות נידחות כמו נמיביה - אך לא קובי אלכסנדר. אלכסנדר נמלט לנמיביה מארה"ב, לאחר ששלטונות ניו יורק הגישו נגדו כתב אישום בגין עבירות של קשירת קשר לביצוע מעשי מרמה ו"בקדייטינג" (תארוך לאחור) באופציות שהעניקה לו קומברס.
כיום הוא חי בווילה מפוארת, מפזר כספים ביד רחבה ואף אירח את הצמרת העסקית בחגיגת בר המצווה של בנו, ירדן. "כשיש כסף הכל אפשרי," אומר יצחק בלום, סגן מנהל המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים, "גם להימלט מהאמריקנים."
פתרון נוסף שאינו מתאים לכל אחד הוא בריחה לאחת ממדינות האויב - שם אפילו לא יחפשו אתכם. "תראי מה עזמי בשארה עשה," אומר עו"ד גז, "הוא ברח למדינות שלא זו בלבד שאין לישראל הסכם הסגרה איתן, אלא שאין איתן כל יחסים, כמו לבנון וסוריה. למעשה, הוא עבר פעמיים על החוק, כיוון שנכנס למדינת אויב."
מה שלא ברור הוא עד כמה עורכי הדין הפליליים מעורבים בהימלטות. "אין לי ספק," אומרת קאהן, "כי עבריינים מתייעצים עם עורכי הדין שלהם כשמתחילה החקירה. הם יודעים בדיוק לאן כדאי לברוח, למי יש הסכמי הסגרה עם ישראל ולמי אין."
עו"ד גז מתנגד לטענתה: "עבריינים לעולם לא יתייעצו בצורה ישירה," הוא מוחה, "הם לא ישאלו לאן כדאי לברוח, ואני בטח לא אייעץ בעניין כזה - מפני שאז אהפוך שותף לפשע.
"חשוד יכול לשאול בצורה עקיפה שאלות כמו 'לאילו מדינות אין הסכם הסגרה עם ישראל' - אך בכל מקרה, בריחה היא לא הדרך הנכונה; היא אמנם מצילה את העבריין ממאסר, אך מכניסה אותו לכלא מסוג אחר. הוא לעולם לא יוכל לנסוע לאירופה או לארה"ב ולא יוכל לבקר את משפחתו בישראל."
הכתבה המלאה ב"עסקים שישי"