בקרוב אצלי

הדרך ללבם ולעסקיהם של בכירי המשק עוברת בוויתור על האגו ובנכונות לעבוד מסביב לשעון. תשאלו את חיים גבריאלי, רקפת רוסק-עמינח, אורי פז ויוסי מילשטיין, שבגיל 30 וקצת הפכו לעוזרים האישיים של נוחי דנקנר, גליה מאור, עמירם סיון וארקדי גאידמק, והיום הם בכירים בעצמם

יהודה שרוני | 1/8/2008 6:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
את המשרות הבאות לא תמצאו במודעות הדרושים בעיתונים או באחד מאתרי האינטרנט. השמועות עליהן עוברות מפה לאוזן, בשיטה של חבר מביא חבר, המלצות של מקורבים, קשרים או סתם כימיה אישית, שסוללים את הדרך אל אחת המשרות הנחשקות במשק: עוזר/ת אישי/ת.

המועמדים הם בדרך כלל צעירים שאפתנים בשנות ה-30 לחייהם, בעלי תואר אקדמי במינהל עסקים, משפטים או ראיית חשבון, רצוי מאוניברסיטה יוקרתית בחו"ל. חלקם בוגרי יחידות מובחרות בצבא, שתנאי הקבלה אליהן גבוהים במיוחד. ניסיון איננו הכרחי אך מתקבל בברכה, במיוחד אם המועמד הועסק באחת מחברות הייעוץ הבינלאומיות או במשרד רואי חשבון נחשב.

למשל, אמיר שלכט, נשוי + 1 המתגורר בקרית-אונו, הוא בוגר יחידת "תלפיות" של צה"ל, ובתפקידו האחרון שירת כמפקד היחידה. הוא השתחרר בדרגת רב-סרן, יש לו תואר ראשון בפיזיקה ובמתמטיקה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בהנדסת חשמל מאוניברסיטת תל אביב ותואר MBA מבית הספר היוקרתי INSEAD, והוא עבד במשך שנתיים בחברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי כיועץ לחברות בארץ ובחו"ל. היום הוא העוזר האישי של מנכ"ל בנק הפועלים, צבי זיו.

כדי לזכות בתפקיד כמו זה של שלכט (שמונה לפני 3 חודשים) יש לקבל המלצה מרואה החשבון או מהיועץ המשפטי של הבכיר הרלוונטי. לעתים ההיכרות בין הבכיר לעוזר לעתיד נוצרת במהלך העבודה השוטפת.

אם המנכ"ל נתקל ביועץ שנחשב לעילוי במשרד רואי החשבון שעימו הוא עובד, הוא יציג לו הצעה שקשה לסרב לה: לחצות את הקווים ולזכות במשרה משפיעה ומכניסה.

במהלך עבודתו היועץ האישי נחשף לסודות הכמוסים ביותר של המנכ"ל, יו"ר הדירקטוריון או בעל השליטה בחברה. הוא מתמסר כל-כולו לקידום האינטרס של הבוס, ועליו להיות זמין עבורו במשך כל שעות היממה, כולל שבתות וחגים. מומלץ שיהיה חסר אגו, ואם יש לו כזה עליו לבטלו בפני הבוס. במקרים מסוימים החיכוך האינטנסיבי בין הבוס לעוזר האישי הופך גם לקשר חברתי עמוק.

תפקידו של העוזר האישי כולל את הכנת סדר היום של הבוס, מתן חוות דעת מקצועיות לגבי נושאים שונים ותיאום פגישות. קרבתו לבוס מקנה לו מעמד גבוה מאוד בארגון, החזק בהרבה ממעמדו הפורמלי. מנהלים בכירים בחברה מתייעצים איתו ומקיימים עימו שיחות גישוש כדי לבדוק מה הסיכוי לקדם אצל הבוס יוזמה עסקית כזו או אחרת. לא אחת, לפני שיתייצבו בדלת משרדו של הבוס, הם יבררו אצל העוזר מה מצב רוחו.

העוזר האישי הממוצע מכהן בתפקידו כ-3 שנים. הוא רואה במשרה תחנת ביניים לצורך קידום שאיפותיו המקצועיות. בוס המרוצה מעוזרו האישי ייטה לקדמו הלאה לתפקיד ניהולי בכיר. עוזרים אישיים שהחלו את הקריירה העסקית שלהם לפני 10 שנים בלבד, מוצאים עצמם היום בתפקידי חברי הנהלות בבנקים, משנים-למנכ"ל ובתפקידים בכירים אחרים.

המוכשרים שביניהם ממשיכים להמריא גם לאחר שהבוס עזב את הארגון. דוגמה לכך היא לילך טופילסקי-אשר, חברת הנהלת בנק הפועלים והאחראית למרכז לניהול אסטרטגי של הבנק. היא הגיעה לבנק לפני כעשור לתפקיד עוזרת אישית של היו"ר לשעבר שלמה נחמה. נחמה עזב את הבנק לפני כשנה וחצי, אך קידומה של טופילסקי-אשר לא נפגע והיא נחשבת לאחת מהמנהלות המוערכות בבנק.
הבנק דואג לקידומם של העוזרים האישיים

בנק הפועלים, אגב, ידוע כמוסד פיננסי הדואג במיוחד לקידומם של העוזרים האישיים, אף שאלה לא צמחו בבנק והחלו את הקריירה כ"טלרים" או כבוגרי

קורס להכשרה ניהולית.

3 מבין 11 חברי הנהלת הבנק הנוכחיים היו בעשור האחרון עוזרים אישיים של היו"ר או של המנכ"ל. אחד מהם הוא דני קולר, בן 37, בעל תואר ראשון ושני בהצטיינות בכלכלה ובמינהל עסקים מהאוניברסיטה העברית.

את דרכו בבנק הוא החל לפני 10 שנים, בתפקיד העוזר האישי של המנכ"ל המנוח עמירם סיון. קודם לכן עבד בנציגות הישראלית של בנק ההשקעות CIBC Oppenheimer. היום הוא מנהל את אגף ניהול הנכסים וההתחייבויות של הפועלים בחטיבת Global Treasury.

אורי פז, בן 38, שימש גם הוא כעוזרו האישי של סיון. הוא בעל תואר ראשון ושני בכלכלה מאוניברסיטת תל אביב, שאותם סיים בהצטיינות, והיום הוא מכהן כמנהל החטיבה הקמעונית בבנק. השלישית היא טופילסקי-אשר, שלפני הצטרפותה לבנק עבדה כיועצת בחברת הייעוץ הבינלאומית BCG בשלוחתה בשיקאגו. היא בעלת תואר שני בהצטיינות בניהול מבית הספר Kellogg של אוניברסיטת נורת' ווסטרן ותואר ראשון בהצטיינות בכלכלה ובניהול מאוניברסיטת תל אביב.

עוזרים אישיים אחרים לבכירי בנק הפועלים לא קופחו גם הם. גילת שינה, העוזרת האישית של שלמה נחמה ושל היו"ר הנוכחי דני דנקנר, קודמה לתפקיד בכיר במערך הבנקאות הבינלאומית. אורית גוטרמן, שמילאה אותו תפקיד, מכהנת היום בתפקיד בכיר בחטיבה לאסטרטגיה בינלאומית. שלי אמיר, לשעבר העוזרת של נחמה, היא מנהלת קשרי הקהילה של הבנק.

העוזרת מסומנת כיורשת

רקפת רוסק-עמינח (בת 42, נשואה + 2) היתה העוזרת האישית של מנכ"ל לאומי, גליה מאור, בשנים 1993-1994. היום יש המסמנים אותה עצמה כמועמדת לתפקיד המנכ"ל.

רוסק-עמינח, אמביציוזית ומוכשרת, הגיעה עוד בטרם מלאו לה 40 לתפקיד הנחשב מבחינות מסוימות למספר 2 בהיררכיה של הבנק: ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי. במסגרת זו היא אחראית למתן אשראי בהיקף עשרות מיליארדי שקלים.

רקפת רוסק-עמינח - היורשת הבאה?
רקפת רוסק-עמינח - היורשת הבאה? רון קדמי

רוסק-עמינח עונה כמעט על כל המאפיינים של העוזרים האישיים: היא סיימה בהצטיינות לימודי חשבונאות באוניברסיטת תל אביב, יש לה תואר בכלכלה ובמשפטים ותואר שני במינהל עסקים.

היכרותה עם מאור נעשתה באמצעות רו"ח ארז ויגודמן, היום מנהל קבוצת שטראוס-עלית ובשעתו שותף במשרד רואי החשבון סומך-חייקין. מאור עבדה בסומך-חייקין במהלך תקופת הצינון לאחר פרישתה מבנק ישראל, לפני שמונתה למנכ"ל לאומי.

רוסק-עמינח הפכה לעוזרת האישית שלה ונחשפה לסודות העסקיים הכמוסים ביותר של הבנק. היא ראתה מקרוב מאילו טעויות כדאי להימנע, אילו ויכוחים עסקיים מתנהלים ולמדה כיצד לפתור אותם, ומהם מוקדי הכוח בבנק. היא השכילה לבטל את שאיפותיה ולשים בצד את האג'נדות שלה. כעבור שנתיים היא החליטה להמשיך הלאה.

למרבה ההפתעה, החליטה רוסק-עמינח שלא להמשיך לתפקיד נוסף בבנק אלא לעבור למשרד סומך-חייקין, שם עבדה 9 שנים, מהן 5.5 שנים כשותפה ו-3.5 שנים כמנכ"ל המשרד. "כל הזמן שאלתי את עצמי מה יהיה התפקיד הבא. לאחר שמיציתי עצמי בסומך-חייקין, החלטתי לעבור לתחנה הבאה", היא אמרה בעבר.

רוסק-עמינח שמרה על קשר עם מאור לאורך כל השנים, וכשהוצע לה תפקיד מנהלת החטיבה העסקית בבנק היא נענתה לאתגר. היא מחוברת היטב גם לאצולת הממון הישראלית, ובעיקר למשפחות עופר ושטראוס ולנוחי דנקנר. היום היא נמצאת בעמדה שבה היא עצמה מעסיקה עוזרת אישית: רו"ח בשמת בן-צבי, בת 29.

דנקנר אהב את המתנה

חיים גבריאלי (בן 38, נשוי + 2) העניק לבוס שלו נוחי דנקנר משחק מונופול ליום הולדתו ה-50. על הלוח הופיעו כל החברות שנפלו בחיקו של דנקנר וגם כמה שעדיין לא. למשל, בנק לאומי. הבוס אהב את המתנה.

גבריאלי מחובר לדנקנר בכל נימי נפשו. "איש של אנשים", מכנים אותו בקבוצת אי.די.בי. "מבחינת התכונות האישיות שלו הוא מתאים לנוחי כמו כפפה ליד", אומר מכר של גבריאלי, "הוא מכוון את כל מרצו לקידום ענייניו של הבוס ומוכן לבטל לצורך כך כל דבר אחר".

דנקנר החשדן אינו נותן את אמונו בכל אחד, אבל הכימיה עם גבריאלי היתה מיידית. אף שגבריאלי אינו מצויד בתארים אקדמיים מרשימים ואינו בוגר יחידה מובחרת, הוא הפך בקלות לעוזרו האישי של דנקנר (כשהאחרון עמד בראש גנדן השקעות) לאחר ששימש כעוזרו של שר האוצר אברהם שוחט.

עיתוי המינוי היה מוצלח במיוחד מבחינת גבריאלי: שנה לאחר מכן החל דנקנר במגעים לרכישת השליטה באי.די.בי, קונצרן ההשקעות הגדול במשק. היום, כעבור 5 שנים, גבריאלי הוא המשנה למנכ"ל הקונצרן וראש מטה הקבוצה. בנוסף הוא מכהן כסגן יו"ר שופרסל וכדירקטור בחברות כור, מכתשים אגן, נשר ונטוויז'ן. בימים הקרובים הוא ימונה גם לחבר בדירקטוריון סלקום.

במסגרת תפקידו כעוזרו האישי היה גבריאלי שותף להתלבטויות של דנקנר וליווה אותו במהלכים עסקיים כמו רכישת כור וסלקום. ככל שחלף הזמן ודנקנר הכיר את גבריאלי, כך הורחבו סמכויותיו.

גבריאלי - בונוס של 2 מיליון שקל
גבריאלי - בונוס של 2 מיליון שקל יריב כץ

היכרותו עם דנקנר הפכה לשם דבר בקבוצה, עד כדי כך שלפני פגישות עם הבוס הגדול נהגו המנהלים לבקש ממנו חוות דעת. הקשר בין השניים נמשך גם אחרי שעות העבודה וכלל ביקורים משפחתיים ואישיים. אם חלה התפתחות עסקית חשובה באישון לילה או בערב החג, גבריאלי התייצב אצל דנקנר מיוזמתו.

במקביל הבוס יודע לגמול לו. בשנת 2007 למשל הוא נהנה מבונוס של 2 מיליון שקל עבור ה"הצלחה" בעיסקת שופרסל. שכיר בן גילו יכול רק לחלום על בונוס בסכום כזה.

"הנאמנות לא היתה עיוורת"

בניגוד לצעירים רבים שהחלו את הקריירה במגזר העסקי, מסלול הקידום של לייזה חיימוביץ (בת 42, גרושה + 2) החל במגזר הציבורי. עם סיום לימודי משפטים ולימודי תואר שני במינהל עסקים היא הצטרפה לרשות ניירות ערך.

יומיים לאחר מינויו של משה טרי לתפקיד יו"ר הרשות בסוף שנת 2002, הוא הציע לה את תפקיד העוזרת האישית והיא נענתה. "טרי הכיר אותי עוד כששימש חבר במליאת הרשות. מדובר במשרת אמון, והעובדה שהכרנו הקלה עליי לקבל אותה. אבל הנאמנות שלי לטרי לא היתה עיוורת. כעובדת הרשות היתה לי גם נאמנות למוסד", אומרת חיימוביץ.

לדבריה, "המשרה חייבה תשומת לב במשך 24 שעות ביממה, גם כשהייתי בחופש. טרי הוא רפורמטור בנשמתו, והוא מאוד רצה להצליח בתפקיד, ולכן עבדתי מסביב לשעון. הייתי צמודה אליו כל הזמן, גם בישראל וגם בכנסים בחו"ל".

"במסגרת התפקיד שימשתי כאשת הקשר בינו לבין הסגל המקצועי ברשות, ולעתים הוא היה שולח אותי למשימות מחוץ לרשות. למשל, מילאתי את מקומו בחלק מהישיבות של ועדת בכר. נפגשתי עם יוסי בכר ועם אייל בן-שלוש שכיהנו אז באוצר, והיה ברור שאני מייצגת את עמדותיו של טרי".

לדברי חיימוביץ, "טרי נתן לי גיבוי מלא, שהלך והתרחב עם השנים לאחר שרכשתי את אמונו המוחלט. במהלך העבודה נחשפתי למידע הרגיש ביותר, אבל זכרתי כל הזמן שאני גם חלק מסגל הרשות, ותמיד שמרתי גם על האינטרסים של הרשות".

חיימוביץ וטרי - מייצגת את עמדותיו
חיימוביץ וטרי - מייצגת את עמדותיו יח''צ

בדצמבר 2006 פרשה חיימוביץ מהתפקיד לטובת משרת סמנכ"ל קבוצת דלק לענייני אסטרטגיה. היום היא מכהנת כדירקטורית מטעמו של יצחק תשובה, בעלי דלק, בחברות הוט, דלק ישראל, הפניקס, דלק אנרגיה ומקבוצת אקסלנס. בנוסף היא חברה בוועדה המייעצת לבנק ישראל.

בתשובה לשאלה אם ראתה בתפקיד העוזרת של טרי מקפצה לקריירה עסקית, היא עונה: "בהחלט ראיתי במשרה תחנת ביניים. התפקיד היה כרוך בחשיפה רבה ובהיכרות עם אנשי עסקים גם מחוץ לרשות. אנשים הכירו אותי ואת היכולות שלי. את חלקם לא הייתי זוכה להכיר בשום דרך אחרת".

הלו"ז של תשובה

עו"ד עידן וולס (בן 31, נשוי + 1) התמודד על משרת "השגריר" בעונה הראשונה של תוכנית הטלוויזיה ששודרה בערוץ 2. הוא נחשב למועמד מוביל לזכייה בתחרות, אך לבסוף זכה במשרה אטרקטיבית לא פחות: עוזרו האישי של יצחק תשובה.

ההיכרות עם תשובה נעשתה באמצעות עו"ד פיני רובין, שהעסיק את וולס במשרדו והתלהב מהצעיר המוכשר. הוא שיתף אותו בעיסקאות הרגישות שביצע עבור תשובה, בעיקר בתחום הנדל"ן אך גם בתחום שוק ההון ובעיסקאות בינלאומיות. לפני כשנתיים חיפש תשובה עוזר אישי, ורובין המליץ בחום על וולס, שמאז מלווה את תשובה בכל צעדיו.

וולס ומשפחתו מתגוררים היום בדירה שכורה במנהטן. אשתו, שירי קריספין, שימשה בעבר כיועצת התקשורת של שר המשפטים דניאל פרידמן. לא פשוט להתקרב לתשובה ולזכות באמונו, אבל וולס הצליח בכך.

עידן וולס - התמודד בשגריר, קיבל את תשובה
עידן וולס - התמודד בשגריר, קיבל את תשובה איל לנדסמן
 
הוא מארגן את לוח הפגישות שלו, מתאם את האירועים העסקיים, עורך בדיקות מוקדמות לגבי עיסקאות פוטנציאליות ומתריע בפני הבוס על אירועים יוצאי דופן.

לפני כ-3 חודשים, בעת ההכנות לחנוכה הרשמית של מלון פלאזה בניו-יורק, נראה היה שוולס שולט ביד רמה ברשימת המוזמנים, מתאם את הופעותיהם של גדולי האמנים ובקיא לחלוטין בסצנה הניו-יורקית.

סבלנות לגאידמק

יוסי מילשטיין (בן 30) הוא אחד מהיועצים האישיים הקרובים ביותר לארקדי גאידמק. ב-5 השנים האחרונות הוא מלווה אותו כצל בכל צעדיו העסקיים והתקשורתיים בישראל ובחו"ל. בין השאר הוא משמש כאיש הקשר של גאידמק בתקשורת הישראלית ובענף הספורט בפרט.

אין ספק כי מילשטיין מצויד בתכונות הנכונות כדי להחזיק מעמד אצל איש עסקים בלתי צפוי זה. גאידמק ידוע כמי שאינו עושה חשבון לאיש, וכדי לעבוד במחיצתו במשך תקופה כה ארוכה צריך לגלות סבלנות יוצאת דופן ויכולת ספיגה בלתי מוגבלת כמעט.

סביר להניח שבמקרה של מילשטיין זה ישתלם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים