תוכנית ההצלה יוצאת לדרך
בצעד שלא נראה מאז השפל הכלכלי של שנות ה-30, יזרים הממשל בארצות הברית 700 מיליארד דולר לשוק ההון האמריקני. אתמול הושגה ההסכמה בקונגרס, והיום מצפים בוול סטריט להתאוששות במדדים. המועמדים לנשיאות מברכים, וגם רבים על הקרדיט
המירוץ לאישור התוכנית החל ביום ו', לאחר הפעלת לחץ מצדו של הנשיא בוש, וכן הבעת תמיכה פומבית של שני המועמדים לנשיאות. במהלך כל השבת נוהלו דיונים בקונגרס על סעיפי התוכנית, כאשר חברי הקונגרס נשארו בוושינגטון ולא יצאו לפגרה.
בדיונים האלה גובשה הצעת חוק המשתרעת על יותר מ-100 עמודים, במקום ההצעה המקורית של שלושה עמודים. במוצאי שבת, בשעת לילה מאוחרת, הושגה הסכמה בין חברי הקונגרס רפובליקנים ודמוקרטים ונציגי משרד האוצר.
אחד השינויים העקרוניים שהוכנסו בתוכנית הוא שכעת נקבע כי הממשל יקבל אופציות למניות של החברות שיזכו לסיוע, כדי שמשלמי המסים ייהנו מרווחי החברות הפיננסיות שיתאוששו ויצברו רווחים.
כמו כן, נקבע שהכסף ישולם בשלבים, וכי יוקם גוף שיפקח על יישום התוכנית וידווח
לקונגרס על תוצאות הביצוע.
בנוסף הוגבלו פיצויי פיטורים לבכירים בחברות שיקבלו סיוע מהתוכנית. חלק מחברי הקונגרס אף דרש לתת ביטוח לאיגרות חוב מגובי משכנתאות במקום לרכוש אותן, כדי להקטין את היקף הסיוע הכספי לחברות ולבנקים.
סעיף נוסף שהוכנס לתוכנית הסיוע, בעקבות דרישתם של חברי קונגרס מהדמוקרטים והרפובליקנים, היא חובת דיווח של הממשל לקונגרס, בעוד חמש שנים, כיצד כוסו ההפסדים שנגרמו כתוצאה מתוכנית הסיוע.
חברי הקונגרס רוצים שהממשל יפעיל מערכת בקרה יעילה כדי שלא תהיה חריגה מהסכום שאושר. אלא שכעת, לאחר אישורה הצפוי של תוכנית 700 המיליארד, ממשיכים מק'יין ואובמה להתקוטט, הפעם במאבק על הקרדיט לתוכנית שבתחילה איש לא רצה.
המועמד הדמוקרטי ברק אובמה טען אתמול כי היה זה הוא שהתעקש על כך שהתוכנית המהפכנית תכלול אמצעי הגנה על משלם המסים. מנגד, המועמד הרפובליקני ג'ון מק'יין, שהודיע ביום רביעי האחרון על השעיית קמפיין הבחירות שלו עד לפתרון המשבר הכלכלי, ניסה לזקוף את ההצלחה לעצמו.