סטורם קורא תיגר על האייפון
חברת RIM מציעה את הגרסה שלה לטלפון עם מסך מגע - ה"סטורם", שיצא בשבוע שעבר בארצות הברית
וריזון, שחשבה שהמוצר יהיה כישלון כלכלי חרוץ, סירבה למנכ"ל היצירתי ושלחה אותו היישר לחברת AT&T. את התוצאה מכירים כולם.
אחרי ההצלחה הכבירה של האיפון, חברת וריזון נשלחה לחפש לה טלפון עם מסך מגע חדש. בעידן בו כל חברה שמייצרת מכשירי אלקטרוניקה (וגם כאלה שלא) מנסה לבצוע חלק מנתח השוק של האייפון, האפשרויות רבות מספור. כך חברות רבות כמו גוגל ונוקיה העלו לאוויר את הגרסה שלהם למסך המגע, מי בהצלחה ומי פחות.
אחרי המתנה לא מעטה, ענקית הסלולארי וריזון חתמה עם חברת Research in Motion, המציעה כעת את הגרסה שלה לאייפון - ה"סטורם", שיצא בשבוע שעבר בארצות הברית.
אין לזלזל ב-RIM - הלא היא הענקית שהביאה לעולם את הבלאקברי. במשך השנים האחרונות סיפקה החברה מספר מכשירים יעילים, אמינים וטובים.
RIM מובילה את המכירות בתחום הטלפונים החכמים עד כה, תוך שעוברת אפילו את האייפון המהולל. לפי נתוני קבוצת המחקר NPD, חלקה של RIM בשוק הטלפונים החכמים בארצות הברית הוא 38%. אחריה משתרכות אפל עם 17%, פאלם עם 14%, וסמסונג עם 9%.
אולם למרות ההצלחה, מתקבל הרושם כי דווקא הניסיון להיות מי שאתה לא, הוא זה שמפיל את RIM אל עבר הדשדוש בבינוניות.
המכשיר החדש לא מצליח לעמוד ברף הגבוה שהציב לו האייפון, ומסך המגע החדשני שמציעה החברה מביא לתסכול כה גדול, עד שאחרי שימוש קצר - רצוי להרחיק את המשתמש מפטישים וחפצים חדים.
בעקרון, הרעיון המקורי של הסטורם דווקא טומן בתוכו הבטחה: מסך המגע החדש מתקדם יותר משל החברות השונות ומתפקד כולו כלחצן אחד גדול: בלחיצה על המסך מושגת תחושת הקליק הישנה והטובה, שנעלמה עם המסכים החדשים.
הרעיון החדשני כולל בתוכו הבטחה עצומה כיוון שהוא מבדיל שני סוגי לחיצות: עדינה וגסה. אפשר רק לדמיין את אינספור האפשרויות שגלומות ברעיון החדש: לחיצה עדינה על האות – אות קטנה, לחיצה גדולה – אות גדולה, או פקודת שימוש אחרת שקשורה למילה.
אבל ב-RIM החליטו ללכת על הרעיון הגרוע מכל: במקרה של לחיצה עדינה - המסך רק מהבהב ומאשר שהצבעת על האות המסוימת, ואילו רק לחיצה גסה מקלידה את האות באמת. מצב מגוחך זה הופך כל כתיבת אי מייל לקרב לחיצות חסר תכלית.
כך התחושה המתקבלת מכתיבת הודעה פשוטה, היא של הקלקה סיזיפית במכונת כתיבה מיושנת - בהחלט לא מה שהיית
אם המשתמש המיואש אכן סיים את כתיבת האי מייל מבלי שהשליך את המכשיר על הקיר הקרוב, הוא יצטרך לעשות הרפייה לאצבעותיו המותשות מהמאבק.
מסך המגע אינו הנפילה היחידה של הסטורם החדש. גם חיישן השיפוע, המאפשר לשנות תמונה שמופיעה על גבי המסך מאנכית לאופקית (בהתאם למצב המסך), מתפקד בצורה קלוקלת. בניגוד לאייפון - לחיישן של RIM לוקח שניות ארוכות להבין, שמצב החזקת של המכשיר השתנה ולהגיב בהתאם.
לא רק זאת אלא, שבמצב החזקה רגיל, המקלדת המופיעה על המסך היא מקלדת מקוצרת, שכל אחד ממקשיה כולל שתי אותיות. שימוש במקלדת זו הופך כתיבת אי מייל למעיין אס-אמ-אס ארוך ומיגע, מה שמעורר את התהייה: האם כתיבת אי מיילים פשוטה היא לא הסיבה שלשמה התכנסנו?
התגובה האיטית של המסך אינה רק מנת חלקו של חיישן השיפוע, אלא של כל מערכת החיישנים של המסך.
הגלילה האייפונית האהובה הופכת למסורבלת, עד שרק מומחים אמיתיים יכולים להריץ את הטקסט מטה. מכיוון שמהירות הגלילה לא משתנה, יעבור זמן ארוך של המתנה על מי שמעוניין להגיע לקצה רשימת הטלפונים.
מעבר לקושי בשימוש, המכשיר מגלה חסרון בולט נוסף בתחום הרשת, מכיוון שאינו תומך בוי-פאי.
אם הצליח המשתמש הנחוש לעבוד את כל ייסורי השימוש ולהגיע אל הלב התוכנה, יתגלה לו מכשיר מלא יתרונות, שנועד פחות למשחקים ויותר לעסקים.
המכשיר החדש משמש ביעילות את אלה שאינם מחפשים שעשועים בטלפון החכם שלהם. בצידו ישנם כפתורי "העתק" ו"הדבק", שמאפשרים שימוש קל ונוח. בנוסף, הוא מאפשר הורדת קבצי וורד ואקסל, ועבודה עליהם דרך הטלפון.
כמו כן, הסוללה של הסטורם חזקה הרבה יותר מזו של האייפון, ולא תשלח את המשתמש לטעון את המכשיר באמצע היום, כפי שקורה לעיתים קרובות עם האייפון. הסוללה עצמה קלה להסרה וניתן להחליפה בסוללה רזרבית בצורה פשוטה הרבה יותר.
"אם המשתמש מחפש בטיחות מידע וניהול של עסקים דרך מכשיר טלפון חכם, הסטורם הוא התשובה. לעומת זאת, אם בידור הוא ההעדפה, האייפון יכול לעשות דברים שהסטורם לא", גורס אבי גרינרארט, אנליסט מ-Current Analysis.
למרות היעילות היחסית, מתקבל הרושם שהמכשיר החדש מבית RIM לא מצליח לעמוד בתחרות. יחסית לחברה, שרק בחודשיים האחרונים הוציאה שלושה מכשירים חדשים: פליפ, בולד ועכשיו הסטורם, נראה שכדאי היה להמתין מספר חודשים, על מנת להוציא מוצר ראוי יותר לשוק.