גם מכשירי ה-GPS הזולים ינחו אתכם בבטחה ליעד
מחירי ה-GPS ירדו פלאים, ובאתרי האינטרנט תוכלו למצוא מכשיר ניווט אפילו ב-399 שקל - ולקבל גם תוכנת מפות במתנה. אם זה לא מספיק, החל מהשבוע ניתן לקבל גם דיווחי תנועה בזמן אמת ישירות ל-GPS. האם המכשירים הזולים באמת עושים את העבודה? כנראה שכן
מבחר גדול של מכשירים במחירים נמוכים במיוחד החל להציף את החנויות והרשתות. מאות מכשירים מתוצרת לא מוכרת נמכרו באתרי האינטרנט ב-399 שקל. במבצע אחר של המשביר לצרכן נמכרו עוד כמה מאות מכשירים במחיר 499 שקל, וברשתות הדיפו והסנטר מצאנו מבחר גדול של מכשירי ניווט בדילים שמחזירים עודף מ-1,000 שקל.
המאפיין את מבחר המכשירים הזולים, וכמובן גם את היקרים, הוא שכולם מצוידים בחידושי הטכנולוגיה האחרונים, כמו קליטת לוויינים משופרת, מעבד מהיר וזיכרון גדול. אך החידוש האמיתי הוא שכל המכשירים לניווט מגיעים עם תוכנת ניווט איכותית - שמותקנת חינם.
בעבר הלא רחוק, כשקניתם מכשיר ניווט מכל סוג שהוא, התבקשתם לרכוש או להשיג בדרך עקלקלה תוכנת ניווט כדי להפעיל אותו. היום מכשיר ללא תוכנת ניווט "מעלה אבק במחסנים", מספר אחד המשווקים של מכשירי ניווט בישראל.
על השאלה למה ירדו כל כך המחירים אמר ש"לא קרה שום נס. מכשירי הניווט החדשים עולים פחות כסף ליבואנים, בהתאם למגמה של ירידת מחירי הסחורות בעולם".

כשבדקנו את המכשירים הזולים ואת היכולת שלהם לנווט, גילינו שלמרות המחיר הנמוך הם פועלים בסדר ומנווטים כהלכה. פה ושם נתקלנו במכשיר אחד או שניים שהגיעו מקולקלים, אבל הרוב הגדול של המכשירים התגלה כתקין וכמספק את הסחורה, בלי שום שטיקים. אגב, כל מכשיר מקולקל שגילינו הוחלף מיד בחדש.
לכל מכשיר הכנסנו כתובת המוכרת לנו היטב, וחיכינו להוראות - האם יכוון אותנו בדרך הקצרה וההגיונית ליעד? כל 3 התוכנות המותאמות לישראל - IGO ,MIO MAP ו-GPS2GO, איתרו את הכתובת במהירות שיא והנחו אותנו ליעד, עם סטיות קטנות והבדלים לא
בתחום העירוני לא היו בעיות, אבל כשיצאנו אל הפריפריה, גילינו שיש הבדל משמעותי בין יכולת הניווט של המכשירים שעליהם מותקנות תוכנות שלא עודכנו בשינויים של שנת 2008 - ובין אלה שכן.
נסיעה עם אחד המכשירים הזולים ועם תוכנה לא מעודכנת תגרום לכם להתברבר בכבישים החדשים ובמחלפים שנחנכו מאז הקיץ האחרון. היזהרו במיוחד ממכשירים שהתוכנה שלהם היא משנת 2006 - אלה יגרמו לכם לטייל בכבישים גרועים שלא לצורך.
במכשירים המעודכנים לסוף 2008 אין חשש לנווט בכל מקום בארץ, והם "מכירים" את כל המחלפים החדשים.
לאחר שלמדו לנווט בישראל במכשירי הניווט, המירו התיירים הישראלים את המפות של מישלין במכשירי ניווט עדכניים. הלהיטים, מפות ומידע על אירופה ועל ארצות הברית - שווקו בארץ בשנה שעברה במחיר מופקע של יותר מ-1,000 שקל לכל יבשת.
אבל התחרות בין חברות התוכנה והחשש שהציבור יוריד את התוכנות מהאינטרנט ולא ישלם שקל - הפחיתו משמעותית את מחיר התוכנות לניווט בחו”ל.
המחיר בסוף השנה צנח לרבע מהמחיר בשיא, אם לא פחות מזה. מחיר התוכנות לאירופה ירד ל-250 שקל ואפילו ל-100 שקל, כשמדובר במידע על קבוצה קטנה של מדינות. גם לגבי מפות ארה”ב מתרחש תהליך דומה.
לאחרונה נוספו אזורים חדשים של העולם לרשימת המפות לניווט. דרום מזרח אסיה, דרום אמריקה וצפון אמריקה הם אתרים חדשים שנפרשים עבור המטייל הישראלי, וההדרכה היא בעברית ובתוספת מידע רב על נקודות העניין.
לאחרונה נוצרה עוד סיבה להפחתת המחיר של התוכנות בחו”ל, והיא הכניסה המסיבית של שירותי המפות של גוגל - Google Earth ו-Google search. אלו מאפשרים לכל תייר למצוא את דרכו כשהוא משתמש בטלפון סלולרי חכם או במחשב כף יד.
רק מעט מתוכנות הניווט יכולות לספק את העושר של מקומות ומידע שמספק השירות של גוגל בזמן אמת - מה שנותן סיבה טובה להתמקח על מחיר החומרה והתוכנות.
לישראל, למרות היותה מדינה מתקדמת בתחום הטכנולוגיה וערש להרבה המצאות ותוכנות, היה חסר עד לאחרונה המוצר החשוב ביותר למנווטים בכבישים - שירות TMC (Traffic Message Channel). השירות מעדכן את המידע על המצב בכבישים בזמן אמת וקיים ברבות ממדינות אירופה כבר שנים.
החברות אוספות מידע על המתרחש בדרכים באמצעות בדיקת צפיפות המכשירים הסלולריים, דיווחים מגורמי החירום - משטרה, מגן דוד אדום ומכבי האש, מידע מהחברה הלאומית בדרכים (מע”צ לשעבר) ומידע המגיע מאזרחים טובים שמתקשרים להודיע על מפגעי דרך.
כל אלה מספקים מידע בזמן אמת, שמשודר אל מקלט מיוחד שמתחבר למכשירי הניווט באמצעות קול ישראל או התחנות האזוריות. החברות רונלייט - שהשיקה בשבוע שעבר את שירות Mio Freeware, ואיתוראן - בשירות "מיסטר ביג", ניסו והדגימו את יעילות השירות למנווטים בדרכי הארץ.
בהדגמה שבה צפינו בחברת איתוראן ראינו כיצד מבקש נהג להגיע בשעת העומס מדרום תל אביב לצפון הרצליה ומודרך כיצד לעקוף את הפקקים בנסיעה בדרך מהירה - הרחק מאיילון ודרך נמיר, העמוסות לעייפה בנהגים עצבניים.
מבדיקה שערכנו בזמן אמת גילינו שההפרש בזמנים בין הנהג המנווט ב-TMC לנהג שמנווט במכשיר ניווט רגיל יכול להגיע לכחצי שעה בקטע דרך של 20 ק”מ. השירות בחברת רונלייט יהיה זמין רק לבעלי מכשירים מהדור החדש של MIO, מסוג MOOV, שיתבקשו לרכוש מקלט מיוחד שיתחבר למכשיר ויעלה כ-400 שקל. בתמורה למחיר הגבוה יקבל הנהג את שירות ה-TMC בישראל ובחו”ל ללא תשלום ובלי הגבלת זמן.
בחברת איתוראן עדיין לא פרסמו את המוצר ואת המודל הכלכלי של אספקת השירות. בחברה בודקים את האפשרות לספק לבעלי המכשירים המתאימים שירות בתשלום חודשי או לבקש תשלום אחד גבוה עבור המתאם ושירותי המידע שיינתנו בעתיד.
אך עוד בטרם החלה החגיגה בכבישים, התעוררה בעיה עם הרישוי של המיזם. משרד התקשורת, שאמור לספק את האישור לשירות ה-TMC, ביקש לברר את הפרטים, ועד לבירור הורה לעצור את הפעלת השירות כדי לבדוק מבחינה רגולטורית מהן ההשלכות של השירות החדש.
"אנחנו בשלב איסוף המידע, והנושא נמצא בבדיקה", אמר לנו נתי שוברט, סמנכ”ל בכיר במשרד התקשורת והאחראי בין היתר לרישוי התדרים. "לאחר שתסתיים הבדיקה יחליט המשרד על המדיניות לגבי שירות ה-TMC”, הבטיח הסמנכ”ל.
נקווה שהבדיקה תהיה הפעם קצרה ונוכל כולנו ליהנות מהשירות החדש בלי מגבלות ובזול.