מי גנב את כרית האוויר שלי?

מחקר שנערך בארה"ב מגלה תמונה מדאיגה: ב-18% מהתאונות הקטלניות כרית האוויר לא נפתחה. הסיבה: תיקונים רשלניים והונאות בקנה מידה נרחב. האם במכונית שרכשתם מותקנות כריות אוויר בטיחותיות והאם הן יפעלו ברגע האמת? ואיך תוודאו את זה כדי להישאר בחיים?

גיל מלמד | 19/2/2009 6:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי חגורות הבטיחות, כריות-אוויר בטיחותיות הן האמצעי מציל החיים הראשון בחשיבותו במכוניות מודרניות, והן אמורות להיות מותקנות ברוב המכוניות שנמכרו בישראל בעשור האחרון.

בין אם מדובר ב-6 עד 9 כריות במכוניות חדשות, או באחת או שתיים בחלק מן המכוניות הישנות יותר - מדובר במערכת שיוצרת את ההבדל בין חיים למוות, ובין פציעה קשה בתאונה לפציעה קלה שניתנת לריפוי.

אולם נתונים שפורסמו לפני כמה חודשים על ידי המינהל הפדרלי האמריקאי לבטיחות בדרכים מגלים תמונה מדאיגה: כריות אוויר לא תמיד נמצאות שם בשבילנו ברגע האמת. מחקר מקיף שערך המינהל האמריקאי על נתוני התאונות בארה"ב, בשנים 2001-2006, מגלה שב-18% מן התאונות הקטלניות, אלו שבהן כרית-האוויר הבטיחותית חשובה יותר מכל - הכרית כלל לא נפתחה.

מומחים לנושא מונים 3 סיבות לעובדה שהכרית לא נפתחה, כשהזניחה בהן היא תכנון לקוי של הכריות על ידי יצרן הרכב וספקי המשנה שלו. שתי הסיבות הבולטות, והמבהילות יותר, הן תיקונים ותחזוקה לקויים מחד והונאות למטרת רווח מאידך. בשני המצבים נדרשת התערבות ממשלתית כדי להילחם בתופעה ומודעות צרכנית כדי להתגונן מפניה.
תנאים בעייתיים

מכתחילה, כריות אוויר בטיחותיות אמורות לפעול בתנאים בעייתיים. לאורך כל חייהן, כך אנחנו מקווים, הן צריכות להיות מקופלות במקומן ומוסתרות מאחורי חיפויים דקורטיביים שמשתלבים בכיסוי גלגל ההגה, מאחורי הדאש-בורד ובשיפולי הגג - וכולנו מקווים שלא לראות אותן לעולם.

מנגנון ההפעלה שלהן חייב להיות נצור כדי שלא ייפתחו שלא לצורך, או בעיתוי לא מתאים, תוך גרימת פציעה.

ברגע האמת, כאשר מתרחשת תאונה ונפגעת המכונית, מנגנון ההפעלה חייב לחוש בתוך חלקיק שנייה כיצד לפתוח את הכריות, והן אמורות להיפתח. רק חלקיק שנייה לאחר מכן הכריות אמורות להתנפח במהירות, תוך שהן יוצרות חיץ בין הנהג לנוסעיו ובין חלקי המכונית השונים, וכנגד כל

מה שעלול להיכנס לתא הנוסעים מבחוץ.

מערכת הכריות היא  מתוחכמת, יקרה ועדינה, והטיפול בה דורש ידע ומומחיות. לאחר תאונה, או בכל מקרה אחר שבו מופעלת כרית אוויר, ישנם נהלים מפורטים של יצרן הרכב המסדירים את תיקון המכונית ואת החזרת המצב לקדמותו.

בחלק מהתאונות הקטלניות שבהן לא נפתחו כריות אוויר היו מעורבות מכוניות שבהן כבר נפתחו בעבר כריות, והתקנתן מחדש לא בוצעה כראוי. במכוניות אחרות, שמעולם לא היו מעורבות בתאונה, כריות לא נפתחו בגלל כשל תחזוקתי או התערבות כלשהי של מתקיני מערכות שונים במערכת החשמלית של המכונית.

המקרים המקוממים ביותר הם אלה שבהם לא נפתחו כריות האוויר הבטיחותיות מפני שכלל לא נמצאו במקומן.

רמאות בכריות אוויר

דובר המינהל הפדרלי לבטיחות הדרכים בארה"ב, ריי טייסון, אומר שבמקרים רבים שבהם לא נפתחו כריות בעת תאונות קטלניות, התברר שבעת תיקון קודם של המכוניות נדחפו למקומן של הכריות כל מיני "ממלאי מקום" - חלקי רהיטים, חומרים מוקצפים שמתקשים לאחר הזרקתם, או עיתונים.

זאת, כמובן, השיטה הבוטה ביותר לרמאות בכריות אוויר, אבל במקביל לה נמצאו מקרים שבהם הותקנו חלקים לא ראויים, כמו כריות אוויר שפורקו באופן לא מסודר מכלי רכב אחרים שעברו תאונה, והותקנו במקומם רק כדי ליצור מראית עין של תיקון.

אחד המומחים הישראלים בתחום האלקטרוניקה ברכב, שהעדיף שלא להזדהות כדי שלא לעורר עליו גורמים עבריינים שונים, מספר שהתופעה הזאת קיימת בהיקף נרחב גם בישראל.

לדבריו, לקוחות רבים שמשלמים תמורת התיקון, מקבלים כריות לא תקינות, ובכלי רכב רבים ש"תוקנו" מעבר לקו הירוק כלל לא מותקנות כריות.

"על לוח המחוונים של כל מכונית שבה מותקנות כריות-אוויר", מעיד המומחה, "קיימת נורת ביקורת שאמורה לדלוק בכל מקרה שבו מחשב ההפעלה של הכריות מזהה תקלה. הרמאים המתוחכמים פחות פשוט מנתקים את הנורה הזאת, וכך היא לא דולקת ולא מתריעה.

"רמאים מתוחכמים יותר יודעים שבמצב תקין אמורה הנורה הזאת לדלוק לרגע קל, עם סיבוב מפתח ההתנעה, בשלב שבו המחשב מבצע בדיקה עצמית. כדי להתגבר על כך, הם מנתקים את החיווט המקורי של נורת ההתראה של כריות האוויר ומחברים אותה לנורת ה-ABS או לנורת מחשב בקרת המנוע. כך מודלקת הנורה הזאת על־ידי המערכת הלא נכונה", הוא מבהיר.

איש משטרה מיחידת אתג"ר, העוסקת במניעת גניבות רכב, מסר למעריב עסקים שב-99% מהמכוניות שנתפסו על ידי היחידה לאחר שעברו 'שיקום' במוסכים לא מורשים ונמכרו במגרשים שסוחרים במכוניות לאחר תאונות קשות - לא נמצאו כריות אוויר כלל, והיו שם רק כיסויים דקורטיביים.

כמו בהרבה תחומים אחרים הקשורים בתחבורה, גם לעניין הכריות אי אפשר לקבל מידע אמין מן הרשויות בישראל, פשוט מפני שהן לא מפקחות ולא עוקבות אחר התופעה.

אגף הרכב במשרד התחבורה, למשל, לא מבצע בדיקות או אכיפה בתחום כריות האוויר ואין לו נהלים ספציפיים לגבי תיקון תאונות שבהן נפתחו כריות. גם המשטרה לא אוספת נתונים על פתיחת כריות אוויר בעת תאונות, קטלניות או לא, ולכן גם לרשות הלאומית שלנו לבטיחות בדרכים, זו שחנכה מרכז מידע חדש בחודש דצמבר האחרון, אין נתונים כאלה.

פיתרון צרכני קל

אם אנחנו רוצים להתנחם בנחמת טיפשים, אפשר להזכיר שגם האמריקאים, אשר מודעים לעצם הבעיה, עדיין לא יכולים לעמוד על ההיקף המדויק שלה.

ג'ים קוויגל, דובר הקואליציה נגד הונאות ביטוח - גוף אמריקאי שמאגד חברות ביטוח וארגוני צרכנים  - אומר ש"אף אחד לא יכול לומר בדיוק כמה מקרי הונאה של כריות אוויר מבוצעים מדי שנה, אבל כל סימני האזהרה נמצאים סביבנו ואנחנו מצפים שהרשויות יפעלו כדי למנוע את התופעה".

בניגוד לאופייה המסוכן של התופעה, הפתרון ברמה הצרכנית דווקא קל מאוד. כל מי שרכש מכונית משומשת בשנים האחרונות, וכל מי שמכוניתו נפגעה בתאונה ותוקנה לאחר שנפתחו כריות האוויר שבה, יכול לוודא אם במכוניתו הותקנו כריות תקינות ואם הן יתפקדו ברגע האמת.

לצורך זה צריך להגיע למוסך - בין אם למוסך רשת של היבואן ובין אם למוסך שמתמחה במערכות אלקטרוניות ברכב, ולבקש מאנשי המוסך לחבר את המכונית למחשב הדיאגנוסטיקה המתאים לה.

בדגמי מכוניות שבהן ניתן לבצע דיאגנוסטיקה ספציפית למערכת כריות האוויר יגלה המחשב אם הכריות במצב תקין ואם מערכת ההפעלה שלהן מוכנה לפעולה.

חשוב לדעת שבדיקות קנייה במכוני בדיקה אינן מסייעות לגלות מעשי מרמה בכריות אוויר, מפני שמערכות אלקטרוניות אינן מהוות חלק מתהליך הבדיקה במכונים אלו. סביר להניח שבוחן במכון בדיקה ישים לב לנורית התראה דולקת, אולם למכוני הבדיקה אין מכשירי בדיקה ספציפיים לכל דגם של מכונית.

המשמעות היא שאם בוצעה הונאה ונורית הביקורת קוצרה, במכון לא יגלו זאת. לעומת זאת, במוסכים של היבואן, או כאלו שמתמחים במערכות אלקטרוניות, תוכלו לוודא, גם אם מכוניתכם מדגם ישן יחסית, שברכבכם מותקנות כריות בטיחותיות.

מי שרכש מכונית משומשת וגילה שאין בה כריות אוויר, או שהכריות שהותקנו בה אינן תקינות, יכול לתבוע ממוכר הרכב את ביטול העיסקה או פיצוי לצורך התקנת כריות תקינות.

מי שבמכוניתו בוצע תיקון, גם אם עלותו כוסתה על ידי חברות הביטוח, יכול לדרוש מן המוסך או מחברת הביטוח לתקן או להחליף את כריות האוויר, או את מערכת ההפעלה שלהן.

ברמה השלטונית, משרד התחבורה חייב לגבש נהלים ספציפיים לעניין כריות-האוויר הבטיחותיות, ובעיקר לקבוע מדיניות אכיפה מחמירה. מי מחברי הכנסת החדשה שלנו צריך ליזום הצעת חוק שתקבע שעל מעשי הונאה בתחום מערכות בטיחותיות ברכב יחולו דיני עונשין מחמירים במיוחד, שכן מלכתחילה מדובר בהונאה שמטרתה לגרוף רווחים קלים תוך גרימת סכנה ברורה ומיידית לחיי אדם.

דובר משרד התחבורה, אבנר עובדיה, מסר בתגובה ש"לאור חשיבות פעולתה התקינה של מערכת כריות האוויר ברכב, עמדת המשרד היא שיש לפעול לפי הוראות יצרן הרכב בכל מקרה של התקנת מערכת כריות במקום זו שנפגעה. האחריות חלה על המנהל המקצועי במוסך".

אסור להתקין כריות אוויר משומשות

יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, טוען שבשל מחירן היקר של כריות האוויר ושאר מרכיבי הבטיחות הפסיביים, כמעט ואין מקרים שבהם חברות ביטוח מאשרות תיקון לרכב שבו נפתחו כריות האוויר עקב תאונה.

לדבריו, "חברות הביטוח משכנעות במקרים אלו את המבוטחים לקבל הצעת רכש הדומה למקרה של אובדן גמור. המבוטח מקבל פיצוי מלא, אבל המכונית לא מאבדת את הרישוי ונמכרת לסוחרים שמבצעים בה תיקון. הסוחרים מתקנים לעתים את כלי הרכב בחלקים משומשים ממקורות שונים ומשונים, ואצל מתקנים זולים".

במצב כזה, אומר לוי, קשה למצוא מוסך מוסדר המחליף כריות אוויר דרך קבע, וגם אם כן, יש שמאים שדורשים להתקין כריות משומשות כתנאי לקבלת כיסוי ביטוחי על תיקון הרכב.

לדבריו, "בעבר פנינו לקולגות בארגוני מוסכים באירופה, והם אמרו כי אינם מכירים דרישה של חברות הביטוח בארצותיהם לשימוש בכריות אוויר משומשות. עמדת איגוד המוסכים בישראל היא חד משמעית: אין להתקין ברכב לאחר תאונה כריות אוויר משומשות - אלא חדשות בלבד, ובהתאם להוראות של היצרן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים