הבנקים הפחיתו את הריבית על פיקדונות - לא על האוברדרפט
בנק ישראל: הציבור מזרים סכומים אדירים לפיקדונות שקליים למרות הריבית האפסית
הריבית על משיכות יתר בחשבונות העו"ש בבנקים (אוברדרפט מאושר) הגיעה בפברואר ל-7.99%, ונותרה ברמה דומה גם בחודש מרץ. כך עולה מנתונים של בנק ישראל.
מסתבר כי הפחתות הריבית הדרסטיות של נגיד בנק ישראל לא מגיעות ללקוחות הבנקים. בזמן שהנגיד פישר הוריד את הריבית ב-2.3% תוך 3 החודשים, הריבית על האוברדרפט בבנקים ירדה ב-1.45% בלבד - כמחצית ההפחתה של פישר - והגיעה לכמעט 8%.
עם זאת, הפיקדונות השקליים בבנקים דווקא נפגעו מהפחתות הריבית, וכבר לא זוכים לקבל ריבית כלל (למעט פיקדונות עצומים של מאות אלפי שקלים).
הריבית
המירבית שנגבית כיום בשוק האפור היא כ-10.5% בלבד (לפי חוק) - קצת יותר מהריבית על משיכת יתר חריגה בבנק. למעשה, הבנקים בישראל גובים ריבית חריגה כמעט כמו בשוק האפור.
המשקיעים הישראלים חוששים כיום מאפיקי השקעה כמו הבורסה וקופות הגמל, שנתפסים כמסוכנים יותר. לכן הם מזרימים כספים רבים לפקדונות השקליים בבנקים (כגון פק"מ) - למרות הריבית האפסית.
שווי הפיקדונות בבנקים זינק בתוך 3 חודשים ב-20 מיליארד שקל (5.5%), והגיע לשיא של כל הזמנים בתחילת חודש מרץ- 384.1 מיליארד שקל. הנהנים העיקריים מהמצב הזה הם הבנקים, שמשלמים ריבית אפסית על הסכומים האדירים הללו - וגובים ריבית גבוהה על האשראי שהם נותנים.