גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מבחן הזמן: האם רשת ה-NGN של בזק מקיימת את ההבטחות?

לקחנו את רשת ה-NGN החדשה של בזק לנסיעת מבחן. המסקנה: הדרך לגלישה במהירות שיא רצופת מהמורות - אבל בסיומה חוויית הגלישה באמת השתפרה פלאים

אסף מרגלית | 28/6/2009 7:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאחרונה החלה בזק לפרוס ולהפעיל רשת חדשה - NGN ‏(Next Generation Network, או בשמה העברי "רשת הדור הבא"), שנמנית עם רשתות הדור החדש של התקשורת בעולם.

בעזרת הרשת החדשה, שנחשבת לקפיצה לעולם של האינטרנט המהיר באמת, תוכלו לגלוש, להוריד סרטים, לצפות בשידורים חיים ולשחק במשחקי רשת במהירות שיא. בבזק מאמינים ב-NGN, אבל במציאות הישראלית, שבה הכל אפשרי, הדרך לשיא המהירות רצופה מהמורות. יצאנו לנסיעת מבחן בשיטה החדשה, שככל הנראה תוביל למהפכה בשוק.

הכל התחיל בשעה 6:45 בבוקר, הטלפון צלצל. צלצול טלפון בשעה כזו טומן בחובו בדרך כלל בשורות רעות - כמו "עשיתי תאונה" או "תגיע דחוף לעבודה". הפעם זה היה פחות נורא, "מדברים מבזק", אמר הקול העבה מהצד השני של הקו. "אנחנו מנתקים את קו הטלפון לכמה שעות, מתקינים NGN. שלום".

בעולם שבו כל אחד מחזיק טלפון סלולרי בכיס בשורה כזו ממש לא נוראה, אבל אחרי כמה דקות נופל האסימון - קו טלפון מנותק משמעותו עבור רבים היא ניתוק מהאינטרנט, ולמי שמשתמש ברשת לא רק בשעות הפנאי, כמוני, מדובר בבשורה קשה.

במקרה שלי, נזכרתי שעליי להגיש כתבה חשובה עוד 3 שעות, ובלי אינטרנט אין לי מה לחפש בבית. את זוגתי הבשורה לא טלטלה, וגם אני הייתי בטוח שההתקנה תסתיים במהרה והכל יבוא על מקומו בשלום.

במשך השעתיים שעברו מאז הניתוק התוודעתי לבעיות שגרמה התקנת הרשת החדשה בגני תקווה, הסמוכה לביתי. התושבים שם סיפרו שהיו מנותקים מהאינטרנט במשך 3 ימים. הבנתי שאין לי מה לחפש בבית ונסעתי למערכת.

בערב שוב צלצל הטלפון, ומעברו השני של הקו היה רועי מבזק, ששאל אם הכל בסדר. כששמע על הניתוק מהרשת שאל: "אולי יש לך מודם פשוט כזה שמחברים ישירות למחשב?". אכן מצאתי מודם כזה, בן 5, שידע ימים יפים הרבה יותר. אולם החיבור שלו לקו ה-ADSL לא הניב תוצאות, והבשורה היחידה של רועי היתה שלמחרת בבוקר יתוקן החיבור לאינטרנט. ואכן עם הנץ החמה הגיע טכנאי נחמד שבדק וניסה, יצא וחזר, ובסוף לאחר כמה שיחות טלפון קצרות התחיל המודם לעשות סימנים של אינטרנט.
היעד נכבש

עד מהרה התברר כי האינטרנט ברשת NGN הוא רק בקצב של 1.5 מגה-בייט - לא הכי מהיר בעולם. בשלב זה נכנסה לתמונה מחלקת התמיכה של בזק, שהחלה לבצע ניסויים להגברת המהירות. שוב הגיע טכנאי, מצויד בנתב חדיש, שאותו חיבר לקו, שיחק איתו ועבר עוד יום של אינטרנט מקרטע.

רק ביום השלישי למבצע השדרוג הגיע רב-טכנאים, מומחה עם מחשב נייד שעשה כמה ניסויים, ופתאום האינטרנט החל לזרום. המהירות קפצה ל-10 מגה כמובטח ונשאר לנו רק לשאול בנימוס אם "אפשר להגיע למהירות 15 מגה או יותר?" - "תראה", אמר רב הטכנאים, "יש כאן בעיית תשתית. אני אשלח לך טכנאי שיחליף את החיבור ואז יהיה לך NGN מהיר".

כעבור שבוע הגיע הטכנאי המומחה לתשתית, הוא אמנם החליף את הקווים, אבל ל-15 מגה לא הגענו. חיכינו עוד כמה ימים, ואז הגיע צמד טכנאים מומחים, שחקרו את התשתית בבית ומצאו חוט סורר שגרם לכל הבעיות - ובינגו, האינטרנט הצליח לנגוע ביעד המבוקש של 14 וחצי מגה-בייט לשנייה בהורדת קבצים.

אגב, בהזדמנות זאת גילינו כי קצב ההעלאה השתפר ממהירות העלאה של חצי מגה לעד 800 קילו-בייט לשנייה. לא רע יחסית ל-100 קילו בייט שהיו לנו מקודם.

כשהיעד בידינו, עברנו

לשלב הבדיקה. החלפנו ספקי שירות וגילינו שכולם, פחות או יותר, מספקים את אותה סחורה - אינטרנט מהיר בגלישה לאתרים בארץ ואינטרנט מאוד לא מהיר בגלישה לאתרים בחו”ל.

ההבדלים בין הספקיות לא היו מהותיים, קילו יותר או קילו פחות - הבדלים שבסטטיסטיקה נחשבים לזניחים. אבל היה הבדל אחד משמעותי - בין הגלישה בשעות היום לגלישה בשעות העומס בערב.

גלישה ברשת NGN פותחת עולם חדש של גלישה מוגנת מהשפעות העומס על מהירות ההורדה. ברשת הקודמת, שהיתה מבוססת על טכנולוגיית ה-ADSL הרגילה, מרגישים מדי ערב ירידה משמעותית במהירות הגלישה.

הירידה מורגשת במיוחד בניסיונות גלישה באתרים בחו”ל, להגיע לשם בשעות הערב זו כמעט משימה בלתי אפשרית. כל אתר היה מבצר, והניסיון לשחק משחקי רשת עם חברים מעבר לאוקיאנוס היה ממש מגוחך.

עם הרשת החדשה העניינים זורמים בקלות יותר. אתרים בחו”ל נפתחים יותר מהר, והורדות של קבצים מהרשת הפכו לפשוטות יותר. הורדה של סרט רגיל, שגודלו 700 מגה, נמשכה בעבר כמה שעות, ועם הרשת החדשה נמשכת פחות משעה. מבחן נוסף שעשינו - לראות סרטים וקטעי וידיאו של הופעות חיות ברשת, עבר בהצלחה וללא קפיצות מרגיזות.

זו רק ההתחלה

בשורה התחתונה אפשר לומר בוודאות שיש שיפור בחוויית הגלישה, אבל השיפור הוא לא כזה גדול ויש עוד הרבה מה לשפר, בעיקר בקטע של החיבור בין ישראל לעולם, שאינו באחריות של בזק. אם לא יהיה שיפור משמעותי בחיבור לחו”ל, המאמץ לשפר את התשתיות המקומיות יהיה לשווא.

עם זאת, בגלישה ממושכת והורדות אינטנסיביות שנמשכו יממה, המעבר ממהירות של 10 מגה-בייט ל-15 מגה-בייט לא היה מלווה בשיפור ניכר. השדרוג הזה, שיעלה 50 שקל לחודש ואולי אף יותר, לא נראה כרגע שווה את הכסף. לנסות לזמן קצר זה כדאי, אולם ספק אם השדרוג נחוץ.

החוויות בעקבות השדרוג לרשת הדור הבא מעידות על כך שבזק נמצאת עדיין בשלב הלימוד של הפרויקט, ותצטרך להשקיע יותר מאמץ בשיפור התשתיות מאשר תכננה. המבנה של מערכות ה-NGN מאפשר לתת היום ללקוח חוויית גלישה טובה, אבל היא ניתנת לשיפור. סיפוק חוויית גלישה מהירה עם תשתיות נחושת רעועות, שבערים הגדולות יהיו בעייתיות יותר, רחוק מתמיד. ההבטחה לתת לכל לקוח שחפץ בכך לגלוש במהירות של 15 מגה-בייט לשנייה היא ממש לא רצינית.

האזורים נס ציונה ובקעת אונו, שבהם החל הפרויקט לפריסת הרשת החדשה, בנויים לפי תקנים חדשים יחסית מתחילת שנות ה-70, ולכן לא נתקלה בזק בבעיות מיוחדות. ברגע שיתחיל הפרויקט בערים הגדולות ובשכונות שבהן התשתית גרועה, קיים חשש לפגיעה ממושכת ברשת האינטרנט. אלא אם בזק תצליח להחליף בתוך זמן קצר את כל התשתיות.

פתרונות תקשורת כמו שראינו בחו”ל, של חיבור המנויים לסיבים אופטיים, הם רק חלום רחוק שאולי יתממש בעתיד כשתהיה קפיצה נוספת במהירות ל-50 מגה או יותר.

בבזק הסבירו שינסו, במקומות שבהם תהיה בעיה לספק את רשת NGN, לספק גלישה בטכנולוגיית ADSL2, שיש לה אופציות רבות. במקומות שהיא לא תעבוד יש עוד טכנולוגיות, למשל VDSL, שיאפשרו בסופו של דבר לתת ללקוח את המהירות שהובטחה לו.

הוט, המתחרה בבזק בתחום תשתיות האינטרנט, הודיעה לא מכבר שגם היא תשדרג את הרשת שלה ותעלה את מהירות הגלישה, באמצעות מערכת בשם Docsis3. הוט הבטיחה לשדרג בקרוב את התשתית בכמה מקומות כדי לאפשר מהירות הורדה של 100 מגה-בייט וכעשירית מזה בהעלאה.

השאלה תהיה באיזה מחיר, כי כבר היום גובה הוט מחירים גבוהים יותר מ-NGN של בזק. לקוחות שמתחברים רק לאינטרנט במהירות הגבוהה של הוט - 10 מגה, משלמים כיום 259 שקל בחודש.

כמה זה עולה לנו

לשדרג את הרשת ל-NGN לא עולה כסף, ואם החלטתם שמהירות של מגה וחצי מספיקה לכם אשרכם וטוב לכם. פריסת הרשת כיום היא מצומצמת מאוד, באזור נס ציונה, בקעת אונו וגני תקווה. הגולשים שם יכולים לבקש לשדרג את הרשת לתקופת ניסיון, ללא תוספת תשלום.

למי שמעוניין לעבור לרשת הדור הבא, האפשרות הטובה מכולן היא חבילה שבה תשלמו לספקית האינטרנט תשלום אחד עבור האינטרנט ‏(תשתית + גלישה‏). את החבילה הזולה מספקת פרטנר, שמציעה ללקוחות חדשים גלישה במהירות 10 מגה תמורת 149 שקל בחודש.

המחירים של שאר הספקיות גבוהים יותר בכמה אגורות, וכולן מתנות בהתחייבות לשנה. עבור חבילה של 15 מגה תתבקשו לשלם 199 שקל לחודש בפרטנר ו-199.90 שקל אצל המתחרים. עבור גלישה בלבד עומד המחיר כמעט בכל החברות על 69.90 שקל בחודש למהירות של 10 מגה-בייט. תמורת 99.90 שקל בחודש תוכלו לגלוש במהירות של 15 מגה-בייט.

מי שהחליט לגלוש במהירות גבוהה כדאי שיוודא שאכן קיבל את המהירות המובטחת. רצוי לעשות זאת על ידי מספר בדיקות על פני זמן ממושך, ולא לסמוך על בדיקה חד-פעמית שערך הטכנאי בעת ההתקנה. מי שמשתמש בנתב ייאלץ ככל הנראה להחליפו כדי לעמוד בתקנים החדשים - כאן מדובר בעוד הוצאה לא מתוכננת. בזק מציעה אמנם נתב ללא תשלום, אולם מעניקה אותו תמורת התחייבות ארוכת טווח.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים