המשקיעים מצפים לעליות: דחו 15 הצעות רכש השנה
הצעות הרכש של בעלי השליטה לא מדביקות את העליות בשוק ו-5 הצעות נדחו רק בחודש האחרון. כלל פיננסים: "כשהשוק בדיכאון למשקיעים קל להיענות - אך כשהוא מזנק נדרשות הצעות מפתות"
בעלי שליטה בחברות רבות ניסו לנצל את המשבר האחרון בבורסות ואת החששות בקרב מחזיקי המניות, כדי לרכוש מהם מניות ולהגדיל את אחזקותיהם בחברות-בנות או אף למחוק אותן מהמסחר. המשקיעים ביקשו לצמצם הפסדים בכל דרך אפשרית ומימשו הזדמנויות כאשר הצעות הרכש של בעלי השליטה היו גבוהות בכ-10%-20% ממחיר המניות בשוק.
בחודשים האחרונים נראה שהמגמה מתהפכת: הפאניקה בשוק ההון שככה והצעות הרכש של בעלי השליטה מתחילות להיתקל בקשיים. אתמול דווח על דחיית הצעת הרכש למניות גדות ביוכימיה ושלשום דווח על דחיית הצעת הרכש למניות חברת הטכנולוגיה רדויז’ן. בעלי המניות של רדויז’ן דחו את הצעת בעל השליטה (23%) בחברה, זוהר זיסאפל, לרכוש 5% ממניותיה.
הצעות לא אטרקטיביות
מוקדם יותר החודש דחו בעלי המניות של ורדינון טקסטיל את הצעת חברת נעמן (שבשליטת דודי ויסמן), המחזיקה בכ-89% מורדינון, לרכוש את יתרת המניות. כמו כן נדחתה הצעת סאטקום, שבשליטת (כ-(90% יורוקום, לרכוש את יתרת ה-10% הנסחרים בשוק.
בתקופה שבה מדדי הבורסה והמניות שבים ומציגים עליות שערים של עשרות אחוזים מתחילת השנה, מצפים המשקיעים להמשך התאוששות והגדלת הרווחים העתידיים. לכן גם הצעות רכש מתוקנות ומשודרגות, הנוקבות במחיר מניה הגבוה משמעותית ממחירה בשוק, נדחות
פעמים רבות. במקרים אחרים הצעות הרכש אינן מספיק אטרקטיביות ואינן מדביקות את השיפור שהציגה המניה.
לדברי יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר של כלל פיננסים, "כשהשוק בדיכאון, למשקיעים קל יותר להיענות להצעת רכש. בסיטואציה כמו עכשיו, כשהשוק יכול לזנק ב-10% בשבוע, מחזיקי המניות חוששים למכור, ונדרשות הצעות מפתות יותר".
לדבריו, "המשקיעים מהססים למכור בחופזה בעיקר כשמדובר בחברות קטנות ש’מתחת לרדאר.’ אז הם חושבים, 'אולי בעל העניין שמציע עיסקה יודע משהו שאינו ידוע לנו'".