מהשלכות המיתון: ירידה של 2,200 במספר בתי העסק
מחקר של משרד התמ"ת מעריך: הירידה בשיעור פתיחת עסקים תוביל לאובדן של 3,200 משרות בשנה הקרובה. תרחיש עגום יותר חוזה אובדן של 9,000 משרות
במסגרת הניתוח נבחנו שתי חלופות. האחת, "חלופה סבירה", ממנה עולה כי צפויים להיפתח השנה כ-47 אלף עסקים חדשים בישראל, שיהוו כ-10.5% מסך כל העסקים הפעילים בה. תוספת המשרות הצפויה מפתיחת העסקי תעמוד על 66 אלף משרות, 31 אלף עצמאים ו-35 אלף משרות שכיר.
עוד עולה במסרת חלופה זו, כי הירידה בשיעור פתיחת עסקים תביא לאובדן של 3.2 אלף משרות השנה, בהשוואה למספרם לו המשק היה ממשיך לצמוח בשיעורים הממוצעים של השנים האחרונות.
במסגרת הניתוח נבחנה גם "חלופה קשה" יותר, על פיה מספר העסקים שייפתחו יקטן השנה בכ- 6.7 אלף עסקים, ואובדן המשרות צפוי להגיע לכ-9,000 בהשוואה למצב בו שעורי הצמיחה הכלכלית היו ממשיכים לגדול בדומה
לשנים האחרונות.
עוד עולה, כי השפעת פתיחת בתי העסק על התוספת הכוללת של משרות עמדה בשנים האחרונות על כ-12%. מעל 90% מהעסקים שנפתחים הם של עצמאים ועסקים זעירים, המעסיקים בשנת פתיחתם הראשונה עד 2 עובדים.
בעשור האחרון עמד שיעור פתיחת העסקים על כ-11% בממוצע לשנה מסך העסקים הפעילים. בני פפרמן מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, מסר כי בניגוד לדעה הרווחת לפיה בתקופת האטה כלכלית - חלה ירידה משמעותית בפתיחת עסקים במשק, הרי ששיעורם נשאר פחות או יותר יציב בדומה לתקופת צמיחה.
לדברי שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר,העסקים הקטנים והבינוניים מהווים למעלה מ-95% מהעסקים בישראל. "המשרד מנתב משאבים רבים לנושא, תוך סיוע לעסקים אלו בהדרכה, ייעוץ, הכוונה והפנייה למקורות מימון. בקרוב גם תקום הסוכנות לעסקים קטנים, שתהיה מהפכה של ממש ותוכל להמשיך ולסייע לאותם עסקים חדשים שיקומו בשנים הקרובות", מסר השר.