חשיפה: הטעות של מס הכנסה שתעלה לכם אלפי שקלים

מרוויחים פחות מ-37 אלף שקל? יכול להיות שאתם משלמים יותר מדי מס הכנסה. טעות בתוכנת חישוב המס מעקרת את כוונת הממשלה להיטיב עם מפקידים בקופות הגמל. כך גובה מס הכנסה מהחוסכים מאות ואלפי שקלים מיותרים

רותם סלע | 7/9/2009 6:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות ידע שוק ההון והחיסכון שינויים רבים, שהובילו גם לשינויים במערכת המס. המחוקק, שביקש להיטיב את מצבם של החוסכים, העניק זיכויים ממס של ‭35%‬ בשל הפקדות לקופות גמל לקצבה. אך למרות הכוונות הטובות, נפלה טעות - קטנה ויקרה - במחשב של מס הכנסה, שהובילה לגביית-יתר של מאות ואלפי שקלים מאזרחים.

הטעות בתוכנה, ועמה גביית היתר, חלה על עצמאיים ושכירים, המפקידים בקופת גמל שלא דרך המעביד. העצמאים או השכירים, הממלאים דוח למס הכנסה באופן פרטי או המגישים קבלות למעביד, אינם מודעים לכך שתוכנת מס ההכנסה ואף תוכנות השכר הפרטיות - אינן מעניקות להם את מלוא הטבת המס האפשרית על פי החוק.

הטעות הראשונה קשורה בכך שתוכנת השכר של המעסיקים ותוכנת מס הכנסה עורכות את החישובים בשני שלבים בלבד. בשלב הראשון ניתנת הטבת המס בדרך של "ניכוי" ההוצאה, המפחית את גביית המס לפי שיעור המס השולי של הנישום.

במקרה זה מתיר המחוקק לנישום להפחית את רמת ההכנסה המדווחת שלו, ובכך להקטין את סכום המס אותו הוא צריך לשלם. הניכוי אינדיבידואלי ושיעורו תלוי בגובה ההכנסה שלו, והוא נע בין ‭10%‬ ל-‭.47%‬

בשלב השני ניתנת הטבת המס בדרך של "זיכוי ממס", ובמקרה זה ניתנת ההפחתה לפי שיעור מס של 35%‬.

שכירים ועצמאים שהכנסתם נמוכה מ-‭37,890‬ שקל (או ‭16,840‬ שקל בשנת המס 2008) משלמים מס שולי הנמוך מ-‭.35%‬ עבור שכירים אלה עדיף לקבל את הטבת המס בצורה הפוכה - קודם כל הזיכוי (המעניק להם הנחה אוטומטית של 35%), ורק לאחר מכן ניכוי הפוטר אותם ממס הנמוך מ-‭.35%‬

תוכנת המחשב של מס ההכנסה עורכת אוטומטית את החישוב רק בדרך אחת - והיא אף איננה מעניקה את מלוא הזיכוי במס לנישומים שחילקו בעצמם את ההפקדה בצורה האמורה להיטיב עימם. "מס הכנסה מסכים לכך שכל נישום יכול לחלק בעצמו את הסכום שהפקיד עצמאית", אומר רו"ח יוסי גסנר, שחשף את הטעות, "אך גם כשעמית מוטב מחלק את הסכום בדרך הטובה ביותר, דורש ממנו מס הכנסה תשלום מס הגבוה מההוראות בחוק".

לטענת גסנר, הטעות נובעת בין השאר מכך שהסעיף שבו מציין העמית את הפקדתו כעצמאי נפקד מטופסי מס הכנסה לצורך קבלת זיכוי. משיחות שערך רו"ח גסנר עם בכיר בהנהלת הרשות, נמסר לו כי בכוונת מס הכנסה להוסיף סעיף כזה בשנת 2009 -‬ אולם עד אז, ולפחות במהלך השנה האחרונה, סבלו נישומים רבים מגביית היתר.

"הגשת דוחות מס באיחור, גם של יום אחד, מובילה להטלת קנסות", זועם גסנר, "ובמקרה הזה - שבו ישנה טעות של מס הכנסה לטובתם - הם אינם טורחים ליידע את הנישומים ולזכות אותם אוטומטית על הטעות".
חסרונו של סעיף

לטובת אלו שאינם מחזיקים ברואה חשבון, הבעיה נותרת בעינה. כיוון שאין להם מי שיחשב בעבורם את הטבת המס המקסימלית - הם נידונים להמשיך ולסבול מגביית יתר, כל עוד התוכנה של מס הכנסה תמשיך לבחור את אופן הניכוי-זיכוי בדרך אחת בלבד.

רו"ח גסנר מציין כי קיים פתרון המאפשר לתקן מציאות עקומה זו: "נישום שלא קיבל את מלוא הטבות המס בשל הליקוי בתוכנה יכול לפנות במכתב למפקח מס הכנסה, ולבקש ממנו להכריח את המחשב לערוך עבורו חישוב

מיוחד". זה איננו הפתרון הטוב ביותר, מסכים גסנר, "כל זאת בשל החיסרון בסעיף המבוקש - רישום הפקדות כעצמאי לצורך קבלת זיכוי ממס".

אך לא די בכך: גסנר חשף דוגמה נוספת לטעות בתוכנת מס ההכנסה. "במקרים מסוימים נערך חישוב לעמית מוטב (נישום הזכאי להטבת מס), בדרך המיטיבה איתו חצי דרך בלבד - ובסופו של דבר מרעה את מצבו". בדוגמה שמביא גסנר נראה כי תוספת זעירה בהכנסה עשויה להוביל להגדלת המס בסכום לא פרופורציונלי.
גסנר - הכל בגלל סעיף קטן
גסנר - הכל בגלל סעיף קטן נאור רהב

"מכניסים שני נישומים שונים, שפרטיהם זהים לחלוטין, למחשב מס הכנסה; אלא שאחד מהם זוכה בתוספת של 100 שקל", מסביר גסנר. "למרבה ההפתעה, מתברר כי התוספת הקטנה הובילה לתשלום מס נוסף - שהקטין את הנטו שלו ב-‭1,635‬ שקל לעומת עמיתו שלא קיבל את הניכוי". 

הסיבה לכך היא שהמחשב - שביקש לתת לנישום בונוס של 16 שקל - העביר אותו לצורך כך למסלול אחר, שהקטין את הכנסתו ב-‭1,596‬ שקל. "גם כאן כדאי לנישום לבקש ממס הכנסה תיקון לדוח",  מדגיש גסנר, "מצד אחד, הוא אמנם יוותר על ניכוי בסך 16 שקל - אך מצד שני הוא יזכה מחדש בזיכוי גדול פי 100".

גסנר מסביר את ההבדל בין שני המקרים: "במקרה שבו החיסכון במס בשל הגדלת הניכוי נמוך יותר מהקטנת הזיכוי ממס - צפויה תקלה מהסוג השני. המקרה הראשון מתרחש בעיקר לעמית מוטב, שהפקיד באופן עצמאי ורשם את זה לצורך זיכוי ממס, אבל התוכנה איננה נותנת לו את הטבת המס". 

"לאפשר לנישום לבחור"

בכל מקרה ממליץ גסנר לפנות לרואה חשבון כדי לוודא שנגבה הסכום הנכון. "נדרשת מומחיות גדולה בתחום המסים כדי לעלות על הבעיה הזו. לאזרח רגיל יהיה קשה מאוד בסבך הניכויים והזיכויים, ולמעשה גם לחלק גדול ממנהלי החשבונות", הוא אומר, "מס הכנסה איננו יכול לחשב לכל נישום ונישום את הסכום האופטימלי - אבל הוא צריך לכל הפחות לאפשר לנישום לבחור בדרך הכדאית לו ביותר".

גסנר, שעמד בעבר בתפקיד מנהל במחלקת המסים במשרד רואי החשבון קסלמן, פרש בתחילת שנות ה-90 והקים משרד המתמחה בייעוץ מס וביקורת. לאחר כ-30 שנה במקצוע מציין גסנר כי התקופה של השנים האחרונות - שבה התרחשו שינויי חקיקה רבים בנושא החיסכון ארוך הטווח - הובילה לבלבולים ולחוסר הבנה רב, גם של גורמי מקצוע. 

"יש קטגוריות ומושגים חדשים, כמו 'עמית מוטב' ו'עמית שאיננו מוטב';‬ עמית מעל ומתחת לגיל ‭;50‬ כללים הנוגעים להעברות בני זוג; משכורת מבוטחת ושאיננה מבוטחת וכך הלאה", אומר גסנר. "אחרי הרבה שעות עבודה, הצלחתי במידת מה להסביר את החתכים החדשים. נתקלתי במורכבות מדהימה, ובדרך גם חשפתי את המקרים שבהם יש באגים במערכת", הוא מספר. "לפי מה שאני שומע יש עוד הרבה שינויי חקיקה בצנרת", מזהיר גסנר, "אני מקווה שהשינויים יעשו סדר ולא יצרו בלאגן נוסף".

"ישנם מקרים"

מרשות המסים נמסר כי "תוכנת החישוב המופעלת על ידי מחשב מס הכנסה נועדה להפחית את חבות המס בגין הפקדות לקופות גמל לקצבה באופן המיטיב ביותר. ואכן, עבור מרבית ציבור החוסכים מגישי הדוחות, החישוב נותן מענה. הבסיס לחישוב ההטבה נשען על מתן קדימות לחישוב ניכוי מקסימלי - כך שההכנסה החייבת תהיה מינימלית". 

"ברם, ישנם מקרים מסוימים, ובמיוחד בעקבות תיקוני חקיקה שנעשו בנושא הפקדות לקופות הגמל ובשל סוגיות של פרשנות משפטית, בהם החישוב המבוצע על ידי מחשב מס הכנסה אינו מעניק את ההטבה המקסימלית".

"עם זאת, יכול כל מגיש דוח לפנות לרשות המסים ולבקש שחישוב ההטבה ייעשה בדרך המוצהרת על ידיו בדוח, כך שיקבל את מרב ההטבה. עוד ביקשו ברשות המסים לציין כי אצל "רוב השכירים, המפקידים לקופת גמל באמצעות המעביד - בעיה זו אינה מתעוררת".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים