"קשה לעשות עסקים בסין - אבל ההצלחה היא בענק"
עו"ד גדעון פישר, המתמחה בחוזים מסחריים בסין: צריך ללמוד את המנטליות של הסינים לפני שעושים איתם עסקים
ועדת הכספים בכנסת ערכה בשבוע שעבר דיון על מצב הייצור והתעסוקה במשק, בעיקר לנוכח הגידול במעבר קווי הייצור מישראל לסין. נתוני הפתיחה לכוח העבודה הסיני בלתי אפשריים לתחרות: שכר ממוצע של פועל סיני מסתכם ב-650 שקל לחודש, בעוד שכר המינימום בארץ לעובד מגיע ל-3,200 שקל - גבוה פי .5 זו כנראה אחת הסיבות שסין קורצת לאנשי עסקים ישראלים רבים.
לפני כשבוע זכתה סוכנות הביטוח הישראלית דיוויד שילד בעיסקת ענק לביטוחי בריאות לפועלים סינים היוצאים לחו"ל. לפי נתוני החברה, היקף היוצאים לחו"ל מסתכם ב-45 מיליון סינים, ועד 2012 מספר היוצאים יגיע ל-120 מיליון איש.
עו"ד גדעון פישר, המתמחה בחוזים מסחריים בסין ושליווה את העיסקה, מספר למעריב עסקים: "איש העסקים הישראלי צריך ללמוד היטב את השוק הסיני לפני כניסתו לתחום. לוקח זמן רב לקנות את אמונם של הסינים. הם יכולים להיות כלפי חוץ ידידים, אבל זה עלול להטעות".
לדעתו של פישר העצה הטובה ביותר לאנשי עסקים שרוצים לפעול בסין: "חייבים להבין את המנטליות שלהם ולהיעזר בהרבה
מאוד סבלנות, אבל כשמצליחים אז מצליחים בגדול".
לדעתו של אורן רסולי, מנהל בחברת פועלים אסיה-דיירקט, המתמחה בייעוץ למשקיעים ישראלים הפועלים בסין, ידיעת השפה היא הגשר הטוב וההכרחי לרכישת אמונם של בני השיח הסינים. "לא צריך ללחוץ על הסינים. צריך לתת לזמן לעשות את שלו. בסופו של דבר אם העיסקה תיחתם הם יידעו לשמוח איתך, כאילו אתה חבר שלהם מבטן ומלידה. רק אז אפשר לשתות ולזרום איתם".
פועלים אסיה דיירקט, ש-20% ממניותיה מוחזקות על ידי פועלים שוקי הון, ליוותה חברות רבות שהתעניינו בפעילות בסין כמו: טבע, סופר-פארם, חברת הציוד הרפואי טונטנואר, שחתמה באחרונה על עיסקה בהיקף כמיליון דולר. וכעת גם את דיוויד שילד.
העיסקה שחתמה שילד עשויה להוות פוטנציאל אדיר ולהעלות את ערכה בכמה דרגות. מדי שנה יוצאים מסין 5 מיליון פועלים לעבודות בחו"ל - לתשתיות, לבנייה ולרכבות, בעיקר ליעדים כמו רוסיה, סיביר, דרום אמריקה, אפריקה והמזרח התיכון. באחרונה זכתה חברת הרכבות הסינית במכרז לבניית תשתית הרכבות בוונצואלה. במסגרת העיסקה יישלחו למדינה הדרום האמריקאית 100 אלף עובדים.
מנכ"ל דיוויד שילד, אלון קצף, מאמין כי הטיפ החשוב ביותר לאיש העסקים המגיע לסין הוא להציע להם עיסקה רווחית. "ניתן לחתום על כל עיסקה עם המשפטנים הטובים ביותר, אבל אם מדובר בעסק לא רווחי, לסינים לא יהיה עניין לקיים אותו.