תוספי תזונה או תוספת סיכון?

שוק תוספי התזונה פרוץ לחלוטין: צרכנים רבים נוטלים תוספים ללא בקרה או הבנה, לעתים עד כדי סיכון בריאותי. הרופאים מתריעים: "שימוש מופרז וללא פיקוח בתוספים עלול לגרום נזק לבריאות הציבור". במשרד הבריאות לא עוקבים אחר הנעשה בענף, אך מבטיחים לבדוק את הנושא בקרוב

נורית קדוש | 13/11/2009 8:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החזית הגשומה שפתחה באופן רשמי את עונת החורף ‏(ובינתיים התפוגגה) שלחה קונים רבים לא רק לחנויות הבגדים בחיפוש אחר מעילים ומגפיים - אלא גם לפארמים ולבתי הטבע. כחלק ממגמת הבריאות השולטת בעולם, קיימת כמיהה להחליף את הרפואה הקונבנציונלית בצמחי מרפא ובתוספי תזונה, הנתפסים כטבעיים ומועילים.
 
ויטמינים
ויטמינים SXC

אך בעוד שכדי להפיץ תרופה יש לצלוח מחקרים וניסויים קליניים שמוכיחים כי היא יעילה ובטוחה - תוספי התזונה נמצאים בצד השני של הסקאלה: היצרנים לא נדרשים אפילו להוכיח שבתוך קופסה שכתוב עליה "ברזל" אכן יש ברזל. מדיניות זו חושפת את הציבור למוצרים טבעיים לכאורה, שעלולים לסבכם בבעיות רפואיות חמורות.

לדוגמה, חולים הנוטלים תרופות נגד פרכוסים או תרופות אנטי-פסיכוטיות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית, יסבלו מהגברת דיכוייה אם ישתמשו בתוספי תזונה כמו קהווה או ורליין להרגעה או מלטונין.

ניתן להניח כי חולים המטופלים באופן רציף לא לוקחים על דעת עצמם תוספי תזונה. אולם אנשים שאינם נחשבים לחולים במחלות מורכבות, אשר מטופלים רק באספירין, בקומדין ובמדללי דם אחרים ויתרשמו מהקמפיין הפרסומי לאומגה 3 או לגלוקוזאמין וכונדרואיטין - שבמסגרתו רקדנים ואומנים מציגים אותם כמיטיבים עם הגוף - עלולים להיקלע למצב רפואי בעייתי, שכן גם תוסף התזונה מדלל את הדם ומעצים את השפעת האספירין. השפעה דומה נגרמת גם כתוצאה משימוש בג'ינקו, ג'ינג'ר, ג'ינסנג, כמוסות הגרליק ‏(שום‏), ויטמין אי והקו-אנזים Q10.

בנוסף, אנשים הסובלים מיתר לחץ דם ונוטלים תרופה להורדתו עלולים להימצא בסכנה חמורה לירידת לחץ הדם שלהם מעבר לרמה הנדרשת, אם ייטלו תוספי תזונה כמו אומגה 3, קוהוש שחור, שום, פיש אויל ‏(שמן דגים‏), לארגינין או אלטרנה. תופעה דומה עלולה להיגרם גם כתוצאה מנטילת ג'ינסנג, תה ירוק וליקוריץ.
"תחום נטול רגולציה"

ד"ר אורה פוניה זלינגר, האחראית לשירותי הרוקחות הקלינית במחוז חיפה של שירותי בריאות כללית, יוצאת בחומרה נגד תוספי התזונה: "התוספים, שלא הוכחו כמועילים, עלולים להזיק וליצור תופעות לוואי. אלה חומרים מיותרים, שאנשים מוסיפים על דעת עצמם לטיפול תרופתי בלי שהוכח שהם יועילו להם. בכך הם למעשה מעמיסים על המערכת הגופנית חומרים מיותרים".

ד"ר פוניה זלינגר מציינת כי מדובר בתחום בעייתי, נטול רגולציה משמעותית, הנמצא תחת שירות המזון של משרד הבריאות - ולא תחת אגף הרוקחות. "הפעם אחרונה שבה יצאו תקנות בריאות הציבור לתוספי תזונה היתה ב-1997. לעומת זאת, בארה"ב ה-FDA ‏(מינהל התרופות והמזון האמריקאי‏)

פרסם ב-2006 הנחיות לתעשייה בנושא".

ד"ר רלי אבּל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז המרכז, מבהירה כי תוספי המזון יכולים אמנם לסייע, אולם הם יכולים להיות פעילים מאוד ולגרום לנזק. "את תוספי המזון חשוב לקחת רק לאחר ייעוץ של איש מקצוע מומחה", הסבירה.

הנטורופתית שרית זוהר, המלווה את רשת בתי הטבע טבע קסטל, מאשרת כי ייתכנו התנגשויות בין תרופות לבין תוספי תזונה - אך רואה בכך דווקא הזדמנות: "אם התה הירוק מוריד לחץ דם, אז מי שנוטל תרופות להורדת לחץ הדם יכול להפחית את מינון הכדורים ולהשלים את הורדת לחץ הדם באמצעות תה ירוק, במקום להמשיך להעמיס תרופות על גופו".

להימנע מהרפואה הקונבנציונלית

לצד העלייה החדה שנרשמה בעשור האחרון במכירת תוספי התזונה, חלה פריחה במיוחד לקראת עונת המחלות - אז הצרכנים תרים אחר תמיכה למערכת החיסון שלהם. אמנם יעילות תוספי התזונה לא הוכחה מחקרית, אך ישנו קהל רב הפונה אליהם בניסיון להימנע מהרפואה הקונבנציונלית.

תמיד עם תוספי תזונה.
תמיד עם תוספי תזונה. צילום: Gaston THAUVIN, SXC

הפנייה לתוספי התזונה גורפת במיוחד כשמדובר בשפעת - מחלה שלרפואה הקונבנציונלית אין מענה לה. המלצות הרופאים למבקשים להתגונן מפני שפעת הן להימנע מקרבה לחולים וממקומות הומי אדם, להקפיד על רחיצה תכופה של כפות הידיים ולהתחסן. למרות זאת, כמעט בכל בית מרקחת ממליצים לאדם מקורר לקנות גם כדורי אכינצאה או ויטמין סי.

בענף הבריאות מסבירים כי למרות שאף תוסף תזונה לא הוכח כמונע שפעת, אכינצאה וויטמין סי מוכרים כטיפול יעיל לקיצור תקופת המחלה ולהפחתת עוצמתה. אולם כדי שוויטמין סי יקצר את משך השפעת ביום, יש ליטול ממנו כ-2 גרמים ביום - כמות חריגה, שעלולה לגרום לתופעות לוואי כמו אבנים בכליות וסביבה חומצית מאוד בקיבה. כך, הנזק עולה על התועלת.

גם האכינצאה מוכרת כבעלת סגולות להפחתת משך ועוצמת השפעת, אך חלק מהאנשים אלרגיים אליה. חולי אסתמה שאשיטלו אכיניצאה מבלי לדעת שהם אלרגיים אליה עלולים לסבול מנזק בקיבה. בקרב הסובלים ממחלות אוטואימוניות, שאלרגים לאכיניציאה, השימוש בה עלול לעורר את מערכת החיסון ולהגביר את פעילות תאי הדם הלבנים. האכיניציאה לא משפיעה על מערכת החיסון של אנשים בריאים.

"אין לנו מושג מה יש בתוספים"

ד"ר לאה אבן, מנהלת מחלקת ילדים בבית חולים גליל מערבי שבנהריה, רואה את תוספי התזונה בחומרה יתרה. "המדפים העמוסים ברשתות הפארם ובבתי הטבע טומנים בחובם מלכודות מסוכנות לבריאות הציבור", היא קובעת.

"אין לנו מושג מה יש בתוספים הללו, ולכן אין לנו דרך לדעת אילו בעיות עלולות להתעורר מהשימוש בהם. ויטמינים ותוספים צריך לתת רק כשחסר. כשצורכים אותם בלי סיבה ונוצר עודף, האדם נמצא בסיכון, כיוון שרוב הוויטמינים נשארים זמן רב בגוף וגורמים להרעלה. ויטמין די, למשל, יכול ליצור חולשה, כאבים בעצמות ואפילו אבנים בכליות", היא מוסיפה.

ד"ר אבן מספקת כדוגמה את תכשיר ההרזיה הרבלייף, שגרם לפגיעה בלבלב ובכבד של כמה מהאנשים שנטלו אותו. לדבריה, "החולים לא מספרים לרופא שהם לוקחים תוסף כי זה לא נראה להם חשוב, והרופאים לא תמיד שואלים אם המטופל נוטל תוספי תזונה ואילו".

אחת הסכנות הגדולות שד"ר אבן מתארת טמונה בוויטמינים לילדים, הנמכרים בצורת מטבעות שוקולד או סוכריות גומי. לחדר המיון בבית החולים שבו היא עובדת כבר הגיעו שני ילדים שהורעלו מסוכריות ויטמין די.

"סוכריות הגומי האלה טעימות מאוד, וילדים אוכלים אותן הרבה מעבר לכמות שהיצרן מציין כמומלצת. בסוף ההורים נאלצים לקחת אותם לבית החולים". ד"ר פוניה זלינגר מחזקת את דברי ד"ר אבן וקובעת: "אין סיבה שילד שאוכל בצורה סבירה ייקח ויטמינים ותוספים מכל סוג שהוא. אם הילד היה חולה וחסר לו משהו, רופא הילדים יכול להמליץ על תוסף רלוונטי לתקופה קצרה ומוגבלת, אבל לא לאורך זמן".

מנגד, הנטורופתית זוהר רואה בתוספים דבר חיובי. העובדה שאין להם כל בסיס מחקרי קליני אינה גורעת, לדעתה, מיכולתם לשפר את איכות החיים. "אני לא מתייחסת למחקרים אלא למציאות. במציאות, הסינים צורכים כבר אלפי שנים את הצמחים הללו בצורתם המקורית, ויעילותם הוכחה בשטח. שורש אסטרגלוס הוכח כמחזק את מערכת החיסון ואת מערכת האף-אוזן-גרון, ולכן נכון להשתמש בו גם אם לא נערך לגביו מחקר רפואי".

זוהר טוענת כי הכורכום, שכבר נכנס למחקר בבית החולים איכילוב, ידוע כחומר אנטי-]דלקתי ואין סיבה שלא להשתמש בו בעת הצורך. "בישראל מטפלים בפסוריאזיס באמצעות כדורים שניתנים גם למושתלי איברים ולחולי סרטן. נוסף לכך שהטיפול הזה עולה הון למדינה, החולים סתם סובלים ממנו", היא אומרת, "מדובר בדלקת של העור - וכורכום, שהוא חומר אנטי-דלקתי, יכול לשפר את מצבם בלי הסבל הכרוך בלקיחת הכדורים".

הסכנה בשימוש יתר

תוסף המזון:­אומגה 3, גלוקוזאמין וכונדרואיטין, ג'ינקו, ג'ינג'ר, ג'ינסנג, כמוסות גרליק ‏(שום‏), ויטמין אי, קו-אנזים Q10.
ההשפעה: שימוש נכון באומגה 3 מסייע להתפתחות תקינה של המוח והעיניים אצל עוברים ומשפר את תפקוד מערכת החיסון אצל הסובלים ממחלות אוטואימוניות. שימוש נכון בג'ינג'ר מקל על בחילות, הקאות וכאבים במערכת העיכול. שימוש מופרז עשוי לגרום לדילול הדם ולסכן אנשים הנוטלים אספירין, קומדין או מדללי דם אחרים.

תוסף המזון: אומגה 3, קוהוש שחור, כמוסות גרליק ‏(שום‏), פיש אויל ‏(שמן דגים‏), ל־ארגינין, אלטרנה, ג'ינסנג, תה ירוק וליקוריץ.
ההשפעה: שימוש נכון בתה ירוק עשוי לסייע בהורדת רמת הכולסטרול הרע. עלולים לגרום לירידה בלחץ הדם מעבר לנדרש, בקרב אנשים הנוטלים תרופות להורדת לחץ דם

תוסף המזון: כדורי אכינצאה.
ההשפעה: שימוש נכון ומבוקר עשוי לסייע בהגברת פעילות מערכת החיסון. חולי אסתמה אלרגיים עלולים לסבול מנזק בקיבה. בקרב הסובלים ממחלות אוטואימוניות האלרגיים לאכינצאה עלולה להתגבר פעילות תאי הדם הלבנים.

תוסף המזון: ויטמין די.
ההשפעה: שימוש נכון מסייע לחיזוק העצמות והשיניים. שימוש מופרז עלול לגרום חולשה, כאבים בעצמות ואבנים בכליות.

תוסף­המזון: ויטמין סי.
ההשפעה: שימוש נכון עשוי לסייע בחיזוק מערכת החיסון. שימוש מופרז (מעל 2 גרמים ביום) עלול לגרום לאבנים בכליות או לסביבה חומצית מאוד בקיבה.

תוסף המזון: ויטמינים לילדים בצורת שוקולד או סוכריות גומי.
ההשפעה: שימוש נכון בוויטמין אי חשוב להתחדשות תאי העור של מערכת הנשימה והעיכול, מסייע לבעיות עיניים ומחזק עצמות ושיניים. בשימוש עודף הוויטמינים עלולים לגרום להרעלה.

תוסף המזון:­קהווה, ורליין, מלטונין.
ההשפעה: שימוש נכון עשוי לסייע בדיכוי מערכת העצבים. עלולים להגביר את דיכוי מערכת העצבים המרכזית בקרב חולים הנוטלים תרופות נגד פרכוסים או תרופות אנטי-פסיכוטיות.

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף עסקים שישי של מעריב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים