הבורסה לני"ע תשיק מדד ביו-טק ברבעון ה-1 של 2010
במסיבת עיתונאים לסיכום שנת 2009 ופתיחת השנה הבאה הגיעו קברניטי הבורסה כשבידיהם נתונים מרשימים על ביצועי המדדים בשנה החולפת, אולם הזיכרון כי השנה החלה עם "כאבי בטן" הועלה גם הוא. מנכ"לית הבורסה: "שנת 2009 היתה מאתגרת ומפתיעה והשווקים התאוששו"
מהנתונים שהוצגו עולה כי מדד תל אביב 25 רשם השנה עלייה של יותר מ-70%, מדד תל אביב 100 טיפס ביותר מ-85% והתל טק עלה ב-84%. הגדילו לעלות מדד הפיננסים ומדד הנדל"ן שעלו ביותר מ-120%.
"שנת 2009 היתה מאתגרת ומפתיעה והשווקים התאוששו", אמרה מנכ"לית הבורסה. "כשמתקרבים לפסגה, זה יותר קשה. חל גידול בהנפקות אג"ח של חברות, אותו לא צפינו בתחילה, אחרי התופעות של שנת 2008. דווקא הבנקים התחילו את המהלך, וגם זה הפתיע אותנו".
מנכ"לית הבורסה נגעה גם בנושא הסדרי החוב שיצאו לדרך השנה. לדבריה, בשנת 2009 החלה הבורסה לטפל בכ-50 הסדרים, מתוכם רק 13 נסגרו. "זה לא סוף הסיפור", אמרה לבנון.
נוסף להמשך הטיפול בהסדרי החוב, סימנו קברנטי הבורסה גם יעד של פיתוח שוק הנגזרים (פיתוח מסחר ואופציות על מניות מקרב מדד תל אביב 25). לאור חוסר ההצלחה במינוף ופיתוח מכשיר ההשקעה באופציות על
מניות בשנת 2009 ביצעו בבורסה מספר שינויים שעיקרם – כוונה להגדלת שיתוף הפעולה עם עושי השוק בתחום, תוך שיתופם ברווחים והגברת מאמצי השיווק.
בבורסה מקווים, כי השינויים המתוכננים יצליחו להניע שוב את מכשיר השקעה זה בו הם רואים כלי מרכזי לעתיד. לדברי קברניטי הבורסה, עד שלא יורגש שיפור במחזורי המסחר באופציות על מניות, לא יונפקו אופציות על מניות נוספות מעבר לאלה שכבר הונפקו.
כמו כן, מתכוונים בבורסה להשיק כבר ברבעון הראשון של השנה מדד שיכלול את מניות הביו-טק. נכון לעכשיו נסחרות בבורסה כ-40 חברות מהתחום.
בהסתכלות לעשור הבא, מתכוונים בבורסה להמשיך ולקדם את חברות ההיי-טק הנסחרות בבורסה ולפתח את מעורבות המשקיעים הזרים בחברות אלו דרך הבורסה המקומית. לדברי לבנון, ישראל נתפסת על ידי המשקיעים הזרים כמדינת היי-טק. "ככה אנחנו ממותגים בעולם", אמרה. עוד הוסיפה כי "קרוב לוודאי שלא נהיה מרכז פיננסי גלובלי, אך נוכל להיות מרכז לחברות היי-טק. זה דורש עדיין עבודה רבה, אך ננסה למשוך חברות שפועלות בחו"ל להיסחר בארץ וליבא גם את המשקיעים הזרים מחו"ל".
לבנון לא פירטה מה הצעדים שהבורסה מתכוונת לנקוט, אבל רמזה שישנה אפשרות להגמשת הרגולציה לפי התנאים המתאימים בעולם לחברות היי-טק.