האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: טל רז
פרויקט מיוחד: מעריב עסקים בוחר בטל רז, הכוכב העולה של אי.די.בי, שאחראי למהפך של כלל פיננסים
- האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: קובי הבר
- האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: ריצ'רד הנטר
- האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: ידין ענתבי
- האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: סיגל שילוני
- האנשים שיובילו את הכלכלה הישראלית בעשור הבא: תמיר פוליקר
- היורשים: האנשים שיובילו את הכלכלה העולמית בעשור הבא
בקהיליה העסקית בישראל נהוג לציין את קבוצת אי.די.בי כגוף שהצמיח כמה מהמנהלים המוכשרים במשק. הכישרון הניהולי הוא מאבני היסוד של כל חברה - ובמיוחד של חברת אחזקות מבוזרת כגון זו של נוחי דנקנר.
אחת הבעיות של אי.די.בי בשנים האחרונות נגעה לניהול בית ההשקעות שלה, כלל פיננסים, שהובילה את אחד הגופים המובילים בשוק ההון להידרדרות, לפגיעה קשה במוניטין, לבריחת לקוחות, לחוסר שיתוף פעולה מהיועצים בבנקים, ובשורה התחתונה - להפסדים של מאות מיליוני שקלים בשנתיים האחרונות.
כל זאת בתקופה שלאחר ועדת בכר, ששינתה את מאזן הכוחות בשוק ויכולה היתה להוות הזדמנות להעצמת מעמדו של בית ההשקעות, ועל רקע המשבר הכלכלי שהעצים את התהליכים השליליים בחברה.
מנהלי אי.די.בי החליטו לעצור את ההידרדרות - ומי שנקרא אל הדגל לבצע את המהפך היה מנהל בדרג הביניים בקבוצה, טל רז, שעד לא מכבר כיהן כסמנכ"ל הכספים של סלקום. הבחירה ברז היתה מפתיעה למדי, שכן אין לו ניסיון ניהולי בתחום שוק ההון ובתי ההשקעות.
אך באי.די.בי סברו שיש צורך דווקא במישהו מבחוץ כדי לבצע את הזעזוע שהחברה היתה זקוקה לו - אדם שלא יפחד לשחוט פרות קדושות ושלא יאפשר את התמשכותם של תהליכים שאולי מישהו מבפנים לא יבחין בהם. לרז אולי אין ניסיון בשוק ההון, אך בשנים שבהן עבד בתפקידים שונים בקבוצת אי.די.בי הוא היה מהאחראים ליצירות הערך הגדולות ביותר שלה.
רז (48) הוא בעל תואר ראשון ושני מאוניברסיטת ניו יורק (סיטי יוניברסיטי אוף ניויורק). ב-96', אחרי כ-10 שנים בארה"ב, הוא חזר לישראל ועבד בדלויט. אחרי תקופה קצרה בחברת סטארט-אפ בתחום הבינה המלאכותית הוא הצטרף ב-97' לאלביט, לאחר פיצולה ל-3 חברות.
אלביט בע"מ נשארה בקבוצת אי.די.בי, עוד כשהיתה בשליטת משפחת רקנאטי. אחת ההשקעות הראשונות של רז במסגרת אלביט היתה 4 מיליון דולר בחברת פיץ', שנמכרה בהמשך למיקרוסופט - וההשקעה הניבה רווח של 90 מיליון דולר. השקעה נוספת היתה של 13 מיליון דולר בחברת היינקס, שנמכרה לסיסקו ב-130 מיליון דולר.

גולת הכותרת של תקופתו באלביט היתה הקמת פרטנר ב-99', שלא רבים זוכרים כי יסודותיה נטועים בקבוצת אי.די.בי. לאחר הקמתה מונה רז לדירקטור בחברה. ב-2003 רכש דנקנר את השליטה באי.די.בי והחליט למזג את אלביט ואלרון. עמי הראל, שהיה יו"ר אלביט, מינה את רז לסמנכ"ל הכספים של אלרון - ושם הוא הוביל השקעות בחברות כמו גיוון אימג'ינג ונטוויז'ן.
בסוף 2005 הוחלט למכור את האחזקה בפרטנר, שהלכה ודוללה לאחר ההנפקות. אי.די.בי יצאה מהמהלך ברווח המוערך בכמעט 400 מיליון דולר, לא מעט הודות לתרומתו של רז. לאחר ההצלחה בפרטנר המשיכה אי.די.בי להתעניין בחברות תקשורת, ועל הפרק היו סלקום ובזק.
לרז היה ברור שכניסה לחברת תקשורת נוספת תכלול מעורבות שלו, ושהוא מעוניין לעבור מניהול
אחד המהלכים הבולטים של רז בסלקום היה הנפקתה בנאסד"ק בכ-2 מיליארד דולר, זמן קצר לאחר שאי.די.בי רכשה את השליטה בה ב-1.2 מיליארד דולר בלבד. סלקום הפכה מהר מאוד לאחת ההשקעות המוצלחות של הקבוצה - ורז סומן כבר אז כמי שתרם רבות להצלחה.
לפני כמה חודשים פנה דנקנר לרז וביקש ממנו לבצע את המהפך בכלל פיננסים. רז, שנחשב אדם יסודי וקפדן, התכונן למשימה קודם כל באמצעות אינספור פגישות - לא עם עובדים בכלל פיננסים, אלא עם לקוחותיה ויועציה בבנקים כדי ללמוד על מוניטין החברה.
רז נכנס לכלל פיננסים בסערה גדולה, שכללה עריפת ראשים של כמה מהמנהלים הבכירים והנהגת שיטות עבודה חדשות שאותן למד בסלקום, ובראשן הצבת מדדים לבחינת תפקודם של העובדים. למשל, רז דרש כי 3 ימים לפני כל ישיבה תישלח המצגת שתוצג בה לכל המשתתפים, כדי שלא יבוזבז זמן מיותר בישיבה עצמה; הוא אסר על המשתתפים בישיבות להשתמש בטלפון הסלולרי שלהם, גם לצורך שליחת SMS; ואנשי השיווק של החברה התבקשו ללבוש חולצות שעליהן לוגו החברה.
בכל יום ב-17:30 וב-19:30 מתקיימות פגישות הנהלה, שבהן מתעדכן רז לגבי המדדים היומיים שבהם עובדי החברה נדרשים לעמוד.
"הייתי צריך לזעזע את המערכת", אמר רז באחרונה, "מקומו של אף אחד בחברה לא מובטח. חשוב שאנשים לא יגיעו לעבודה רק בשביל המשכורת - שכר אינו סיבה טובה מספיק כדי לעבוד. אם אתה לא מצליח לרתום עובדים שישמחו לבוא לעבודה, לא תצליח להקים עסק".
רז מציב מדדים לא רק לעובדיו, אלא גם לעצמו. למקורביו הוא מספר ששנת 2010 תהיה המבחן שלו להצלחה, והמדד יהיה אם הוא יצליח לאזן את השורה התחתונה של דוחות החברה. הצלחתו בביצוע המהפך בכלל פיננסים עשויה "להעלות אותו ליגה" בשנים הבאות כמועמד מוביל לניהול ארגונים גדולים יותר, בין אם בתוך קבוצת אי.די.בי ובין אם מחוץ לה.