"לבייב לא יחזיר לעולם את החובות"
דניס סיימון, מבריא חברות מארה"ב, בא לעזור גם לשוק הישראלי. לדעתו, לבייב עשה טעות בכך שהבטיח כי כל החוב ישולם, המרכז של תשובה ודנקנר בלאס וגאס לא יוקם לעולם, והנדל"ן בארץ מזכיר את מה שקורה ברוסיה
אנשי עסקים שפשטו את הרגל יספרו לכם שזאת היתה אחת התקופות הקשות בחייהם - אבל סיימון קם לבוקר של פשיטות רגל כשחיוך מרוח על פניו. התעשייה שלו, המגלגלת 3 מיליארד דולר בשנה, רק הולכת וצומחת; אלה זמנים נהדרים. אחרי הכל, כשכולם נופלים, מישהו צריך לתפוס אותם לפני שהם מגיעים לרצפה.
"כשמנכ"ל מסתכל על החברה שלו", טוען סיימון, "הוא רואה חלום - הוא רואה את מה שהיה ואת מה שיש, אך בעיקר את מה שיהיה. התפיסה הרומנטית הזאת בעלת ערך כשאתה מנסה להקים ולהגדיל עסק, אך היא רעה מאוד כשאתה מנסה לחלץ אותו ממשבר פיננסי". הבראה היא תהליך כואב הכולל חיתוך בבשר החי, אך לטענת סיימון, החלק הקשה ביותר הוא הצורך לוותר על החלום ועל החזון של האדם שהנהיג את החברה.
"יש שתי דרכים להבריא חברה", אומר סיימון, "אחת היא לשפר את תזרים המזומנים שלה, והשנייה היא לבנות אותה מחדש מבחינה פיננסית. אנחנו עושים את שני הדברים הללו. הצעד הראשון הוא לשפר את המבנה העסקי של חברה מבוססת כסף - לא כסף תיאורטי כמו זה המופיע בסעיף הכנסות חשבונאי, אלא כסף אמיתי. אם לחברה יש הכנסות בסך 100 מיליון דולר ותזרים של מיליון דולר בלבד, הקונה הפוטנציאלי שלה מצוי בבעיה; אך אם תשכיל להגדיל את תזרים החברה ל-10 מיליון דולר, תוכל לגרום ליצירת ערך משמעותית".
לפעמים במהלך פירוק והרכבה של חברה - תהליך קשה, מורכב ובעייתי כשלעצמו - עשוי לצוץ גם לכלוך. באחד המקרים שבהם טיפל סיימון בשנים האחרונות שכרה את שירותיה של XRoads חברה המנהלת מעבדות אונקולוגיות לגילוי סרטן.
"החברה ששכרה אותי קיבלה הלוואה של 70 מיליון דולר מהבנק רק חודשיים לפני כן. המשמעות של הלוואה בסדר גודל כזה היא שמישהו כבר עבר בדקדקנות על הספרים. עם זאת, להפתעתנו, כשבדקנו את מצבת הלקוחות גילינו ש-50 מתוך 170 מיליון דולר של התחייבויות שהיו רשומות במאזן החברה כלל לא היו קיימות". גילוי ההונאה ריסק את שער המניה של החברה לסנט אחד, ורק לאחר תהליך הבראה ארוך חזרה החברה לפסי רווחיות.
סיפור הסדר החוב, הקשיים, ההפסדים, המחיקות והתקוות של אפריקה ישראל הוא מקרה מבחן של הבראת חברה אשר מרתק ומטריד את סיימון, הסבור כי הנושים לא יראו את הכסף. "לב לבייב עשה טעות כשהתחיל בכך שהבטיח כי כל החוב ישולם", הוא אומר ומציין כי בכך הסתכן לבייב במעבר על אחד הכללים החשובים ביותר: אמינות מעל הכל.
על רקע הרגשות המלווים תהליך כזה, בניית האמון הופכת הכרחית. חברה הפושטת את הרגל למעשה כבר "שברה את המילה שלה" פעם אחת, והבטחות ללא כיסוי שמטרתן להרגיע את הנושים עשויות להתגלות במצב כזה כחרב פיפיות.
"בהתחלה מכר לבייב כמה
נני מעוז, מנכ"ל קרן אוורסט, העוסקת בהבראת חברות בישראל ומשתפת פעולה עם סיימון, מספק גם הוא אבחנות לגבי מצבה של אפריקה: "חוש ההומור של הבנקים האמריקאים הרבה יותר גרוע מזה של הבנקים הישראליים. אצלם אין ארוחות צהריים ואין חברים - הם רוצים את הכסף עכשיו, והם ייתנו לך ארכה פעם אחת וזהו", אומר מעוז, שטוען כי בסופו של דבר לבייב יאבד רבים מהפרויקטים שלו בארה"ב לבנקים.
לדעת סיימון, "הכבוד שגורם ללבייב להכריז במצב של חוסר ודאות כי ישלם את כל חובותיו אינו טיפשי, אלא מבוסס על ניסיון. אחרי הכל, הוא הצליח כל כך הרבה פעמים בעבר. הוא ככל הנראה חכם יותר ממני ואדם בעל יכולות. אם הוא לא היה מאמין באמונה שלמה שהוא יכול לצאת מהמצב הזה, הוא לא היה יזם שיכול ליצור כיוון, שיכול להאמין בבניית דברים גדולים ונהדרים. אבל המתמטיקה פשוט לא עובדת; לשבת ולחכות שערך הנכסים יעלה זו לא תוכנית פעולה, ובסופו של דבר ככל הנראה החברה לא תוכל לשלם את חובותיה".
מעוז וסיימון, המבקשים לשתף פעולה עם השוק הישראלי, מזהים בו לא מעט הזדמנויות: "אין בישראל ניסיון בהבראת חברות. מדובר בתחום בתולי לחלוטין שהצורך בו צפוי לגדול, כיוון שעדיין לא יצאנו ממשבר הנדל"ן, ולהערכתי חברות נדל"ן ישראליות לא ישלמו את חובותיהן - אין שם כסף", אומר מעוז.
סיימון מוסיף: "לא הייתי משקיע בנדל"ן במדינה שבה לכל זוג יש 1.1 ילדים. אתה יודע באיזו מדינה יש מספר ילדים כזה? רוסיה. מה לדעתך יקרה שם למחירי הנדל"ן בעוד 25 שנה?".
מזרח אירופה אינה מוקד הפורענות הנדל"ני היחיד שאותו מזהים השניים על פני הגלובוס. סיימון, המחזיק בתואר "מבריא חברות הקזינו הגדול ביותר בארה"ב", מנהל כיום בלאס וגאס תשעה פרויקטים. לדבריו, המציאות העגומה צפויה להשפיע גם על הפרויקט של דנקנר ויצחק תשובה: "הבנקים לא ייתנו להם כסף".
סיימון טוען כי התקופה הנוכחית מספקת לא מעט הזדמנויות לחברות ישראליות. "המציאות הנוכחית היא הזדמנות נהדרת לחברות ישראליות בריאות ובעלות מאזן טוב, שיודעות לרכוש נכסים", הוא מסכם בהמלצה, "מערכת פשיטות הרגל האמריקאית מציעה כיום אפשרות של פעם בדור לרכוש חברות במחיר התזרים השנתי שלהן או במחיר כפול ממנו - בעוד שבדרך כלל המחיר הוא הכפלת התזרים ב-4 או ב-5".