באוצר מאשימים: יו"ר ההסתדרות דרש לבטל את הקרן לסיוע למפעלים במצוקה

כמעט שנה עברה מאז הוחלט להקים, מכספי עובדי המדינה, קרן בשווי מיליארד שקל למען מפעלים במצוקה - והקרן עדיין לא קמה. באוצר מאשימים: עיני דרש לבטל את הקרן. ההסתדרות: "עיני עומד על כך שהקרן תקום"

רותם סלע | 2/2/2010 7:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מפעל מוליתן בגליל העליון ניצל לאחר שנמכר לאיש העסקים צבי מאיר. מאיר שילם 9 מיליון שקל, מתוכם שני מיליון שקל ניתנו לו כהלוואה מקרן בבעלות ההסתדרות. לאחר שהמכירה אושרה תקף יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, את משרד האוצר והאשים אותו בכך שלא הקים את הקרן לסיוע למפעלים במצוקה - שעל הקמתה הוסכם במסגרת עיסקת החבילה במשק. אלא שבאוצר חושבים אחרת ומגלגלים את האחריות לפתחו של עיני.

אשתקד התנהלה המדינה, בשיאו של המשבר הכלכלי העולמי, כמעט חצי שנה ללא תקציב מאושר. לאחר הבחירות ולקראת הכנת התקציב נפגשו נציגי השולחן העגול - המעסיקים, ההסתדרות והממשלה - לדון בעיסקת חבילה שתאפשר לחלץ את המשק מהמשבר שאליו נקלע.
עיני - האשים את האוצר
עיני - האשים את האוצר רענן כהן
 
בראשית הדיונים התנגדה ההסתדרות נחרצות לכוונת האוצר להקפיא את תוספות השכר. הצעתו האלטרנטיבית של עיני היתה כי האוצר יקצץ ‭50%‬ מדמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי לשנים 2009-‭.2010‬

באוצר העדיפו את הקפאת העלאות השכר, שהיו מטילות נתח משמעותי מהנטל על עובדי המדינה. בלחץ ההסתדרות הוסכם בסופו של דבר כי ההפחתה תהיה מדמי ההבראה הניתנים לעובדים, בהתאם לוותק שלהם.

הסכום שנחסך כתוצאה מהמהלך אמור היה להיות מופנה לשני מקורות שונים: כ-‭1.2‬ מיליארד שקל יועדו לתקציב המדינה, כאשר מקורם הוא כספי עובדי המדינה ומשרדי הממשלה. מיליארד השקלים שנחסכו כתוצאה מקיצוץ דמי ההבראה של העובדים בחברות הממשלתיות וברשויות המקומיות, אמורים היו לעבור לקרן לטיפול במפעלים במצוקה, שלא הוקמה מעולם.

חברי השולחן העגול התקשו להסכים על הדרך שבה תנוהל הקרן. לטענת האוצר, ההסתדרות סירבה בשיטתיות לקבוע קריטריונים מסודרים לאופן ניהול הכסף, ולקביעת סייגים לשימוש בו.

בין הצעות האוצר שנדחו היו דרישתו להגביל את שכר הבכירים בחברה המקבלת סיוע מהקרן, התניית סיוע בכך שהכסף לא ישמש להחזרת ההשקעה של הבעלים; ופרמטרים ברורים שיגדירו אילו מפעלים ראויים ואילו אינם ראויים לסיוע.
המגעים מתארכים

באוצר טוענים כי הם היו מעוניינים לקבוע פרמטרים ברורים שינחו את הקרן, בעוד בהסתדרות היו מעוניינים לקבוע פרמטרים גמישים, שיאפשרו למנהלי הקרן לנהל אותה על פי ראות עיניהם. בהסתדרות מכחישים כי התנגדו להתניות הנוגעות לשכר הבכירים ולאופן השימוש בכסף, וטוענים כי הן הועלו על ידי המעסיקים.

המגעים התארכו, ולטענת האוצר בנובמבר האחרון פנה עיני לחשב הכללי, שוקי אורן, בדרישה לבטל את הקמת הקרן לנוכח חילוקי הדעות בנושא הקריטריונים. בתמורה לביטול הקרן דרשו בהסתדרות לבטל את הקיצוץ בדמי

ההבראה לשנת ‭,2010‬ הצעה שאותה דחו באוצר. הצעה נוספת של עיני היתה להעביר את כספי הקרן לניהול ההסתדרות ולהימנע מהבירוקרטיה וההתניות על פי המתווה שבו היה מעוניין האוצר.

המגעים בין הצדדים נמשכים עד היום, וטרם הושגה פריצת דרך. בעוד באוצר רואים בכספי העובדים כסף ציבורי, שהשימוש בו מצריך עמידה בכללים מסוימים, נדמה כי ההסתדרות שאמורה לסייע למפעלים רואה בכסף "קרן של העובדים למען העובדים" - המוכפפת לכללים גמישים פחות, מתוקף היותה חוסה תחת ההסתדרות המייצגת אותם.

להחזיר את הכסף

בהסתדרות אמרו כי "הן ההסתדרות והן העומד בראשה עדיין עומדים על כך שהקרן תקום", והוסיפו כי עיני אף פנה לראש הממשלה בעניין. "הכספים להקמת הקרן נגבו מעובדים מהמגזר הציבורי, בדמות הפחתה מדמי הבראה בגופים ששכר העובדים בהם אינו מתוקצב ישירות מהמדינה", טוענים בהסתדרות.

"מדובר בכספים שיועדו מלכתחילה, ואף בחוק, להקמת הקרן. עיני דרש את הקמת הקרן, שכן אם הקרן לא תוקם יצטרכו המעסיקים להחזיר לעובדים את הכספים שכבר נגבו".

נראה כי הסוגיה הנוגעת לניהולו של הכסף, כמו גם בקשתו של עיני, לפרק את הקרן בתמורה לביטול הקיצוץ בדמי ההבראה ב-‭,2010‬ מעלות חשש שה"סחבת" שעליה מתלונן יו"ר ההסתדרות אינה תוצאה של גרירת רגליים של האוצר - אלא ככל הנראה פערים המובילים לתפיסות ניהוליות ובירוקרטיות שונות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->