הבאזז: גוגל מזלזלת בפרטיות שלנו
אז נכון, אפשר לזקוף לזכותה של גוגל תגובה מהירה לביקורות הנוקבות על הבאזז. ונכון, היא התנצלה ואפילו תיקנה חלק מהבעיות. אבל נדמה שאם מלכתחילה היתה לוקחת את הגולשים שלה בחשבון, אפשר היה למנוע את כל הסיפור וגם את התביעה הייצוגית שהוגשה היום נגדה
בעוד רבים מאיתנו חשו אי-נוחות בשל החדירה הגסה של גוגל באזז, הרשת החברתית החדשה של גוגל, לתוך תיבת המייל, במקרה של ג'ייקובס הומחשה בעיית הפרטיות במלוא הרסניותה. אחד העוקבים האוטומטיים אחריה היה בעלה לשעבר, שנהג להתעלל בה. באמצעות הבאזז של גוגל הוא נחשף לפרטיה האישיים, לאנשי הקשר שלה ולפעילותה באינטרנט.
הרוחות ברשת סערו לאחר השקת גוגל באזז. חלק מהתגובות היו חיוביות וטענו שיש לרשת החברתית עתיד ורוד. אחרים טענו, כי מדובר בשירות מיותר ורועש שאין בו צורך. אך כנראה שעיקר חצי הביקורת שהופנו לעבר גוגל היו קשורים לבעיות הפרטיות הקשות שיצר הבאזז החדש. גוגל כבר הספיקה להתקפל, להתנצל ואף לשחרר מספר תיקונים.
במקביל, היום (ב') אף נודע כי הביקורת נגד ענקית הטכנולוגיה מגיעה לבתי המשפט. תביעה ובקשה לאשרה כייצוגית בסך של 5 מיליארד שקל, הוגשה הבוקר לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד גוגל ישראל בגין הפגיעה בפרטיות שנגרמה מהשירות החדש.
הבעיה העיקרית של גוגל באזז בימים הראשונים היתה קשורה ל-Auto Following, מאפיין שבאופן אוטומטי מצרף אליכם עוקבים ונעקבים - כלומר, חברים שעוקבים אחר העדכונים שלכם וכאלה שאתם עוקבים אחר שלהם.
איך בוחר באזז את האנשים הללו? הוא פשוט בודק מי הם האנשים עמם נהגתם להתכתב באופן התכוף ביותר. אך לא כל האנשים עימם אנחנו מתכתבים הם בהכרח חברים שלנו: זה יכול להיות הבוס, עורך הדין או מרצה באוניברסיטה. אם לא די בכך, כל העוקבים שלנו מסוגלים לעיין בנוחות
גוגל באזז ריכז את כל הפעילות החברתית שלנו ברשת, וקישר הכל לתיבת הג'ימייל באופן אוטומטי, ללא כל רשות או אישור.
החצייה הבלתי נסבלת של הגבול בין מה שנתפס לפרטי - המייל שלנו - לבין האופי הפומבי של הרשת החברתית, היא שעוררה את חמתם של משתמשים רבים. גוגל הפכה את משתמשי ג'ימייל לחלק מהניסוי החברתי החדש שלה, חשפה את אנשי הקשר שלהם, ולא טרחה אפילו לבקש את רשותם.

לזכות גוגל ייאמר שהתגובה שלה לביקורת הקשה היתה מהירה והיא לקחה לתשומת לבה את מרבית הטענות של הגולשים. חלק מהבעיות היא אפילו כבר הספיקה לתקן.
תחילה היא הבליטה את האפשרות להסתיר את רשימות הנעקבים והעוקבים מפני אנשים אחרים. היא גם אפשרה לחסום אנשים מלעקוב אחריכם, בדומה לאופציה המקבילה בפייסבוק. אך, הביקורת סירבה להתפוגג, וגוגל נאלצה לבצע שינויים נוספים – דרמטיים יותר.
ביום שבת הודיעה ענקית האינטרנט כי מנגנון ה-Auto-Following בוטל לחלוטין והוחלף במנגנון של המלצה אוטומטית. כעת יופיע חלון ובו המלצות לחברים, עוקבים ונעקבים, והמשתמש יצטרך לאשר אותם אקטיבית.
נוסף לכך, בוטל גם הקישור האוטומטי של שירותים נוספים כמו אתר התמונות Picasa ו-Google Reader לחשבון הבאזז. כעת יהיה צורך להפעיל קישורים כאלה באופן ידני.
לבסוף, התווספה לשונית הגדרות גוגל באזז, שתופיע בתפריט ההגדרות הראשי של ג'ימייל. מכאן יהיה ניתן להשתיק את הבאזז ואף לבטלו לחלוטין. לפני כן, אפשרות הכיבוי היתה חבויה בחלק נידח בתחתית המסך, ממש ליד "תנאי השימוש". לא בדיוק אזור בולט בג'ימייל.
גוגל אף שוקלת כעת ליצור גרסה נפרדת של גוגל באזז, כזו שלא "מתעלקת" על תיבת המייל. מהלך כזה ינטרל את הטענות כלפי הפרות הפרטיות הבוטות, וכן יפתח את השירות בפני משתמשים שאין להם חשבון ג'ימייל.
מהירה ככל שתהיה תגובת גוגל לביקורת הגולשים, למרבה הצער, רוב מהנזק כבר נגרם - רק תשאלו את הבלוגרית ג'ייקובס. עם זאת, מירב הנזק הוא לתדמיתה, המעורערת זה מכבר, של ענקית החיפוש והפרסום, שמחזיקה במידע פרטי רב אודות הגולשים שלה.
ככל הנראה, זו הסיבה שגוגל מיהרה להתנצל ולתקן את הבעיות. אך גם ההתנצלות לא מורידה במאומה מהעובדה שהבעיות הללו היו שם מלכתחילה. הרי עיניים רבות עברו על גוגל באזז לפני שהושק.
פרויקט בסדר גודל כזה מתוכנן במשך חודשים רבים ונבדק מכל כיוון. כיצד ייתכן שבעיות פרטיות כאלו לא נלקחו בחשבון מראש? הרושם הוא שגוגל פשוט זלזלה בפרטיות שלנו, ורק לאחר גלי הביקורת שספגה, נבהלה ומיהרה לתקן את מעשיה.
חשוב לציין, כי שירותים קודמים של החברה, כמו ג'ימייל ו-Google Wave, הושקו בשלב הראשוני כבטא סגורה למוזמנים בלבד. כך היתה לגוגל ההזדמנות להסיק מסקנות ולתקן אותם בטרם נחשפו לעולם כולו. הפעם ויתרה גוגל על השלב הזה - והיא משלמת על כך מחיר.
אם השינויים שהכניסה גוגל בבאזז עדיין לא מרגיעים אתכם, הנה מספר טיפים שיעזרו לשמור טוב יותר על הפרטיות שלכם.
◄ תמיד לבדוק את ברירת המחדל: זה נכון לגבי באזז, אך זה נכון גם לגבי פייסבוק ולמעשה לגבי כל אתר אחר. אל תסמכו על הגדרות ברירת המחדל של אתרים, שהפרטיות שלכם לא ממש עומדת בראש מעייניהם. היכנסו למסך פרופיל גוגל שלכם (על ידי לחיצה על שמכם בחלק העליון של מסך גוגל באזז), בדקו היטב מה אתם חושפים בפני העולם, ואם צריך - שנו את ההגדרות.
◄ הסתירו את רשימות העוקבים שלכם: היכנסו לרשימות העוקבים והנעקבים, דרך הלינקים בחלק העליון של המסך. בתפריט שנפתח, ניתן לשנות את הבחירה בתיבה שנמצאת לצד "Show the lists of people I'm following and people following…".
◄ חסמו "חברים" לא רצויים: היכנסו לרשימת העוקבים אחריכם וחסמו אנשים שאינכם רוצים שיופיעו ברשימה על ידי לחיצה על Block. מעתה, אנשים שנחסמו לא יוכלו לראות עוד את העדכונים שלכם.
◄ לבטל את גוגל באזז סופית: בהמשך תפתח האופציה לבטל את גוגל באזז מתפריט ההגדרות. אם אתם רוצים להיפטר ממנו כבר עכשיו, גללו את מסך הג'ימייל עד לחלק התחתון ביותר, לחצו על Turn off Buzz ותאמרו לו יפה שלום.