"כולנו ויתרנו על הפרטיות כבר לפני 35 שנה"

הסוציולוג ד"ר מארק סמית' סבור שישנה הקבלה ברורה בין התנהלותם של אנשים בסביבה וירטואלית לבין התנהלותם בחיים האמיתיים. בכנס איגוד האינטרנט הישראלי שייפתח מחר הוא יספר על תוכנה שפיתח, המאפשרת מיפוי של משתמשים ברשתות חברתיות

טל שניידר | 21/2/2010 8:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"מערכות היחסים המתנהלות בסקייפ או בטוויטר יכולות להיות משמעותיות - אך הן לא מחליפות את מערכות היחסים בעולם האמיתי" - כך קובע הסוציולוג האמריקאי ד"ר מארק סמית'.‬ בראיון מיוחד למעריב עסקים באמצעות הווידיאו-סקייפ, היישר מביתו שבבלמונט בצפון קליפורניה, הוא אינו מסתיר את התלהבותו מפריחת הרשתות החברתיות ברשת.

סמית' שצפוי להגיע השבוע לביקור ראשון בישראל לרגל הכנס ה‭14-‬ של איגוד האינטרנט הישראלי שייערך ב‭23-22-‬ לפברואר, מאמין שההתנהגות האנושית ברשתות החברתיות משקפת, בסופו של דבר, את ההתנהגות האנושית במצבים חברתיים מקבילים במציאות.

"זה לא שפתאום הגיע הפייסבוק ואנשים ויתרו על הפרטיות שלהם כדי לצאת לעולם הווירטואלי",‬ הוא מסביר. "כולנו ויתרנו על הפרטיות כבר לפני 35 שנה, ברגע שהסכמנו לספק את הפרטים האישיים שלנו באמצעות כרטיסי אשראי או למסור פרטים לשם התקנת קו טלפון בבית‭."
   
לדברי סמית',‬ כבר אז התחלנו להשאיר עקבות דיגיטליים אחרינו. "מה שקרה בשנים האחרונות הוא רק פיתוח של אמצעים טובים יותר כגון יו-טיוב, ויקיפדיה ופייסבוק - שסיפקו מענה לצורך באינפורמציה דיגיטלית דו-סטרית. לא רק לוקחים מאיתנו מידע, אנחנו גם תורמים מידע. האנושות תמיד רצתה לעשות זאת, והכלים החדשים מאפשרים זאת‭."

הסוציולוג האמריקאי שהקים וניהל במשך 10 שנים את המחלקה לטכנולוגיה קהילתית בהנהלת מיקרוסופט, רואה בהתרחבות הרשתות החברתיות התפתחות אנושית טבעית וצפויה, והתוכנה החדשה שפיתח מבהירה זאת.

‭(Excel Discovery and Exploration for Network Overview) NodeXL‬ היא תוכנה המאפשרת לנתח את הקשרים החברתיים ברשתות החברתיות על ידי מיפוי ויזואלי. באמצעות התוכנה יכול החוקר לבצע מיפוי ברשת חברתית ספציפית, או לחלופין בשילוב של כמה רשתות יחד, וללמוד מי הן הדמויות הדומיננטיות בסביבה חברתית מסוימת.
רשת קשרים ענפה

באמצעות המיפוי מבקש סמית' להוכיח שאותו אדם המקיים בחייו הפרטיים רשת קשרים ענפה, פועל באותה צורה גם ברשת החברתית. לדבריו סביר להניח שמי שנחשב בחייו האמיתיים למוביל חברתי, יהיה מקושר ברשת החברתית לחברים רבים ויתרום לפעילות החברתית ברשת.

"יש סט של כללים שלפיו נוהגים מרבית האנשים, אבל רק מעטים בקבוצה הם אלה שמעניקים את התרומה לפעילות הקולקטיב",‬ אומר סמית'.‬ "רובנו עצלנים ולא ממש תורמים לכלל. אבל בכל מחקר סוציולוגי אנחנו יודעים שיש את אלה שפועלים ותורמים לרווחת הכלל - מה שמאפשר לקשרים חברתיים להתקיים‭."

"בפייסבוק קיימים כמה סוגי משתמשים",‬ מסביר סמית'.‬ "חלקם מעלים תמונות מדי פעם, מסמנים 'אוהב'

על חלק מהפעולות שחבריהם לרשת מבצעים; מדי זמן מה הם מעדכנים סטטוס ומוסיפים לעצמם חברים חדשים. אבל יש משתמשים אחרים שהם מאוד מקושרים לרשת. יש להם הרבה חברים, הם יודעים על כל מה שקורה והסטטוסים שלהם מושכים תגובות רבות‭."

לדברי סמית' המפה שמתקבלת באמצעות התוכנה מציגה מיהו האדם שנמצא במרכזם של צמתים רבים של קשרים חברתיים ברשת, באמצעות חצים שמייצגים קשרים חד-כיווניים וקשרים דו-כיווניים.

"ייתכן שיש אדם ששולח הרבה ציוצים בטוויטר, אך הוא אינו דמות מרכזית במפה משום שהוא לא מקבל פידבקים. הכלים המאפשרים לנו לבחון מה באמת הופך אדם ברשת החברתית לדמות מרכזית הם קשרים הדדיים, נפח הקשרים ותדירות הפעילות של המשתמש", הוא אומר.
 

sxc/shlomaster
סמית' - אנשים פועלים ברשת כמו שהם פועלים בעולם האמיתי sxc/shlomaster
העצמה של קשרים

גם מוסדות וארגונים יכולים לבצע מיפוי ברשתות החברתיות ולהפיק מכך תועלת. לדברי סמית' אם מחלקת התיירות של העיר חיפה, לדוגמה, תבצע מיפוי של הקשרים החברתיים סביב המונח "חיפה‭,"‬ היא תקבל מפה שתציג מיהם האנשים שמדברים על חיפה ברשת, מעלים בלוגים על חיפה או מצייצים בתגובה על מושגים הקשורים לחיפה. כך תוכל מחלקת התיירות להבין מיהם האנשים המשפיעים על השיח ברשת באזור חיפה.

הסוציולוג הבריטי ברני הוגן מממכון אוקספורד לאינטרנט בבריטניה חקר אף הוא את הנושא, ובדק כיצד מאות בני אדם משתמשים בפייסבוק. את הממצאים הוא השווה לרקע האישי של אותם משתמשים, להכנסתם החודשית ולמקצוע שלהם, וכמו סמית' - הוא הגיע למסקנה שאת מה שהם עושים בעולם האמיתי הם מבצעים שוב ברשת.

סמית' מוסיף נקודה מעניינת נוספת. לדבריו התוספת שהרשתות החברתיות מעניקות למשתמשים היא העצמה של קשרים מסוימים. "קשרים משפחתיים או קרובים במיוחד הופכים אינטנסיביים ממילא",‬ הוא אומר. "אבל גם קשרים שהם מדרגה שנייה, שלולא הרשתות החברתיות היו חלשים או מתפוגגים, מקבלים העצמה באמצעות הרשת החברתית ומתחזקים".

סמית' מציג בבלוג שלו ‭Connected Action‬ דוגמאות לשימושים בתוכנה שפיתח, ומאפשר הורדה ללא תשלום של התוכנה לכל מחשב פשוט (ובלבד שמותקנת עליו תוכנת אקסל‭.(‬ כך יכול כל אדם לבצע ניתוח של הרשתות החברתיות לפי מושגים המעניינים אותו. ספרו "ניתוח רשתות חברתיות באמצעות ‭,NodeXL‬ תובנות מעולם מחובר" עומד לצאת בקרוב בשפה האנגלית בהוצאת מורגן-קאופמן בארה"ב.

סמית' יהיה הנואם הראשי באירוע נעילת כנס איגוד האינטרנט הישראלי. מדובר באירוע השנתי המשמעותי ביותר של תעשיית האינטרנט הישראלית, ובין היתר הוא יעסוק כמובן בהתרחבות הרשתות החברתיות ובהשפעתן על חיינו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים