מלחמת הרשתות יוצאת מפרופורציה? למכולות משתלם יותר לרכוש בסופר
בעקבות מלחמת המחירים ברשתות, גילו בעלי המכולות והמינימרקטים שלעתים קרובות זול להם יותר לקנות את המוצרים בסופר - במקום לרכוש את הסחורה ישירות מספקים
מבצעי ההנחות לחברי מועדון הלקוחות, שהשיקו הרשתות העירוניות בשבועות האחרונים, הביאו בעלי מכולות ומינימרקטים להצטרף למועדוני הלקוחות - ולממש את ההטבות וההנחות שאלו מעניקים. כך, התחרות על כיסו של הלקוח מתעצמת לממדים שהופכים את הסופרמרקטים לספקי משנה עבור המכולות והמינימרקטים הקטנים.
מדובר בתופעה שעשויה להעצים את הסכנה הקיומית של ענף המכולות, הסובל בשנים האחרונות מתחרות שעימה אינו יכול להתמודד. על פי מחקר שערך דן אנד ברדסטריט לפני כ3- שנים, אחת מכל 5 מכולות נמצאת בסכנת סגירה. יחד עם זאת, הממונה על ההגבלים העסקיים הבהירה בעבר כי לא תתערב בנושא, שכן גם אם הציבור לא ימצא צורך במכולות והן ייסגרו, עדיין תתקיים תחרות בענף הקמעונאות.
בשבועות האחרונים החלו שופרסל והרבוע הכחול להעצים את התחרות ביניהן בפורמט
העירוני, באמצעות השקת מבצעי הנחות יומיומיים. ברשתות ערכו ימי שוק, בהם נמכרו פירות וירקות במחיר מוזל, בשר, עוף ודגים בהנחות משמעותיות לרוכשים בכמויות וכן הנחות על מוצרי מזון, חומרי ניקוי, מוצרי טואלטיקה ומוצרי תינוקות.
למרות שהספקים מוכרים למכולות את המוצרים במחירים גבוהים יותר מאשר לרשתות, גם מבחינתם מדובר בסידור נוח. לספקים הגדולים לא קל לשלוח משאית לאלפי מכולות ומינימרקטים לצורך אספקת הזמנות המסתכמות, לעתים, בפריטים בודדים.
בחלק מהמקרים, יש מי שמבצע שירות זה עבורם ופותר אותם מהצורך להגיע לכל אותן נקודות מכירה קטנות, אשר האספקה להן מייקרת מאוד את עלויות התפעול של החברה. באזור ירושלים מהווה רמי לוי ספק משני, המספק לכ400- נקודות מכירה קטנות סחורה של מרבית הספקים.
יחד עם זאת, התלות המתעצמת בין הספקים לרשתות הגדולות ומיעוט הלקוחות האלטרנטיביים מציבים בסכנה את הספקים, אשר יאלצו להיעתר לגחמות הרשתות ויחששו מהתנגדות שעלולה להביא להסרת מוצריהם מהמדפים.