למרות החשש מבועת נדל"ן: הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי
בעקבות ההאטה הכלכלית במשק וכדי למנוע התחזקות של השקל ופגיעה ביצוא, החליט הנגיד להותיר את הריבית בשיעור של 2%. בנק ישראל: הריבית תעלה בכ-1% בשנה הבאה ותגיע ל-2.9%
עם זאת, פישר החליט להכפיל את מרווח הריבית של הבנקים בחלונות האשראי ופקדונות מול הבנקים.
הנגיד הדגיש כי "כחלק מהתהליך של החזרת הריבית לרמה נורמלית, נגדיל את המרווח סביב ריבית בנק ישראל בחלון האשראי ובחלון הפקדונות לבנקים המסחריים, מ-0.25% ל-0.5% לשני הכיוונים".
כלומר, טווח "המשחק" סביב ריבית בנק ישראל יעלה, מה שיאפשר לבנק לגבות מהבנקים ריבית גבוהה יותר מהבנקים על ההלוואות שהוא מעניק להם.
פישר שקל להעלות את הריבית עקב התייקרות מחירי הדירות והציפיות לאינפלציה, אולם בסופו של דבר החליט להותירה על כנה בשל החרפת ההאטה במשק וכדי למנוע התחזקות השקל ופגיעה קשה ביצוא.
בנק ישראל מדגיש כי הריבית תעלה בהדרגה עד להשגת יציבות מחירים, והנגיד ימשיך לרכוש מט"ח כדי למנוע פגיעה קשה ביצואנים. בבנק ישראל צופים כי הריבית תעלה בכ-1% בשנה הבאה ותגיע ל-2.9%. "הריבית תעלה עד לרמה נורמלית הדרושה להשגת יציבות מחירים ויציבות פיננסית. קצב עליית הריבית תלוי בסביבת האינפלציה, קצב הצמיחה, גובה הריבית בחו"ל ושערי החליפין", נמסר מהבנק.
עוד הדגיש הנגיד, כי הבנק ימשיך לעקוב אחר השווקים ויתמקד בעיקר בשוק הדירות ובאשראי לדיור. "מחירי הדירות ושכר הדירה ימשיכו לעלות בחודשים הבאים בהשפעת הריבית הנמוכה. לכן אנו נוקטים בצעדים לצינון הביקושים בשוק הדירות והאשראי לדיור", מסר הבנק.
הכוונה היא להקטין את הביקושים העצומים לדירות להשקעה ע"י ייקור המשכנתאות והגבלת פעילות משקיעים וקבוצות רכישה בשוק הנדל"ן. בנוסף שוקל הבנק לבטל את המשכנתאות הצמודות לפריים (בריבית משתנה), עקב חששות שרוכשי הדירות יתקשו לעמוד בהחזר ההלוואות ויגרמו למשבר פיננסי.

פישר. מחירי הדירות ימשיכו לעלות
פלאש 90
באוצר מרוצים
באוצר מרוצים מהחלטת הנגיד ומדגישים כי "אסור לגעת בריבית. העלאת הריבית לא משפיעה על מחירי הדירות, והיא רק תגרום לצניחת הדולר, קריסת היצוא, האטה חריפה ואבטלה גבוהה".
רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, מעריך כי הריבית תעלה בהדרגה עד לשיעור של 3.5% בעוד שנה. "השיפור בתעסוקה, עליית מחירי הדירות, התייקרות
הירקות והמזון והפיחות בשקל מגבירים האינפלציה ויובילו להעלאת הריבית", טוען גוזלן ומוסיף כי "האינפלציה גולשת מהדיור לשאר סעיפי המדד ותומכת בהעלאת הריבית בקצב מהיר יותר מזה שהיה עד כה. לכן, דרוש ריסון מוניטרי ע"י העלאת ריבית ולא להסתפק בצעדים מרסנים ספציפיים שמידת האפקטיביות שלהם מוטלת בספק", מדגיש גוזלן.