החשש: תעלת סואץ תיסגר - מחירי הנפט יזנקו

כ-1% מתפוקת הנפט בעולם עוברת דרך תעלת סואץ. אם ישבשו המהומות במצרים את מעבר המכליות בתעלה, עלולים המחירים לעלות ליותר מ-100 דולר לחבית

דוד ליפקין | 30/1/2011 7:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דאגה רבה שוררת בשוק הנפט העולמי בשל האפשרות שהמהומות במצרים ישבשו את מעבר מכליות הנפט בתעלת סואץ. בשוק הנפט שרר מתח במסחר ביום שישי, והסוחרים לא הסתירו את דאגתם באשר לאספקה הסדירה של נפט וגז במקרה שיחולו שיבושים בתפעול תעלת סואץ. מחיר הנפט עלה בבורסת הסחורות בניויורק ב-4.3% ל-89.49 דולר לחבית.

במקרה שהתעלה תיסגר, מחירי הנפט צפויים לעלות באופן חד ליותר מ-100 דולר לחבית. סוכנות האנרגיה הבינלאומית קראה למדינות אופ"ק להגדיל את תפוקת הנפט כדי לבלום את עליית המחירים, שעלולה לפגוע בהתאוששות הכלכלה העולמית ב-2011.

גם חברות הספנות שבבעלותן מאות מכליות נפט ייאלצו כנראה להעלות את תעריפי ההובלה. הדבר גרם לעלייה חדה בשערי מניות חברות הספנות. מדי שנה עוברות בתעלת סואץ כ-3,500 מכליות נפט, המובילות נפט למאות מיליוני צרכנים באירופה ובארה"ב. סגירת התעלה תיאלץ את המכליות להוביל את הנפט מסביב ליבשת אפריקה - מסלול שיאריך את ההפלגה ב-9,000 קילומטר . ההערכות הן שהדבר דווקא יהיה רווחי עבור חברות הספנות, שיוכלו לגבות מחירים גבוהים יותר.
וול סטריט נופלת

לפי נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית, כ-1% מתפוקת הנפט בעולם עוברת דרך תעלת סואץ. התעלת היא אחד ממקורות ההכנסה הגדולים של המשק המצרי: ההכנסות מהתעלה גדלו בשיעור משמעותי במהלך שנת 2010, לאחר שירדו בצורה ניכרת בשנות המשבר הפיננסי. לפי נתוני רשות תעלת הסואץ, ב-10 החודשים הראשונים של 2010 גדלה תנועת האוניות בתעלה ב-4.1%, בעוד ההכנסות עלו ב-11.4% ל-3.9 מיליארד דולר - לעומת 3.5 מיליארד דולר באותה תקופה בשנת 2009.

המהומות במצרים והחשש מהסלמת המצב הפילו ביום שישי גם את וול סטריט. המשקיעים לא הסתירו את דאגתם מהמתרחש במדינה הגדולה ביותר במזרח התיכון, ובמיוחד הביעו חשש שמא ההתקוממות העממית תתפשט למדינות נוספות באזור כסעודיה ומדינות המפרץ, החולשות על אספקת

הנפט בעולם.
מדד הדאו ג'ונס ירד ביום שישי ב-1.4% ל-11,842 נקודות ובסיכום שבועי ירד ב-0.4%, הירידה השבועית הראשונה מזה 9 שבועות.

מדד הנאסד"ק רשם צניחה של 2.5% ל-2,687 נקודות , בעוד מדד S&P 500 רשם ירידה של 1.8% ל-2,687 נקודות. בשוק איגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות נרשמו עליות, והתשואה על האג"ח ל-10 שנים ירדה ב-0.06% ל-3.33%.

מדד המניות הכלל העולמי של MSCI, המקיף שוקי מניות של 45 מדינות, ירד ביום שישי ב-1.3%, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר. הבורסות של לונדון ופריז נסגרו בירידה של 1.4%. לאחר כמה ימים של ירידות, נרשמה עלייה מחודשת במחיר הזהב: מחיר אונקיית זהב עלה ב-1.7% ל-1,340.7 דולר . גם מחיר הכסף זינק בשיעור של 3.3% ל-27.91 דולר לאונקיה.

לא תחזיק זמן רב

לפי כל ההערכות, המשבר במצרים יניב השלכות כלכליות חמורות על כלכלת המדינה. לפי הערכות ברקליס קפיטל, מצרים לא תוכל להחזיק מעמד זמן רב במקרה של משבר אמון מצד המשקיעים. למצרים חוב חיצוני נמוך, המסתכם ב-16% מהתל"ג, ואילו היקף יתרות המט?ח שלה הוא 35 מיליארד דולר.

בסוף השבוע הזדרזה סוכנות הדירוג פיץ' להוריד את אופק דירוג האשראי של מצרים מ"יציב" ל"שלילי" בעקבות התגברות המהומות והחשש ליציבותו של השלטון במצרים. המשמעות של מהלך זה היא שדירוג האשראי של מצרים, העומד כיום על BB פלוס, צפוי לרדת אם המתיחות הפוליטית לא תיפסק.

התסיסה המתמשכת במדינה צפויה לגרום לירידות נוספות בבורסות מצרים, שימשיכו את הירידות שהתרחשו ביום שישי. משקיעים זרים חיסלו בימים האחרונים את השקעותיהם בבורסת קהיר והוציאו ממצרים מאות מיליוני דולרים.

הבורסה של קהיר תהיה סגורה היום וגם הבנקים יישארו סגורים מחשש לביזה, זאת בהוראת הבנק המרכזי. השלטונות המצריים הודיעו שהפקדונות בטוחים, במטרה להרגיע את הלקוחות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->