חוששים מאפקט דומינו: המשקיעים בורחים מהשווקים המתפתחים

מחירי המזון המאמירים שהובילו למהומות בכל המזרח התיכון, הפכו את הלהיט של השנה שעברה - הכלכלות המתפתחות - לפצצה מתקתקת. אחרי 3 שנים של הזרמת כספים המשקיעים מחזירים את הכסף הביתה. גם ישראל תיפגע

דוד ליפקין | 6/2/2011 7:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המהומות שמסרבות לגווע במצרים ממשיכות להשפיע על הכלכלה העולמית: כ-8 מיליארד דולר הוצאו בשבוע החולף מקרנות המשקיעות בשווקים מתפתחים, בשל החשש כי העלייה באינפלציה תגרום למהומות ותגרום לצרכנים למתן את הוצאותיהם. חלק גדול מהכסף עבר לקרנות המשקיעות במניות הנסחרות בוול סטריט ובבורסות אירופה, שנחשבות מוגנות יותר מפני זעזועים פוליטיים.

על ההוצאה המוגברת של כספים מקרנות המשקיעות בשווקים מתפתחים דיווח בנק אוף אמריקה במסר לאנליסטים, שהסתמך על נתוני חברת המחקר EPFR גלובל. לפי נתוני חברת המחקר, היקף ההוצאה הסתכם ב-7.2 מיליארד דולר - ההוצאה הגדולה ביותר של כספים מקרנות אלה מאז ינואר 2008. אך אנליסטים בוול סטריט מעריכים כי היקף הוצאת הכספים הוא יותר מ-8 מיליארד דולר.

גם בבנקים הישראליים מדווחים כי משקיעים זרים מוציאים כספים מישראל בעקבות האירועים במצרים, דבר שהוביל לזינוק של שער הדולר ליותר מ-3.70 שקלים במסחר בסוף השבוע.

לפי דיווח של פייננשל טיימס, הוצאת הכספים מקרנות אלה משקפת את החשש של המשקיעים מפני השקעה בכלכלות שרשמו צמיחה מואצת כסין, הודו וברזיל וכלכלות מתפתחות נוספות. שערי המניות בבורסות השווקים המתפתחים ירדו מתחילת השבוע ב-3%, והבורסה שרשמה את הנפילה הגדולה ביותר, 11%, היתה הבורסה של הודו.

לפי נתוני בנק אוף אמריקה, הסתכם תזרים הכספים מהשווקים במדינות המתפתחות לקרנות המשקיעות בוול סטריט ובאירופה בשבוע שעבר ב-4.6 מיליארד דולר. השווקים המתפתחים היו בשנה שחלפה ה"להיט" של שוקי ההון בעולם ומשכו סכומים שהיקפם 95 מיליארד דולר. הכלכלות של המדינות האלה צמחו ב-7.1% במהלך השנה, לעומת צמיחה של 3% בכלכלות המפותחות.

למרות חידוש פעילות הבנקים, הבורסה של קהיר לא תיפתח היום ותהיה סגורה לפחות ביומיים הקרובים, כך לפי קביעת מובארק והשרים הכלכליים.
צילום: אי-פי
מפגינים בקהיר. המשקיעים מוציאים את הכסף צילום: אי-פי
מחירי המזון ימשיכו לעלות

תוכנית המזון של האו"ם קבעה בסוף השבוע כי העלייה במחירי המזון היתה גורם משמעותי למהומות במזרח התיכון ובצפון אפריקה. התייקרות המזון עמדה למעשה מאחורי ההפגנות בטוניסיה ובמצרים והדרישות להפיכה. רמת ההכנסה של חלק גדול מתושבי מצרים, שעומדת על פחות מ-2 דולר ליום, אינה מכסה את העלייה במחירי המזון.

גם הודו ופקיסטן מתמודדות עם התייקרות ניכרת של מוצרי

המזון. הממשלות נוקטות צעדים לבלימת ההתייקרות באמצעות הגדלת הסבסוד למוצרים המבוקשים. ההערכה של ארגון המזון הבינלאומי היא שגם השנה תימשך העלייה במחירי המזון, בשל פגעי מזג האוויר והמחסור בחיטה.

בסוף השבוע פרסם הקונצרן הבינלאומי יוניליבר הודעת אזהרה, ולפיה ייאלץ להמשיך לייקר את מוצרי המזון בשל ההתייקרות הנמשכת של השמנים, הסוכר והקמח.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->