בנק הפועלים עוזב את תל אביב
הסיטי של תל אביב כבר לא ייראה אותו דבר: למצעד הבנקים שעומדים להוציא את מרכזי הניהול שלהם מהעיר הגדולה, מצטרף כעת בנק הפועלים; תחילה יועבר מערך התפעול והמחשוב ובהמשך גם משרדי ההנהלה; הסיבה: חיסכון של עשרות מיליוני שקלים; גם בבינלאומי מתכננים מעבר
לבנקים הרבים שכבר נמצאים בעיצומם של תהליכי המעבר מצטרף כעת גם בנק הפועלים. למעריב עסקים נודע כי הנהלת הבנק מנהלת בימים אלה מגעים להוצאת משרדיה מהעיר ולהעברתם לערי הסביבה. החלופות הנבחנות כרגע הן אזורי התעשייה בלוד, באזור, בחולון, בראשון לציון ועוד.
ראשי ערים אלה מנסים לשכנע את הנהלת הבנק, בראשות ציון קינן, להעביר לשטחם את המרכזים החדשים. תוכנית המעבר גובשה בסוף 2010 על ידי משרד הייעוץ של פרופ' יצחק סוארי והוצגה כחלק מהתוכנית האסטרטגית של הבנק לשנים הקרובות. בשבועות האחרונים מנסים בבנק לקדם את התוכנית ולבצעה בהקדם האפשרי. פרופ' סוארי המליץ על החלופות השונות והציג את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן. גם האחראים בבנק התבקשו לבחון 3 חלופות אפשריות למעבר זה ולהציג יתרונות וחסרונות.

תוכנית המעבר של בנק הפועלים נחלקת לשני שלבים: בשלב הראשון יעביר הבנק את מערך התפעול ויקים אתר גיבוי חדש למרכז המחשבים. שלב זה של התוכנית כבר יצא לדרך, ולפי ההערכות הוא יושלם תוך שנתיים. הנהלת הבנק החלה במגעים לאיתור נכס נדל"ן ששטחו 50 דונם, אשר אליו תועבר פעילות הבנק בתחום התפעול.
בשלב השני, שיימשך 4-3 שנים , יועברו גם משרדי ההנהלה, ואחד האילוצים הוא שהבניין החדש צריך להיות ממוקם במרחק של לפחות 20 ק"מ מאתר המחשוב. עם השלמת התוכנית הכוללת יועברו לאתרים החדשים 1,000-500 מעובדי הבנק.
גורמים בבנק הפועלים מסרו כי לתוכנית החדשה יש שתי מטרות: הראשונה היא חיסכון של עשרות מיליוני שקלים בהוצאות הבנק לאורך זמן; השנייה היא יצירת גיבוי למערך המחשוב, שיאפשר להבטיח את המשך פעילותו התקינה של הבנק בעתות חירום. ההנהלה המרכזית של בנק הפועלים פרוסה על פני 12 אתרים הנמצאים ברחבי תל אביב.
מדובר בין השאר במגדל לוינשטיין, בבניין ההדרכה בתחנה המרכזית הישנה, בבנייני הנהלה נוספים באלנבי וברוטשילד ועוד. חלק מבניינים אלה נמצאים בבעלות הבנק וחלקם מושכרים.
בנק הפועלים אינו היחיד שעוסק בנושא המעבר לפריפריה. כך למשל, בנק מזרחי-טפחות מצוי בשלבים אחרונים של בנייה והתאמה של מבנה ייעודי בלוד, שצפוי לאכלס 1,200 מתוך 4,400 עובדי הבנק, המהווים 27% ממצבת כוח האדם שלו. רובם עובדים כיום בגבולותיה של עיריית תל-אביב-יפו.
בין השאר צפויים לעבור האגף לתפעול עורפי ואגף המחשוב התל אביביים, המוקדים הטלפונים שחלקם ממוקמים גם בירושלים ואגף ההדרכה.
הבניין החדש בלוד צפוי להיות מאויש כבר בתחילת הרבעון השלישי של השנה. לפי הבנק, אחת הסיבות למעבר היא הארנונה בלוד, שנמוכה משמעותית מזו בתל אביב.
לוד איננה יעד זר למערכת הבנקאות הישראלית. בנק לאומי הקדים את המגמה שנוקטים כעת עמיתיו והעביר כבר לפני 15 שנה את יחידות התמך הכוללות כ-3,000 עובדים לאזור התעשייה הצפוני של לוד. מדובר במערכי התפעול, המנהלה, המחשוב, הרכש והביטחון. לפני כשנה הועבר גם מרכז ההדרכה שהיה ממוקם ברמת אביב למבנה המצוי בסמוך ליחידות התמך.
בבנק הבינלאומי מצויים בשלב מתקדם מעט פחות. הבנק רכש קרקע במתחם איקאה בראשון לציון, ועליה אמור לקום מבנה שיאכלס את אגף ה-IT (המכונה מח"ץ). הבניין יחליף את המבנה הנוכחי ברחוב שוקן בתל-אביב, המכיל כיום בדוחק את 700 עובדי היחידה - כ-3.5% ממצבת כוח האדם של הבנק.
"בשנים שחלפו מאז הוקם הבנק גדלה משמעותית מצבת כוח האדם שלו ובין השאר של האגף", מוסרים בבינלאומי, "היה לנו ברור כי צריך לעבור לבניין ייעודי שיוכל לתמוך בצרכים של האגף. בתל-אביב קשה למצוא שטח כזה. מלבד זאת היא יקרה, וקשה לעובדים שלנו למצוא בה חניה". עם זאת, בבינלאומי מציינים כי המטה יישאר בשדרות רוטשילד בתל-אביב בעתיד הנראה לעין.