ח"כ שאמה: "אין סיבה שאזרחי ישראל ישלמו מחיר מופקע על הקוטג'"

בצל מחאת הקוטג', דנה ועדת הכלכלה בהחזרת הפיקוח על מוצרי המזון בהשתתפות נציגי יצרניות החלב; יו"ר הוועדה: "אם צריך נחזיר את הפיקוח - הוויכוח הוא לא על מחיר סיגריות או קוויאר אלא על מוצר יסוד"; נציג תנובה סירב לחשוף את הרווחים מהקוטג': "אנחנו חברה פרטית, אך נעבוד בשקיפות מלאה"; עמיר פרץ: "זה לא שוק חופשי, זה ג'ונגל"

שרון מרוז ובן זהבי | 19/6/2011 14:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי שסחפה אלפי צרכנים זועמים, מחאת הקוטג' מגיעה היום (א') לוועדת הכלכלה. בדיון שמתקיים לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, משתתפים גם נציגי יצרניות החלב - שטראוס, תנובה וטרה - אשר יגיבו לראשונה על מחירי המזון הגבוהים.

בתחילת הדיון אמר ח"כ שאמה כי "קיימות הרבה מחלוקות סביב הקוטג', אבל אף אחד לא טוען שהמחיר ריאלי. כולם מאשימים את כולם". לדבריו, ישנם 3 גורמים שיכולים להיות אחראיים למצב: 1. המדינה שהחליטה שפקיד ממשלתי יקבע מחיר דרך מכסות; 2. היצרנים; 3. רשתות השיווק.

שאמה ציין כי "רובנו מאמינים בשוק חופשי, משם נבעה הסרת הפיקוח. אך כעת החשש הוא שאין תחרות, והמוצרים שיצאו מפיקוח רק עולים. אנחנו רוצים שהתעשייה תרוויח, אבל לא כתוצאה מריכוזיות".

לדבריו, המשבר הנוכחי מצטרף לבעיית המים והדיור. "צריך למצוא פתרון מיידי וגם לטווח ארוך. אם הפתרון הוא החזרת הפיקוח לא צריך להתבייש וצריך להחזיר את הפיקוח. אין סיבה שאזרחי ישראל ישלמו מחיר מופקע על הקוטג'. הוויכוח הוא לא על מחיר סיגריות או קוויאר אלא על מוצר יסוד". 
 
באדיבות ערוץ הכנסת
באדיבות ערוץ הכנסת
באדיבות ערוץ הכנסת


נוקד: "בטווח המיידי צריך להחזיר את מחיר הקוטג' לפיקוח"

אורית נוקד, שרת החקלאות האחראית על משק החלב, אמרה: "קיימתי מספר דיונים על הפיקוח, ועמדתי היתה שהוצאת מוצרי החלב מפיקוח לא הוכיחה עצמה ויש להחזיר מוצרים לפיקוח וודאי שלא להוציא מוצרים נוספים".

לדבריה, "חטיבת המחקר שלנו העלתה שיש ריכוזיות גבוהה וההוצאה מהפיקוח בתנאים הנוכחיים גרמה לעלייה במחירים, וכך מצאנו שהקוטג' עולה יותר מ-7 שקלים. הקוטג' הוא רק סמל, אבל מוצרי החלב בכללותם הם מוצרי בסיס,

וחשוב שכל משפחה תוכל לרכוש אותם".

עם זאת הצהירה נוקד, כי אין בכוונתה לחפש אשמים אלא "למצוא מהו הדבר הנכון לעשות על מנת להוריד את המחיר. בטווח המיידי צריך להחזיר את מחיר הקוטג' לפיקוח לתקופה מסוימת. אני מתכוונת לחייב דיווח על הרווחיות של החברות מהמוצרים שיצאו מפיקוח".

ח"כ שאמה התייחס לדברים ואמר כי "צריך לבחון את ההשלכות. להתיר יבוא פתוח יהרוס את השוק. הנושא צריך להיבחן לעומק".  

נציג תנובה סירב לחשוף את הרווחים מהקוטג', אך הבטיח לשתף פעולה

אייל מליס, מנכ"ל תשלובת החלב של תנובה, התייחס לראשונה למחאה החברתית הגואה נגד החברות ואמר: "הימים האחרונים לא קלים. אנחנו כולנו עדים לכך שהקוטג' הוא המוצר הכי ישראלי שיש, והוא הפך להיות סימבול שמנקז את תחושות הצרכנים שלנו, את קהל הלקוחות שלנו, ולא מהיום. לתפיסתנו עליית המחירים רחבה הרבה יותר".

מליס פנה לשאמה ואמר: "אנחנו מציעים שתתבצע בדיקה של כל שרשרת הערך: החקלאים, המחלבות, הקמעונאים. תנובה תשתף פעולה במהירות - אין מה לעשות את זה לאט - והיא תהיה פתוחה לכל שאלה. אם הבדיקה תגדיר שצריך לעשות תיקון - אנחנו נפעל בהתאם", התחייב.

עם זאת, סירב מליס להתייחס לשאלתו של ח"כ עמיר פרץ בנוגע לשיעור הרווח של החברה מהקוטג', ואמר כי "אנחנו חברה פרטית ואין לנו מחויבות לחשוף מספרים". עם זאת הוסיף מליס כי "תנובה תעבוד בשקיפות מלאה ותעביר לוועדה את כל הנתונים הרלוונטיים שיידרשו". 

ערן אלסנר, נציג טרה, הסיר גם הוא את האשמה מהיצרניות: "אנחנו לא קובעים את מחיר המוצר וצריך להפנות את השאלות לקמעונאים. אנחנו מוכרים את הקוטג' ב-4.76 שקלים לפני מע"מ". 

נציג מחלבת טרה, השלישית בגודלה בשוק אחרי שטראוס ותנובה הייתה השקופה ביותר, והציגה נתונים לגבי עלות גביע הקוטג' והמרווח בו היא מחזיקה. כך על פי הנתונים שהוצגו בעוד המרווח הקמעונאי עומד על 21%, הרי שהחלב הגולמי הוא 31%, הוצאות הייצור עמדו על 20%, השיווק וההנהלה 4%, המע"מ 14% והוצאות ההפצה והמכירה 10%.

רמי לוי: "היצרנים אחראים להעלאת המחיר"

רמי לוי, הבעלים של רשת שיווק השיקמה אשר בעקבות המחאה החליט להוריד את מחירי הקוטג' ל-4.9 שקלים, אמר בדיון: "אם רוצים כלכלה חופשית  - אז עד הסוף. הקוטג' רק מסמל את המאבק, מי שמייצר את התחרות הוא הצרכן שצריך לעזור לנו במלחמה כאשר מוצר הוא יקר מדי".

"יש פה היצע וביקוש ואני חושב שצריך שתהיה כלכלה חופשית אך תחרותית, לא חלק לפתוח את היבוא וחלק לא לפתוח, צריך כלכלה חופשית עד הסוף, כמו שאני יצרתי תחרות שהוזילה את הסל ב-20%. המחיר עולה חד משמעית בגלל שהיצרן מעלה את המחיר".

יפתח שקד, ממובילי המאבק בפייסבוק, סיפר כי נרתם למאבק מתוך ציונות. "אנחנו מנהלים מאבק שקול והוגן וזו הסיבה שלא קראנו על חרם על חברה שלמה. אנחנו לא אנשים מתלהמים, אלא מבקשים שתעשו בדק בית - הגזמתם".

חברת הכנסת היחידה אשר סירבה ליישר קו היתה פאינה קירשנבאום אשר ציינה כי קביעת מחיר מפוקח הוא למעשה קביעת מחיר מקסימום כי "רוב העלויות מגולגלות לצרכן". בסופו של דבר ציינה קירשנבאום, "צריך לפתוח את השוק, לרסן את הריכוזיות, כך נוכל להגיע למחיר הנכון".

בתגובה להערתו של שאמה אשר תמך בהחזרת הפיקוח, אמרה: "יש להילחם במחירים על ידי הכרזת מלחמה בקרטלים. בטווח הקצר צריכים הצרכנים להרים את קולם".

"זה לא שוק חופשי, זה ג'ונגל"

ח"כ עמיר פרץ סיכם את דבריו ואמר כי "טוב שהקוטג' שבר את גב הגמל, אבל מי שיעצור בקוטג' יעשה עוול לדיון הזה. לא יכול להיות שמישהו ידבר על פיקוח מוצרים החלב ולא ייבחן את כל סל המזון. יש אבחנה בין מוצרים בסיסיים למותרות, אבל שלא נתבלבל - יש פה חברות, יש פה בעלים, והבעלים רוצים תוצאות, ואם המנכ"ל לא יביא תוצאות הוא יילך הביתה. מדובר במערכת שלמה, לא במקריות, יש פה תפיסת עולם. אין שוק חופשי, יש פה ג'ונגל. מדובר בעושק לשמו".

"אנחנו לא הולכים להרוס על מערכת שלמה. מבחינתי שיפקחו על כולם, אבל שלא נלך קסם אחרי פתרונות האוצר שיהרסו את המשק. איש לא הסכים לחשוף רווחים. איפה הנקודה בה צריך לשים את האצבע. אני שוקל להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את מוצרי החלב". לאחר מכן נזף פרץ במשרד התמ"ת על כך שלא עשתה דבר. "תהליך הסרת הפיקוח נכשל", סיכם.

השתתף בהכנת הכתבה: רותם סלע

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום צרכנות-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים