גבאי על שוק הדיור: "בעולם מופעלים מגוון כלים שחסרים בישראל"

הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי התכנסה גם היום לשמוע דעות הציבור; מיכאל פואה, מנכ"ל ארגון מנהיגות יהודית: "יש לחלק קרקעות רבע דונם עד חצי דונם לכל בית בארץ"; מוטי היינריך: "אם הייתה זכות ערעור לפני שלושת אלפים שנה, היינו עדיין גרים במערות"

רותם סלע | 25/8/2011 15:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"אין ספק שהדיור הוא נושא מרכזי ומהותי בכל השאלה החברתית במדינת ישראל", אמר היום (ה') יו"ר צוות הדיור בוועדת טרכטנברג וציין, "כאשר מסתכלים על סל ההוצאה של האזרח הישראלי זו ההוצאה הכבדה ביותר, ומכאן גם שעליית מחירים בה משפיעה באופן קשה במיוחד על אלו שנכנסים לשוק הדיור עכשיו, רוצים לרכוש או שוכרים דירה. בעולם מופעלים מגוון רחב של כלים שחלקם חסרים ולא נמצאים בשוק הישראלי, ואנחנו כאן כדי לראות מה הם אותם דברים או צעדים שהממשלה צריכה לקחת כדי להביא להקלה בשוק הזה".

כמו ביומיים הקודמים, עלו ודיברו בפני הוועדה שורה של גורמים והציגו פתרונות ומצוקות מקוריים ומקוריים פחות. שני "הכוכבים" של היום היו ללא ספק מוטי היינריך, המנהל אתר אינטרנט בשם 'קו ישר' העוסק ברפורמות משקיות, שהגיע עם משנה סדורה. "הפיתרון לא קשור בעלות תקציבית או בחקיקה, הוא קשור דווקא בביטול חקיקה", אמר היינריך, "אני מציע לבטל את כל המכסים ואישורי היבוא לכלל מוצרי הבנייה. לבטל את הצורך בתו תקן אמריקאי, שוויצרי, גרמני או אירופאי. חבר'ה, זה מצחיק! ישנם עשרים פקידים שיושבים ובוחנים מוצרים שכבר אושרו בשוויץ".

בנוגע למס השבח אמר כי זוהי "בעיה כאובה". לדבריו, "אני לא מציע להקטין את מס השבח, לדחות או למשוך אותו אלא לבטל אותו. הסכום שמדובר בו הוא זניח ביותר, כ-2.4 מיליארד שקל, כמות העסקאות שתיגרם אחרי ביטולו גדולה עשרות מונים מהתועלת הכספית שצומחת ממנו", אמר היינריך שביקש לתקוף גם את היכולת לערער על בנייה, "זכות השכנים
להתנגד לבנייה היא מה שתוקע את הבנייה בארץ. אם הייתה זכות כזאת לפני שלושת אלפים שנה היינו עדיין גרים במערות. הרעיונות שהציעו כאן – דיור בר השגה וסבסוד וכדומה לא הצליחו במקומות אחרים בעולם".

אייל גבאי ביקש להקשות על היינריך וציין בפניו כי נושא הבנייה לגובה בערים מעלה תמיד טענות של מומחים הטוענים כי התשתיות בעיר אינן מוכנות לכך, "אין עיר בעולם שתוכננה למיליון תושבים. הערים היחידות שנבנו בצורה מתוכננת נכשלו, מדובר בברזיליה, בערים שבנה סטאלין ובעיירות הפיתוח של בן גוריון. תכנון ממשלתי לא עובד, הוא פשוט לא עובד", סיכם היינריך, וזכה לברכתו של גבאי שהודה לו על שורה של רעיונות "מעניינים מאוד", לדבריו.

מיכאל פואה, מנכ"ל ארגון מנהיגות יהודית, הפועל כסיעה בתוך תנועת הליכוד בראשה עומד משה פייגלין, הציע גם הוא פיתרון ברוח השוק החופשי עם טוויסט - לשחרר קרקעות מדינה לאזרחים, ובעיקר באזור יהודה ושומרון, "הרעיון המהפכני אותו הצעתי הוא חלוקת קרקעות של רבע דונם עד חצי דונם לכל בית בארץ.

"ישראל היא היום המדינה היחידה בעולם בה 93% מהקרקעות למעשה מולאמות, דבר שהיה קיים במשטרים קומוניסטיים וסותר לחלוטין את עיקרון החירות היהודי המדבר על זכות הקניין ועל כך שהקרקעות שייכות לכלל האזרחים", אומר פואה ומציין, "גילינו ש-50% מהפרויקטים מתקיימים על 7% מהקרקעות שאינן בבעלות המדינה, מה שמצביע על הקושי העצום שבהתנהלות מול המנהל. אם 20%-30% מהקרקעות יעברו לשוק החופשי ניצור שינוי עצום".

האם כמנכ"ל מנהיגות יהודית אינך תומך גם בשחרור קרקעות ביהודה ושומרון?
"השאלה הבאה היא אכן אילו קרקעות משחררים. על פי החשבון שערכנו, בחמש השנים הקרובות הציבור יבנה 350 אלף דירות, בכדי לכסות את המחסור שקיים של 100 אלף דירות בביקוש ל-50 אלף דירות נוספות כל שנה", אמר פואה המועסק גם כיועץ לכלכלת המשפחה.

"עם זאת, מדינת ישראל לא השקיעה מספיק בתשתיות, וניסיון להוסיף דירות באזור השפלה יגדיל את הצפיפות, היכן שכבר אין מקום בכל מקרה. הפיתרון הגיאוגרפי הקיים הוא יהודה ושומרון – קח את העיר מודיעין ותעתיק אותה ממזרח למחלף קסם, והרי לך שטחים עצומים שמצויים לא יותר מעשרים דקות מכל מוקדי התעסוקה והתרבות. תן לאנשים את ההזדמנות לבחור"

לשאלתו של גבאי, שהתעניין כיצד יוחלט מי יקבל אילו קרקעות הציע פואה כי הקרקעות יוגרלו בין משקי הבית, "הפתרון נמצא במקורות היהודיים, כשנכנסו בני ישראל לארץ הם חילקו את הארץ בגורל".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->