זקן התיר למנהלי בנק ירושלים לקבל שכר דרך חברה פרטית
יום לאחר שהאוצר הודיע על הקמת צוות לטיפול ב"חברות ארנק"; המנכ"ל אורי פז והמשנה למנכ"ל אשר בן דוד ביקשו את האישור כדי לשלם מסים מופחתים; בנקאים נוספים עשויים לדרוש קבלת שכר בדרך זו; בנק ירושלים: "המפקח ודירקטוריון הבנק אישרו המהלך"
ההיתר להקמת חברות פרטיות לצורך קבלת המשכורות ניתן לראשונה לכמה מנהלי בנקים שעד כה היו שכירים: האחד הוא מנכ"ל בנק ירושלים אורי פז והאחר הוא המשנה למנכ"ל הבנק אשר בן דוד. לאחרונה ביקשו השניים מזקן אישור לכך, ולאחר כמה שבועות של התלבטות הוא נתן את הסכמתו. בעקבות האישור עשויים בנקאים נוספים לדרוש קבלת שכר בדרך זו.
לפי ההערכות, ההיתר ניתן לפז ובן דוד לצד הגבלת יכולתם לעסוק בפעילות עסקית נוספת והתחייבותם לתת ערבויות אישיות שלא "יסתתרו" מאחורי המבנה המשפטי של חברה בע"מ.
לשכירים בעלי רמות שכר גבוהות (יותר מ-50 אלף שקל לחודש) יש אינטרס להקים את החברה משיקולי מס. כשכירים הם ייאלצו לשלם מס הכנסה שעד השנה עמד על 58% כולל ביטוח לאומי, ואילו כחברה הם מחויבים בתשלום מס חברות של 24% בלבד (עד שנת 2011) ובמקרה של משיכת דיווידנד מחויבים בתשלום של 25%. נוסף לכך הם פטורים בפועל מתשלומי הביטוח המוגדלים החלים על שכירים.
תופעה זו, המכונה "חברות ארנק", מוכרת היטב במערכת העסקית. עשרות אלפי שכירים בעלי רמות שכר גבוהות הקימו חברות כאלה לצורך צמצום חבות המס. תופעה זו נדונה גם בדוח טרכטנברג והומלץ לפעול למיגורה כדי למנוע התחמקות מתשלום מסים. כאמור, שר האוצר החליט להקים צוותים שיטפלו בכך.
במערכת הבנקאית התקבלה הסכמת הפיקוח על הבנקים בהפתעה מוחלטת. עד כה אין מנכ"ל בנק שקיבל שכר באמצעות חברה פרטית, ובכלל זה גליה מאור, מנכ"ל בנק לאומי; ציון קינן,
הסיבה למעמדם של מנהלי הבנקים כשכירים מחויבת המציאות: כמנהלי הבנק הם מחזיקים באחריות אישית ובזיקה ישירה לנעשה בבנק. הקמת חברה עלולה לנתק מחויבות זו או להחלישה.
עם זאת, נזכיר כי חלק מיושבי ראש הבנקים שהועסקו עד היום במשרה חלקית אכן פעלו באמצעות חברות, ביניהם ז'ק אלעד, יו"ר הבנק הבינלאומי, וגם יונתן עירוני היו"ר הקודם של בנק ירושלים, קיבל את שכרו במשך 6 שנים באמצעות חשבוניות. יושבי הראש קיבלו שכר דרך חברות מכיוון שהיו להם פעילויות עסקיות נוספות לבד מהתפקיד בבנק (למשל, פרי משמש כדירקטור ויו"ר דירקטוריון בכמה חברות ציבוריות).
בבנק ירושלים מדגישים כי הקמת החברה עבור המנהלים נעשתה כדין, והמהלך בוצע רק לאחר שניתנה הסכמת הפיקוח על הבנקים ואושר בדירקטוריון הבנק. אמש לא התקבלה תגובת הפיקוח על הבנקים לידיעה.