על קרן הצבי: סוער בנמל אשדוד
בית הדין לעבודה דן בתיקים שעשויים שוב להצית אש בנמל אשדוד. במרכזם עומד רמ"ח ים צביקה כפיר, שאיגודי העובדים טוענים כי אינו ראוי לתפקיד, לא עמד בתנאי הסף של המכרז והתנהלותו עלולה להוביל לאסון בטיחותי. מנגד, הנהלת הנמל טוענת שהאיגודים מעלים טענות סרק
באיגודים המקצועיים השונים בנמל טוענים כי מהלכי ההנהלה מובילים לחשש ממשי, שכבר עמד לדבריהם במבחן המציאות לא פעם בחודשים האחרונים. האיגודים מזהירים מפני תקלות בטיחות שעלולות להתרחש בנמל אשדוד. בינתיים, בנמל, עסקים כרגיל.
במאי 2010 זומן יעקב צמח, ששימש כרמ"ח ים בנמל אשדוד מאז 2007 וזכה לשבחים רבים מכל שדרת הניהול בנמל עד אז, לשימוע לפני פיטורים. את הישיבה ניהל עובדיה כהן, סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת נמל אשדוד. באמצעות עורכי הדין בני כהן ומורן סבוראי הגיש צמח לבית הדין לעבודה תביעה נגד הנהלת הנמל בטענה שפיטוריו נעשו שלא בתום לב.

השופטת יעל אנגלברג שוהם פסקה כי הנמל היה רשאי לפטר את צמח, אך הדבר נעשה שלא בתום לב, וקבעה לו פיצויים בסך 6 משכורות - כ-160 אלף שקל.
גורמים בכירים באיגודים המקצועיים טוענים כי פיטוריו של צמח ומינויו המהיר והתמוה של מחליפו היו חלק ממכלול פעולות של ההנהלה שנמשכות עד היום ושמטרתן להחליש את העבודה המאורגנת בנמל ואת כוחם של האיגודים ושל הוועדים.
בבית הדין לעבודה טען צמח כי בשימוע שנערך הוא ניסה להסביר מדוע לא יכול היה להשתתף בהתנהלות ההנהלה. לפי פרוטוקול השימוע אמר צמח לסמנכ"ל כהן: "בישיבות שהיו נתת לי עצות איך לדפוק את הנתבים", וזה השיב לו ולנוכחים האחרים: "אמרתי לו את זה... בלי סוף, דפוק להם 50 אלף שקל, תעזוב את המשפט (הבסיס המשפטי - י.ג), כי אני אומר לך את זה בשם המנכ"ל (שוקי סגיס - י.ג)... דפוק להם 50 אלף, נתמודד עם זה".
זמן קצר לאחר השימוע
כדי להיבחר לתפקיד ראש מחלקת ים באחד מנמלי ישראל קבע משרד התחבורה שורה של קריטריונים ודרישות סף מחמירות שהמועמד חייב לעמוד בהם. אחד מתנאי הסף הוא 3 שנות ניסיון לפחות כרב חובל פעיל באניות סוחר במסע בינלאומי.
ממסמכים שהגיעו למעריב עסקים עולה כי אף שכפיר לא היה אפילו קרוב לעמוד בתנאי סף זה ואף שהנהלת הנמל ידעה על כך ועל ביקורת חמורה שהוטחה בו מצד ממונים עליו בעבר, ועדת המינויים בראשות נציג ההנהלה התעלמה מכך ואישרה את המינוי ללא כל קושי.
מפרוטוקול ישיבתה הראשונה של הוועדה, שאליה זומן כפיר, עולה כי חבר הוועדה אפרים מרקוביץ', נציג איגוד קציני הים, טען שכפיר לא הציג ראיות ששימש רב חובל ראשי על אניות סוחר במשך 3 שנים.
"המועמד לא הציג ראיות על פיקוד בפועל... וגם לא יכול היה לענות לשאלותיי על המועדים ועל האניות שעליהן פיקד", כתב מרקוביץ' בגיליון ההערכה, והוסיף כי להערכתו מדובר במינוי בעל "סיכוי בינוני להצלחה... (הוא) יתקשה בניהול הכפופים לו... כישורי למידה לוקים בחסר... מתקשה לשתף פעולה".
יתרה מכך, במסמך שהוגש לבית הדין לעבודה בדרישה לבטל את מינויו, נציג משרד התחבורה מציין כי לפי רישומי רשות הנמלים "כפיר הפליג כרב חובל על האנייה "איטרגלובל שיפינג" 53 ימים בלבד".
גם חוות דעת שצורפה לעתירה שאיגוד קציני הים הגיש נגד הכוונה להכשיר את כפיר כנתב בנמל נוסף על תפקידו כרמ"ח ים, ושרב חובל מומי חזן חיבר בהתייחס לתפקודו של כפיר במהלך עבודתו כחובל שלישי באנייה "כמיקל ספרינטר" עוד בשנת 2003, מדגישה את הבעייתיות שבמינוי: "במשך תקופה זו גילה הנ"ל חוסר ידע רב בכל תחום אחריותו, עד כדי כך שחייב את השגחתי הצמודה בכל מטלה ומטלה, במיוחד בגשר... אין שום דיווח שלו אמין, אמיתי וכן... (הוא) מפיץ כזבים לכל עבר, אינו מודה בטעויותיו, לכן אין לסמוך על אף מילה שיוצאת מפיו. בסיפון (הוא) חסר תועלת ובמקומות אחרים צריך השגחה שמא יעשה פעולה שתסתיים בנזק, מכיוון שאין לו מושג והוא גם לא יודה בטעות".
את חברי ועדת המינויים התיאורים הללו כאמור לא הרשימו, ומינויו של כפיר כרמ"ח ים של נמל אשדוד יצא לדרכו באישור ובברכת ההנהלה.
הנהלת הנמל טוענת כי איגוד קציני הים נקט שורה של הליכים משפטיים כדי למנוע את מינויו של כפיר. בבקשה שהגישה לבית הדין לעבודה טענה ההנהלה עוד כי האיגוד הפר הסכם קיבוצי, מונע את הכשרתו של כפיר לתפקידו והעלה טענות סרק על אי עמידתו כביכול של כפיר בתנאי הסף של המכרז.

בתצהירים שאיגוד קציני הים הגיש לבית הדין לעבודה נטען כי מאז נכנס כפיר לתפקידו אירעו כמה תקלות בטיחות בנמל אשדוד, הנובעות בעיקר מחוסר התקשורת בינו לבין ועד הנתבים. הנתק גרם, ויש האומרים נגרם, לכפיר לאשר כניסתן של אניות לנמל ויציאתן ממנו ללא יידוע הנתבים, דבר העלול להוביל לאסון כבד במהלך תנועת האניות בנמל המטענים הגדול בארץ.
במכתבים שרב חובל מוריס מור מוועד הנתבים שלח לכפיר נטען כי זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו הורה כפיר לספינת הנוסעים "מג'יק", שביקשה להיכנס לשטח הנמל, להמשיך ולהתקדם מעבר לתחנת הנתבים הממוקמת בקדמת הנמל, וזאת בלי ליידע את נתב המשמרת ובניגוד ברור לתקנות הנמלים.
עוד טען מור כי 4 ימים לאחר מכן שב כפיר והורה על פעולה דומה באניות אחרות. "הכנסת אנייה לשטח הנמל ללא נתב עליה זה כמו להנחית מטוס ללא פקח", אומר בכיר באיגודים, "לא די בהכשרתו של רב חובל של אנייה כדי לנתב אותה לנמל וממנו, הוא לא רשאי לבצע כל פעולה שהיא בשטח הנמל אלא רק בהיוועצות עם נתב".
הנתק בין כפיר לנתבים, שהם הגורם היחיד המוסמך לשמש ממלאי מקום לרמ"ח הים בעת היעדרו מהנמל, נמשך גם בימים אלה. לדברי בכירים באיגודים המקצועיים, הדבר מסכן את כלל השוהים בנמל.
דוגמה לכך ניתן לראות בימים האחרונים: ועד הנתבים שלח מכתב לסמנכ"ל התפעול אלדד וקסמן שבו נטען שהנתבים גילו בדרך המקרה כי כפיר יוצא כל שבוע להשתלמות בת 3 ימים ולא דואג לממלא מקום כנדרש בהיעדרו.
"במדינה מתוקנת הוא לא היה ממשיך בתפקיד אפילו יום אחד", אומר בכיר באיגודים, "תאונה אחת שתתרחש, לא עלינו, בגלל ההתנהלות הזאת, וכל הייבוא והייצוא של ישראל ייעצרו במקום. אני אומר לך, ואני מכיר היטב את מה שנעשה מאחורי המינוי של כפיר ואת ההתנהלות שלו מאז - אם מחר יש תרחיש קיצוני של ים סוער, פינוי בצורה בהולה של אניות או איזו התארגנות לאירוע גדול, אין לו את הידע לטפל בכך. וזה עוד יהיה בעוכרינו".
אם לא די בעימות בין ההנהלה לאיגודים באשר למינויו ולתפקודו של רמ"ח הים כפיר, בימים אלה מתנהלת חקירה משטרתית בעקבות תלונה של עובד בנמל נגד עובד אחר, הנחשב מקורב להנהלה, בגין סחיטה באיומים.
לפי התלונה, הרקע לניסיון הסחיטה הוא הפעלת לחץ על קצין מכונות בנמל בשם איגור גולובנבסקי, שנקלע למבוכה לאחר שישן לכאורה בזמן העבודה. בתלונה נטען כי גולובנבסקי התבקש להעביר דיווח שקרי למנהלי הנמל על ש"נודע לו" כי יו"ר ועד הגוררות בנמל אפרים וינר "עומד לפגוע פיזית" באחד מעובדי הנמל הבכירים. אם יעשה זאת, כך נאמר לו, "ידאגו" למנוע את פיטוריו בגין עבירת המשמעת שביצע לכאורה. לפי התלונה, מטרת הפעולה היתה לפגוע בווינר, להחליש את כוחו מול ההנהלה ואף לגרום לפיטוריו בשל מחלוקות שנתגלעו בינו לבין ההנהלה.
מתמליל שהוגש לבית הדין לעבודה עולה כי בחודש מאי האחרון שוחח אחד מעובדי הנמל עם גולובנבסקי ואמר לו: "אתה מבטיח שאתה מתנתק מהשמן, מווינר. אני מבטיח לך שאם אתה עושה את זה... אתה נשאר בנמל... אני באמת רוצה לעזור לך".
גולובנבסקי ההמום הבין שהוא נמצא במלכוד וסירב בתוקף לעשות את שהתבקש ממנו. זמן קצר לאחר מכן ויומיים לפני חתונתו הוא פוטר מעבודתו בשל אותה עבירת משמעת. גולובנבסקי הגיש תביעה לבית הדין לעבודה בבאר שבע בצירוף התמלילים הנ"ל, וזו מתבררת בימים אלה.
"מה שהיה כאן זה התנהלות של ארגון פשע, לא פחות", אומר בכיר באיגוד קציני הים, "ניסינו למנוע את פיטוריו של איגור, שנפל פה קורבן לסחיטה אחרי שטפלו עליו עבירת משמעת שבכלל לא ברור אם הוא עשה אותה. אני מקווה שכמו הדברים האחרים שעולים לאחרונה בנמל זה יתברר בבית המשפט".