הנפט בפוקלנד מצית מחדש את המתיחות בין ארגנטינה ובריטניה
תאגידי הנפט שנוהרים לאזור ייאלצו להחליט אם עתודות נפט גדולות אכן שוות את החרפתו של סכסוך בינלאומי; עבור רובם, טוענים המומחים, זו לא ממש החלטה קשה
מחפשי נפט מצפים לשאוב 8.3 מיליארד חביות מהמים שסביב לאיים עד סוף השנה, היקף גדול פי 3 מעתודות הנפט של בריטניה. חברת הנפט בורדרס אנד סאות'רן תחל קידוחים במאגר הנפט סטבינג בחודש הבא. מאגר זה הוא אחד מ-3 אתרי הנפט של פוקלנד שמורגן סטנלי דירג ברשימת 15 עתודות הנפט המובילות של השנה.
בינתיים חברת רוקהופר אקספוריישן מנסה לגייס שני מיליארד דולר מחברת נפט גדולה יותר על מנת לפתח את שדה הנפט אריה הים, שהוא שדה הנפט הראשון בעל הקיימות הכלכלית שנמצא באי. "האזור לא נחקר כמעט, אך יש לו פוטנציאל רב", אמר האנליסט אוואן קאליו ממורגן סטנלי. "אלה יכולות להיות בארות נפט גדולות כמו אלה שנתגלו בברזיל או גאנה לפני כמה שנים ופתחו שורה של אגני נפט חדשים".
ייתכן כי קידוחי הנפט יגרמו להעלאת המתח הפוליטי בין בריטניה וארגנטינה. ארגנטינה ממשיכה לטעון כי ריבונותה על האי, הממוקם 483 ק"מ מחופי אמריקה הלטינית, נקטעה ב-1833, אז כבשו הכוחות הבריטים את איי פוקלנד וגירשו את האוכלוסייה הארגנטינאית שחיה על האי. ב-1982 שלחה תאצ'ר כוחות לכבוש מחדש את האי, לאחר שארגנטינה פלשה אליו ב-2 באפריל באותה השנה.
נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדס דה קירשנר אמרה לאחרונה כי בריטניה גוזלת את משאבי מדינתה. מנגד האשים ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון את ארגנטינה בגישה קולוניאליסטית שלא מתחשבת בזכויותיהם של תושבי האי.
לאחרונה אישר קמרון את תוכניות החירום של בריטניה להגברת כוחה הצבאי באיים. "אנחנו מעוניינים במערכת יחסים מלאה ופרודוקטיבית עם ארגנטינה", אמרה דוברת משרד החוץ הבריטי סופי בנג'ר. "אף שהריבונות הבריטית בפוקלנד איננה נתונה למשא ומתן, יש דברים רבים שאנחנו יכולים לעשות יחד".

חברות הנפט הגדולות בעולם, דוגמת אקסון מובייל או רויאל דאץ' של, ניצבות בפני דילמה: האם אגני נפט בתוליים שווים את הסיכוי שמשבר בינלאומי יחריף? יצרני נפט בעלי אינטרס בארגנטינה למשל חברת BP, עשויים להירתע, אך אחרים ודאי ירצו להשתתף בקידוחים, כך אומר טים בושל, בכיר בחברת פוקלנד נפט וגז, אשר תרה אחר שותפים לקידוח.
"חברות נפט גדולות רגילות להתמודד עם סיכונים פוליטיים גדולים יותר מצחצוחי החרבות של ארגנטינה", אמר בושל ל בלומברג. עם זאת הוא סירב למסור את שמות החברות המדוברות "על כל חברה כמו BP יש חברות גדולות אחרות שאינן בעלות אינטרס בארגנטינה".
ממשלת איי פוקלנד, אשר מנהלת את
חברת פוקלנד נפט וגז מתכננת לקדוח מאוחר יותר השנה במאגר לוליגו, שצפוי להפיק 4.7 מיליארד חביות. ממאגר זה תופק השנה כמות נפט השנייה בגודלה רק לבאר נפט בנמיביה. מאגר דרווין, גם הוא ברשות החברה, נמצא מיד אחריו מבחינת כמויות הנפט. הדוברים של BP, של, פרמיר וקיירן סירבו לפרט אם הם מעוניינים להשקיע בפוקלנד.
ניסיונות קידוח מוקדמים מדגישים את הסיכון לכישלון הכרוך בקידוח באזורי נפט בלתי מוכרים. של החלה לקדוח בצדו הצפוני של האי בשנות ה-90 ומצאה זכר לנפט, אך זמן קצר לאחר מכן עזבה את הפרויקט בעקבות צניחת מחירי הנפט הגולמי ל-10 דולר לחבית. העניין בפוקלנד התחדש בעקבות עלייתם של מחירי הנפט ל-100 דולר לחבית, אף ששל כבר נפטרה משטחה באי. חברת דיזייר פטרוליום קדחה 6 בארות יבשים במסגרת ניסיונות כושלים שהסתיימו בחודש אפריל.
המשבר הכלכלי מקשה על מחפשי הנפט ללוות כסף מבנקים. עקב כך מספר חברות נפט בשוק ירד. אינדקס הנפט והגז של שוק ההשקעות האלטרנטיבי בלונדון, שבו מדורגים כל 5 מחפשי הנפט של פוקלנד, ירד ב-35% בשנה שעברה.
המצב מותיר את החברות הגדולות כמשקיעות אפשריות לקידוחי הנפט באי, וממשלת בריטניה טוענת שחלקן כבר מעורבות בדיונים בנושא. "החברות הגדולות תמיד ימשיכו להתעניין כשאגן נפט חדש יתגלה", אמר אוואן קאליו.
