נפילה חופשית: נסיכות דובאי מתקשה להתאושש

3 שנים לאחר התפוצצות בועת הנדל"ן בדובאי הכלכלה של הנסיכות מתקשה להתאושש; הברוקרים המקומיים, שעד לא מזמן קנו ומכרו מניות במיליארדי דולרים, עוסקים כעת בעיקר במכירת קפה

זאהרה חנקיר, בלומברג | 7/2/2012 18:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: דובאי,נדל"ן
דובאי. נביל רנטיסי, שמכר מניות במהלך השגשוג הכלכלי של איחוד האמירויות הערביות, מפקח כיום על הזמנות של עטיפות לבשר צלוי ולפודינג יורקשייר עבור קהל הכולל לקוח ות שמכירים אותו מימיו בשוק המניות. "העסקים הפכו לאיטיים מדי, ובנקודה מסוימת צריך להחליט איך לנצל את הזמן באופן רווחי יותר", אמר רנטיסי, שהתפטר ביוני האחרון מעבודתו כמנהל ברוקראז' בבנק ההשקעות ראסמאלה כדי לפתוח מעדנייה.

3 שנים לאחר התפוצצותה של הבועה בדובאי, התעשייה הפיננסית במדינה עדיין נמצאת בירידה ומראה מעט מאוד סימני שיקום. אף שדובאי הצליחה לשנות את מבנה החוב שלה והשקיעה בתחבורה ובתיירות, בשנת 2008 השהו 41 מתוך 98 שירותי ברוקרים מקומיים את פעילותם. בנקים כגון קרדיט סוסי גרופ ונומורה אחזקות הקטינו את הונם העצמי ואת מחלקות המחקר שלהם בעקבות צמצום נפח המסחר בשוק הפיננסי של דובאי ב-77% לאחר שנת 2009. אל פוטאים ה.סי ניירות ערך, חברת ברוקרים הממוקמת בדובאי שדורגה כבעלת הערך הרב ביותר במשק בחודש יולי, הודיעה בחודש ינואר כי תסיים את פעילותה באיחוד האמירויות.

ההתרסקות הכלכלית אירעה בעקבות ספקולציית נדל"ן שבמסגרתה צברו הממשלה וחברות ממשלתיות במדינה חוב של 110 מיליארד דולר. ערך המניות של איחוד האמירויות הערביות עומד כיום על 97 מיליארד דולר, פחות מחצי מערכן בסוף שנת 2007 (206 מיליארד דולר).

משקיעים זרים צמצמו את מניות דובאי שהיו באחזקתם, הרבה בזכות משבר החוב האירופי וההתקוממויות הפוליטיות במזרח התיכון. על-פי אתר השוק הפיננסי של דובאי, בעלי מניות קנו מניות בשווי 762 מיליון דולר במהלך הרבעון השלישי, אשר מהוות ירידה של 83% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2009. ערך המניות הנסחרות בדובאי נפל לכ-5 מיליון דולר בחודש נובמבר, הנתון הנמוך ביותר מאז 2004.

נפח המסחר בדובאי צנח לשפל הגדול ביותר זה 6 שנים, אפילו אחרי שחברת האחזקות הממשלתית דובאי וורלד הגיעה להסכם עם בעלי חוב בנוגע לשינוי מבנה החוב. החברה הרגיזה רבים בשוק הפיננסי בשנת 2009 כאשר פעלה למען עיכוב החזרי תשלום של חוב בסך 25 מיליון דולר.
רויטרס
דובאי. נפח המסחר הצטמצם ב-77% רויטרס
"כולם מנצחים"

בעקבות המסחר המועט החלו ברוקרים לשעבר לנהל מסעדות, מועדוני לילה ומלונות יוקרה, בעודם מחכים לתמריץ שיחיה מחדש את השוק. וייאס ג'איבהנו, מנהל חברת אל-דהפרה ברוקר, הקדיש את השנה האחרונה לפיתוח מלון בוטיק בדירוג 4 כוכבים שיש בו בר, בית קפה ובקרוב גם מועדון לילה.

"אם אתה פושט רגל, אתה שותה יותר קפה", צוחק ג' איבהנו, "כולם מנצחים". "במהלך הפריחה הכלכלית כולם השקיעו עוד כדי לתפוס נתח שוק", אמר רנטיסי. "זה היה מוגזם והסימן הראשון שהגל עומד להיגמר", הוא אמר. "היום קורה תהליך הפוך. אנשים עוזבים את העסקים או עוברים להשקעות אחרות בזמן שהשוק מתייבש".

בשנת 2004 הקימה דובאי, מדינה בעלת פחות מ-10% מעתודות הנפט של איחוד האמירויות, את פארק העסקים הפטור

ממס די.אי.אף.סי כדי למשוך אל המדינה בנקים בינלאומיים, מנהלי נכסים וחברות ביטוח שיסייעו בגיוון הכלכלה. בנקים אחרים הוסיפו חברי צוות לעסקיהם באזור ככל שרווחי הנפט גדלו ועמם הדרישה לייעוץ פיננסי.

"דובאי התרחבה מהר מדי", אומר אקראם אנוס, לשעבר אסטרטג בנושאי המזרח התיכון וצפון אפריקה בחברת אל-מאל קאפיטל. אנוס עזב את החברה בחודש נובמבר. ראסמאלה הפסיק לספק שירותי ברוקראז', וכמוהו עשו גם HSBC וחברות אחרות. שועה, בנק ההשקעות הגדול ביותר באיחוד האמירויות, צמצם את מחלקת המחקר שלו לשני עובדים בלבד כחלק ממהלך לקיצוץ הוצאות. "אנחנו פשוט לא מרוויחים כסף בעסקי הברוקרים", אמר ג' איבהנו מאלדהרפה. "לעודד לקוחות לסחור בשוק במצב כזה יהיה לא אתי".

בואו להמשיך לדבר על זה ב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים