השמועות על מותה היו מוגזמות: הזכיינית רשת מרעננת כוחות
רשת היתה תמיד הילדה החיוורת והפופולרית פחות של ערוץ 2. אחרי שנים של דשדוש בלי זהות מגובשת - דה וויס, המרוץ למיליון ומצב האומה מאפשרות לה לתת פייט. אבי צבי, המנכ"ל שהיה מינוי זמני בלבד, עשה מהפכות בכוח האדם, ניער את התדמית המנומנמת והוסיף לרשת את הניצוץ. עכשיו הוא מחפש משקיע שיאמין בשינוי שהיא עברה
אך כעבור 3 חודשים הוא הבין שהמיזוג לא ייצא לפועל ושעליו להעביר הילוך. סביבו היו מי שטרחו להזכיר לו שוב ושוב שהוא לא איש טלוויזיה, אלא בסך הכל איש עסקים שבעלי המניות שלחו לשמור על הכסף.
זה היה שיעור ארוך וקשה, שבמהלכו, לאחר ויכוח סוער על רוקדים עם כוכבים, מישהו אף הטיח בפניו שלעולם לא יצליח ללמוד לעשות טלוויזיה. צבי ספג, שתק, נפגע. למקורבים סיפר שלאחר אותה השיחה לא הצליח להירדם במשך כמה לילות.
בשבועות האחרונים ניהל צבי מגעים מתקדמים עם משקיעים, אבל עכשיו הפגישות שלו נראות אחרת. הוא מגיע אליהן מצויד בסיפור על זכיינית שעד לפי שנה היתה מקרטעת, אך הפכה לשחקן מרכזי בטלוויזיה המסחרית, עם יותר רייטינג, עם הפסדים שצומצמו דרמטית ובעיקר עם מותג שהצליח לנער מעליה את הנחיתות שליוותה אותה בשנים האחרונות. בריאליטי של הטלוויזיה המסחרית הגיעו צבי והצוות שבנה סביבו לחצי הגמר, אחרי דרך לא פשוטה, רצופה בלא מעט כישלונות, אכזבות והספדים שהיו מוקדמים מדי.
הריאליטי של רשת מתחיל בערך עם הריאליטי הראשון שעלה בישראל, הישרדות. בדצמבר 2007, שנתיים אחרי המכרז שזכו בו קשת ורשת בזיכיון ל-10 שנים, העלה ערוץ 10 את הישרדות פעמיים בשבוע - יום מול קשת ויום מול רשת. אבל בזמן שקשת הכריזה מלחמה על המסך, ברשת העסקים נמשכו כרגיל בביטחון שהמותגים שנבנו ימשיכו לנצח. אחרי הכל, היו לה כמה קלפים מנצחים: מרחק נגיעה, הכל דבש, יאיר לפיד. בערוץ 10 גילו שיש שחקן שלא משיב מלחמה, והישרדות שובצה במקביל לימי השידור של רשת. ההנחה שהריאליטי הישראלי הראשון יתרסק התחילה להתערער. תוכניות שעלו לאחר מכן, כמו פוליגרף, גריז ומפרץ האהבה, לא הצליחו לסייע לזכיינית, וזו החלה לאבד צופים והרבה כסף.
על מה שהתרחש בשנים הללו צבי מעדיף לא לדבר היום. על השינוי שעוברת רשת הוא אומר: "אני נהנה מאוד מהמסך של רשת, מהתכנים האיכותיים והמשובחים שעשויים במקצועיות, ואני שמח שהרבה מאוד צופים חושבים כמוני. אני באמת גאה בהצלחה הזאת".
כשצבי נכנס לתפקיד המנכ"ל הזמני במרס 2009 הדרישה ממנו היתה חד-משמעית - לעצור את ההפסדים. "השיקולים לא היו רייטינג, תוכניות, לוח שידורים - לא היה כלום מלבד עצירת הסחף", מספר גורם בתעשיית הטלוויזיה. טאלנטים כמו יאיר לפיד מיהרו לנטוש את הספינה. ההתייעלות הכואבת כללה פיטורים, קיצוצים בשכר הבכירים ושידורים של תוכניות שהיו גם כך במלאי ובטח לא הצליחו להחזיר את הצופים, כמו הטלפון והמזוודה.
ממוצע הרייטינג השנתי עמד על פחות מ-17% בפריים טיים, ואיש מעובדי הזכיינית לא העז לדבר על פיתוח או על שינוי לוח השידורים. גם תוכניות הדגל לא הצליחו למשוך את עיני הצופים. המרוץ למיליון, שעדיין סבלה מבעיות זהות בין החזון המתפורר של רשת לבין הרצון להידמות לקשת המתחזקת, הצליחה לסגור את העונה בממוצע רייטינג דל של 23%.

אמנם מגמת ההפסדים נעצרה, אבל גם הכסף הגדול לא נכנס. לרשת 4 בעלי מניות: אודי אנג'ל ומשפחת עופר המחזיקים ב-51%, משפחת שטראוס עם 16%, אביב גלעדי עם 20% ופולאר תקשורת עם 13%. ואולם, גלעדי ופולאר אינם מזרימים כסף. שנת 2010 נפתחה בחובות ובהפסדים פחותים וברצון לחזור ולעשות טלוויזיה ורייטינג. עם תקציב פיתוח תוכניות דל של 3 מיליון שקל, התרסקות תדמיתית, קיצוצים כואבים ובעיקר פגיעה מורלית החליטו ברשת לשוב לעשות טלוויזיה. לאט אבל ברעש תקשורתי רב התחלף והוחלף הצוות המוביל.
במרס 2010 הודיעה שירה מרגלית על פרישה מניהול אגף התוכן. מרגלית, שהחלה לכהן בתפקיד שנתיים לפני כן, הודיעה שהיא זקוקה לפסק זמן ולמנוחה. לפני הודעתה הדרמטית היא שיתפה את צבי בהתחבטויות וברצון לעזוב. לשניים קשר קרוב בן 10 שנים, עוד מהימים שצבי עבד בנטוויז'ן. הוא לא ניסה לשכנע אותה להישאר, בעיקר משום שלקח חלק בתהליך שעברה.
יום לפני ההודעה המשותפת שלהם נכנסה מרגלית לחדרו של צבי וסיפרה שהחלטתה סופית. הוא הסתפק באומרו שהוא מכבד את ההחלטה ותומך בה. עד היום בשיחות סגורות, כשיש מי שמנסה לסמן את פרישתה כנקודת המפנה ברשת, צבי דוחה את ההנחה ומסביר לצוות מסביבו שלכישלונות, כמו להצלחה, יש כמה אבות. עם זאת, מאז נכנס לתפקיד ברשת המכווצת, שכוללת רק 150 עובדים, התחלפו לא פחות מכ-80% מהם.
הרכש החדש כלל את מינוי אילן דה פריס לסמנכ"ל תוכן במקום מרגלית. דה פריס, איש טלוויזיה ותיק ומנוסה, הוא ממקימי בית הספר לקולנוע סם שפיגל ובעברו סמנכ"ל תוכן
דה פריס וצבי פתחו בשורת מינויים: השחקן והבמאי ארז בן הרוש מונה למנהל הפריים טיים, קובי גל רדאי לאחראי לדוקו-ריאליטי ואורן גזית לאמון על תוכניות הדרמה והתעודה. אבל עוד לפני שהצוות קיבל את ברכת הדרך, ביקש צבי לנסות להגדיר את רשת שסבלה מהיעדר זהות ואמירה.
חברי ההנהלה המורחבת, שכללה יותר מ-30 איש, ובהם סמנכ"לית משאבי האנוש עדי קורן, התכנסו, נפגשו, ניסו להבין מה הקבוצה יכולה ורוצה לעשות ומה לא. צבי פתח את הפגישה בהרצאה לא קצרה שבה הסביר שיש שתי שחקניות בערוץ 2, אחת מהן - קשת - מצליחה להשיג אחוזי רייטינג גבוהים של כ-30%. "אנחנו צריכים לתת מענה ל־70% הנותרים", כך אמר צבי לדברי גורמים שנכחו במפגש. לאחר מכן סיפר על הרצאה של הסופר מלקולם גלדוול בטד באשר לאופן שעשרות טעמים של רוטב ספגטי הצליחו להצטמצם לכמה בודדים. תהליך המיקוד וההדרה יצא לדרך, נבנו טבלאות ונזרקו מילים רבות לאוויר, שמתוכן נבחרו שלוש: משפחתיות, חיוביות וערכיות.
דה פריס והצוות יצאו לעבודה והחליטו להתאים את כל המותגים והתוכניות לאותו סט ערכים. התוכניות הישנות עברו מתיחות פנים ושודרגו והשפה שונתה, גם בתוכניות ותיקות כמו כלבוטק. ברשת החליטו להעלות עונה שנייה של המרוץ למיליון - עם הפקה מכווצת בכ-25%, אבל עם אמירה שונה לגמרי.

"עבדנו בשני מישורים: ייצוב המערכת והתחלה של שינוי מחלקת התוכן בכל הקשור ללוח השידורים", מספר דה פריס, "ההחלטה הראשונה היתה להתאים את המותגים הוותיקים ללוח השידורים החדש; ההחלטה השנייה היתה להביא מותגים חדשים העולים בקנה אחד עם הסט המוגדר של ערכים ומטרות. המרוץ למיליון השתכללה בגלל המטרות ששמנו לעצמנו כהנהלה החדשה, שהיו ברורות ומובהקות הרבה יותר, והעבודה היתה מסונכרנת יותר. השינוי במרוץ כלל יישום המסקנות מהעונה הראשונה. החלטנו שהתוכנית תהיה ישראלית הרבה יותר ממה שהיתה קודם, התמקדנו בליהוק, שהיה מוצלח יותר, וגם המשימות היו מחבקות וחביבות יותר. ניסינו פחות לשבור שיאי עולם".
דה פריס, שעומד מאחורי שינוי המבנה של מחלקת התוכן, מרוצה מאוד מארז בן הרוש, שמזוהה בעיקר עם סדרת הקאלט אחד העם. "אני גאה מאוד במחלקת התוכן שהרמנו, לרבות המינוי של בן הרוש למנהל הפריים. אני חושב שהכניסה שלו מינפה וממנפת את המחלקה. הוא רצה להצטרף מפני שידע שרשת הולכת לדרך חדשה בהרבה בחינות וזה גירה אותו מאוד", הוא אומר.
לצד המחמאות שמקבל צוות התוכן החדש נשמעות לא מעט טענות מצד גורמים בענף הטלוויזיה על שרשת מרכזת את המאמצים לפריים טיים ומזניחה את לוח השידורים בשאר שעות היממה. דה פריס מזכיר שלא כל התוכניות שבקנה שוחררו למסך ומוסיף: "הלוח של רשת חי ונושם היום הרבה יותר בהשוואה למה שהיה קודם. צריך לזכור שחלק מהעבודה של מחלקת הדרמה עדיין לא נראה על המסך כי התוכניות בעבודה ובהפקה, אבל המאמץ יבוא לידי ביטוי בחודשים הקרובים. רשת יצירתית ופרודוקטיבית יותר היום לעומת מצבה לפני שנתיים. כשמתחלפת הנהלה יש תהליך שינוי; השינוי הזה מגיע בעקבות עבודה רבה של ההנהלה החדשה בשנתיים-שלוש האחרונות ועכשיו אפשר לקצור את הפירות.
"עוד דבר שאפשר לציין כהתקדמות הוא העבודה עם עולם הדיגיטל. היתה חולשה בתחום הזה בשנים האחרונות, אך עכשיו הוא מוטמע ואפשר לראות את זה בראש ובראשונה בדה וויס; זה יתבטא גם בתוכניות אחרות, זה הולך ומשתכלל".
ואולם, לצד הדרמות הצפויות והסרטים הדוקומנטריים, רשת החדשה לא מתכוונת להעלות תוכנית תחקירים, כנראה בגלל היעדר כדאיות כלכלית. גם פיתוח מחלקת האקטואליה נעצר בעיצומו של המשבר הכלכלי בטלוויזיה המסחרית בנובמבר השנה.

עוד לפני שהמרוץ למיליון הצליחה להשיג בתוכנית הגמר רייטינג של 42%, עבדה הזכיינית על מותג חדש שהתגלה כתרנגולת המטילה ביצי זהב: דה וויס. העבודה על הפורמט שנקנה מהולנד החלה לפני יותר משנה, לאחר שנבחנו לא פחות מ-4 פורמטים שונים לתוכנית ריאליטי שתיתן קונטרה לכוכב נולד.
אבל לרשת החדשה זה לא הספיק וכולם נפסלו, גם אקס פקטור. בסופו של תהליך החיפוש הוחלט לרוץ עם דה וויס ולגייס את שרית חדד, אביב גפן, שלומי שבת ורמי קליינשטיין. פתאום הזכיינית, שלא היתה מזוהה עם שמות גדולים, החליטה לקפוץ גבוה. המספידים ניבאו התרסקות לתוכנית שעדיין לא הוכיחה עצמה בהולנד. אף אחד לא באמת האמין שרשת החיוורת תצליח לככב בפריים טיים.
ובכל זאת, התוכנית יצאה לדרך בעלות של כמיליון שקל. במסגרת ההגדרות החדשות החליטה הזכיינית ללוות את המשפחות ולוודא שהמנטורים שלא הסתובבו ינחמו את המתמודדים ושלא רק המנצח הגדול יזכה, אלא כל 4 המקומות הראשונים.
הגישה החיובית, שזכתה לביקורת, נשמרת גם בפרומואים. פעמיים בשבוע מתנהלות בחדרו של צבי ישיבות פרומו, 6 אנשים בוחנים את קידום התוכניות. "כל מסר שעלול להצטייר כפוגעני, כולל מתמודדים שעלולים להיות מוצגים בצורה שמתפרשת כלעגנית, נפסל, וכך גם ביקורות קשות מדי של המנטורים", מספר גורם ברשת.
צבי שומר מקרוב על התוכנית שאחראית לחזרתה של רשת למשחק עם רייטינג חלומי של כ-40%. הוא נמצא על הסט ביום הצילומים של דה וויס ודואג לפעמים גם לתאורה. הוא מקבל לידיו את האייטמים שיופיעו בתוכניות הבוקר ומעורב בקידום מסיבי של תוכניות הדגל במסגרת תוכניות אחרות, מהלכים שנמתחה עליהם ביקורת לא מועטה באחרונה.
גם התכנים של מצב האומה עוברים דרכו. אך שם, בתוכנית הסאטירית, הוא יודע שהיכולת שלו להתערב מוגבלת, ונותר לו רק להיות מרוצה מהרייטינג שנע סביב 25%, אף שכבר 3 עונות היה מי שייעץ לו להיפרד ממנה. את ההצלחה של מצב האומה לא ממש יודעים להסביר ברשת, אולי היא נובעת מהעובדה שדה וויס משודרת לפניה, אולי זו הנשכנות שחסרה על המסך, אולי זו החבילה כולה שהפכה מרעועה שסובלת מביטחון עצמי נמוך לווינרית ונוצצת.
הריאליטי של רשת נמצא רק בחצי הגמר. את 2011 סיימה הזכיינית בממוצע רייטינג של 19.5%, וממוצע הפריים טיים נכון ל-2012 עומד על 26.8%, אבל החובות נותרו. למרות ההצלחה הגדולה בכיווץ החובות רשת ממשיכה להפסיד. בינואר, כשנשברו שיאים בשיעור הצפייה, נכנסו רק קצת יותר מ-50% תפוסה בדקות הפרסום, והחודש הסתיים בהפסדים של מיליונים. הזכיינית עדיין מתמודדת עם חובות עבר, 100 מיליון שקל לבנקים ו-23 מיליון שקל של דמי זיכיון שטרם שולמו.
ברשת מקווים שכניסת משקיע נוסף תוכל לקדם את הזכיינית צעד אחד ואולי אף להביא לרווחיות. בנובמבר השנה הוצע לצבי לרכוש את מניותיו של אביב גלעדי ברשת, אבל הוא סירב בנימוק של היעדר יכולת להזרים מיליונים לחברה. עכשיו הוא מחפש משקיע במקביל לעבודה, לניהול הסט של דה וויס ולפגישות עם מפרסמים בניסיון לשכנעם לחזור למסך. גם הוא מבין שללא פלטפורמה אינטרנטית של ממש ותקציב כמעט אפסי לפיתוח תוכן, רק משקיע נוסף יעניק לרשת את הדחיפה שהיא זקוקה לה.
