מנכ"ל פז: "חברות הדלק הפכו לחברות גבייה עבור המדינה"
מחיר הדלק הגיע אמש ל-7.95 שקלים , וזה עוד אחרי הנחה של נתניהו; הנהגים מפסידים מכך, וכמוהם גם חברות הדלק; רק המדינה גוזרת קופון של 15 מיליארד שקל בשנה; מנכ"ל חברת פז יונה פוגל: "חברות הדלק גובות עבור המדינה מס בהיקפים משמעותיים. זה כנראה נוח ויעיל למדינה"
בהתאם, מחירו של ליטר בנזין 95 אוקטן בתחנה בשירות עצמי באילת (לא כולל מע"מ) יעמוד מעתה על 6.65 שקלים לליטר - עלייה של 23 אגורות.
ההתייקרות הנוכחית, שמבטאת עלייה של 5.09% בהשוואה למחירי הדלק בחודש פברואר, ממשיכה את מגמת ההתייקרות שאפיינה את השנה האחרונה - והתגברה בחודשים האחרונים. בחודש מרס 2011 עמד מחירו של ליטר בנזין על 7.43 שקלים , כך שבמהלך השנה החולפת הוא התייקר ב-8.2% עד למחירו הנוכחי.
המרוויחה העיקרית מהתייקרות הדלק כיום היא הממשלה, שגורפת 53.4% מכל ליטר בנזין באמצעות מס בלו ומע"מ. מנתוני משרד האוצר עולה כי בשנת 2011 הכניסה המדינה לקופתה כ-15 מיליארד שקל ממסים על הדלק, אולם בימים האחרונים הבהירו אנשי משרד האוצר כי אין בכוונתם לשנות את מדיניות המיסוי בתחום.
בראיון לעסקים מנכ"ל חברת פז יונה פוגל מגיב לראשונה על עליית המחירים: "היום חברות הדלק נושאות בנטל ההתייקרות. אנחנו לא מרוויחים יותר מעליית המחירים. ככל שמחיר הדלק עולה - כך עולות גם עלויות המימון, גדלות ההוצאות שלנו וכל ליטר בנזין שהולך לאיבוד בדליפות או בגניבות עולה לנו יותר. חברות הדלק משנעות את הבנזין, מאחסנות אותו, ומכאן שכל התהליך עצמו עולה לנו יותר - והרווח שלנו לא משתנה. למעשה, במצב של התייקרות הדלק אנחנו דווקא מקטינים את הרווחים", הוא אומר.
לפני כחצי שנה, בעיצומה של המחאה החברתית בקיץ, החליט משרד האוצר להקטין את מרווח השיווק של חברות הדלק בכ-25%. כיום , על-פי הנתונים הרשמיים, הן מרוויחות כ-8 אגורות על כל ליטר בנזין, כ-1% ממחירו של ליטר - בדומה לאחוז הרווח של חברות האשראי, הגובות עמלה מציבור המתדלקים.
"על רקע המחאה והרצון לרצות את האנשים ביצע שר האוצר קיצוץ דרמטי ולא צודק במרווח השיווק שלנו והביא להורדה קיצונית של 25%. הקיצוץ הזה פגע מאוד בחברות הדלק, בתחנות הדלק ובמפעילי הדלק והביא להתייעלות בחברות (פיטורים בהיקף נרחב - י.ד), אך כמובן לא יצר שינוי בר קיימא ולא סייע לציבור", אומר פוגל.
עם זאת, בהשוואה למדינות אחרות באירופה, נדמה כי מצבו של הצרכן הישראלי לא בהכרח רע יותר. במרבית מדינות ה-OECD נמכר הדלק במחירים דומים, וגם שיעור המיסוי הממשלתי דומה. במדינות סקנדינביה שיעור המס מתקרב גם ל-60%.
"זה נכון שבאירופה הצרכנים משלמים מחירים דומים, אבל צריך לזכור שעד לפני חצי שנה מרווח השיווק בישראל היה צמוד למרווח השיווק של חברות הדלק במדינות בנלוקס (בלגיה, הולנד ולוקסמבורג). כעת , לאחר הירידה במרווח השיווק בישראל, הרווחים קטנו וחברות הדלק גובות עבור המדינה מס בהיקפים משמעותיים מאוד. זה כנראה נוח ויעיל מאוד למדינה", אומר פוגל.
האם העלייה במחירים תימשך?
"מגמת העלייה היא כבר עובדה קיימת, היא לא נולדה היום. ההתייקרות נמשכה לאורך כל שנת 2011, התעצמה בשנת 2012 ולא הפתיעה אף אחד. במבט קדימה, על סמך כל התחזיות שלנו, המחירים לא צפויים לרדת בזמן הקרוב".

יונה פוגל
רובי קסטרו
להתגונן מעליית המחירים
לאחרונה השיקה חברת פז כרטיס חדש, קאש-פז, שמאפשר ללקוחות החברה לרכוש מראש 100 ליטר בנזין במחיר קבוע למשך שנתיים. על-פי נתונים שהחברה הציגה, במהלך 3 השנים האחרונות עלה מחירו של הדלק בכ-60%, בעיקר בשל עליית מחירי הדלק בעולם והעלאות מסים. כך למשל, בפברואר 2009
עלה מחירו של ליטר בנזין (בשירות עצמי) 4.75 שקלים בלבד.
"אחת הסיבות שחנכנו את הכרטיס הזה היתה הרצון לתת לציבור הנהגים אפשרות להתגונן מפני עליית המחירים. המוצר זכה להצלחה מרובה ולביקוש רב. הציבור הרגיש, קרא עיתונים וידע שמחירי הדלק יעלו", פוגל מדגיש.
הופתעת מעוצמת השיח הציבורי על מחירי הדלק?
"השיח הזה מובן מאליו. מדובר במרכיב הוצאה גבוה מאוד עבור משקי הבית והחברות העסקיות, ואין ספק שמחיר הדלק משפיע על כל המשק".
אתם מזהים בחודשים האחרונים שינוי מגמה בצריכת הדלק? האם אנשים מתדלקים פחות?
"השנה האחרונה מאופיינת בעלייה נמוכה יותר בצריכה ממה שהיינו רגילים. אבל עקרונית הביקוש לדלק יחסית יציב וקשיח. אנשים ככל הנראה התרגלו לחופש התנועה וליכולת שלהם להגיע בנוחות ממקום למקום, ובסופו של דבר הם ממשיכים לעשות את הפעילות הזאת גם אם היא עולה להם יותר".

מחירי הדלק עולים, אילוסטרציה
צילום: פלאש 90