בעלי עסקים קטנים חוששים ממחנק אשראי

העסקים הקטנים היו אחראים אשתקד ל-15.5% מרווחי הבנקים, אך זכו ל-7.7% בלבד מכלל האשראי שניתן למרות התוכניות להגדלתו. נשיא להב יהודה טלמון מזהיר מפני מחנק חריף: "אנחנו לא מתרגשים מהכרזות. מה שהבנקים מציעים אינו מספיק"

מורן רייכמן | 11/4/2012 9:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"אנחנו לא מתרגשים מהכרזות הבנקים. כל תוכנית לעידוד העסקים הקטנים מבורכת, אבל מה שהבנקים מציעים בינתיים אינו מספיק. צריך לעשות עוד כברת דרך ארוכה", כך אמר ל עסקים עו"ד יהודה טלמון, נשיא ארגון העצמאים להב, בהתייחסו לתוכניות הבנקים והאוצר להגדיל את האשראי למגזר העסקים הקטנים.

ממחקר שלהב הזמינה מהמכון הישראלי למחקר כלכלי וחברתי בראשות ד"ר רובי נתנזון, עולה כי העסקים הקטנים נותנים הרבה ומקבלים מעט: הם תורמים אחוז נכבד לרווחי הבנקים, אך זוכים לאשראי מועט. מנתוני 2011 עולה כי מגזר העסקים הקטנים תרם 15.5% מרווחי הבנקים, אך זכה לשיעור אשראי של 7.7% בלבד מסך האשראי הניתן.

התמונה לגבי שיעור הרווחיות דומה. על-פי דוחות המידע השנתי של בנק ישראל, שולי הרווח של הבנקים במגזר העסקים הקטנים הם הגבוהים ביותר מבין המגזרים השונים - כ-50% מעל שולי הרווח במגזר העסקים הגדולים וכפול ממגזר משקי הבית. בשני הבנקים הגדולים, הפועלים ו לאומי, הגיעה התשואה להון מעסקים קטנים ל-21.7% ול-22.8% בהתאמה . זאת לעומת תשואה נמוכה בהרבה ממשקי הבית (10% ו-8.5%) ומהמגזר העסקי (9% ו-9.3%).

בלהב מסבירים כי זמינות מועטה מדי של אשראי עשויה להשפיע על יכולת ההישרדות של העסקים בשל הצורך לגשר בין תזרים התקבולים לבין תזרים התשלומים, והיא מקשה עליהם לצמוח. מהשוואה של דוחות הבנקים מאז 2006 עולה עוד כי נתח האשראי של העסקים הקטנים מתוך האשראי הבנקאי הכולל דורך במקום ונע בין 13% ל-14%. לשם השווואה, מגזר משקי הבית היה אחראי ב-2011 ל-21% מרווחי הבנקים, אך זכה ל-37% מהאשראי (אחת הסיבות לנתון הוא הקרב בשוק המשכנתאות התחרותי, שמהווה אחוז גדול מהאשראי למשקי הבית, והריבית בגינו נמוכה); ואילו העסקים הבינוניים, שנמצאים במגזר הבנקאות המסחרית, תרמו כ-16% לרווחי הבנקים וזכו ל-14.6% מהאשראי.

בלהב טוענים כי התוכניות האחרונות של הבנקים, בשיתוף משרד האוצר, לא יענו על צורכי האשראי של העסקים הקטנים; לאחרונה הודיע משרד האוצר על הזוכים במכרז לקרן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים )ראה מסגרת(: בנק הפועלים ובנק מזרחי-טפחות יתנו את מרבית האשראי, וכן בנק מרכנתיל ואוצר החייל. במסגרת המכרז יעמיד האוצר ערבויות של 500 מיליון שקל, שבאמצעותו יעניקו הבנקים הלוואות של עד 4.25 מיליארד שקל.

אלא שמהמחקר של להב עולה כי ל-4 הבנקים שזכו במכרז היה בסוף 2011 תיק אשראי של 100 מיליארד שקל לעסקים הקטנים, כך ש-4.25 מיליארד שקל, שיינתנו במסגרת המכרז במקרה הטוב, הם גידול של 4.25% בלבד . עם זאת, יש לציין כי לבנקים, בראשם הפועלים ולאומי )שלא זכה במכרז(, יש תוכניות להגדלת האשראי לעסקים קטנים שאינן קשורות למכרז האוצר.
צילום: רענן כהן
עו''ד יהודה טלמון. ''מה שהבנקים מציעים אינו מספיק'' צילום: רענן כהן
זינוק בחלקם של העסקים הקטנים ברווחי בנק לאומי

טלמון מספר על מצוקת אשראי חריפה בקרב העסקים הקטנים, שהחמירה ב-2011. עדות לכך היא סקר שערכה התאחדות המלאכה והתעשייה בקרב עסקים קטנים לפני כ-3 שבועות . מהסקר עלה כי 23% מבעלי העסקים דיווחו על מחנק אשראי שמאיים על המשך פעילותם, זאת בהשוואה ל-7% בלבד ב-2010. בהתאחדות המלאכה והתעשייה חברים כ-40 אלף עסקים קטנים מתוך 430 אלף עסקים קטנים הפועלים בישראל.

לאור התוכניות שהפועלים ולאומי הכריזו עליהן לאחרונה בדבר הגדלה של האשראי לעסקים הקטנים )לאומי הצהיר על הגדלת האשראי ב-10% במהלך 2012 בריבית נמוכה, ואישור הלוואות בתוך 24 שעות( בחנו בלהב את התפתחות האשראי למגזר זה בבנק לאומי )ניתוח הנושא בפועלים נמשך בימים אלה (. עורכי המחקר טוענים כי לאור משקלו של לאומי במערכת הבנקאית, הממצאים לגביו מספקים אינדיקציה לגבי המצב בכל המערכת הבנקאית.

מניתוח דוחות לאומי בשנים 2011-2006 עולה כי חלקם של העסקים הקטנים ברווח הנקי של הבנק עולה בהתמדה, משיעור ממוצע של 11.1%

בשנים 2006-2005 ל-17.6% ב-2011-2010. לעומת זאת, בשנים אלו חלקם של העסקים הקטנים בהיקף האשראי עלה משיעור ממוצע של 7.13% ל-8.4% בלבד . עוד עלה מהמחקר כי נתח האשראי לעסקים קטנים מתוך כלל תיק האשראי של לאומי ב-2011 היה הקטן ביותר מאז 2006. במחקר נטען כי גם אם בלאומי יגדילו ב-10% את האשראי לעסקים קטנים, משקל העסקים הקטנים בתיק האשראי הכולל יידמה לזה שהיה ב-2010. עם זאת, יש לציין כי הגידול הדרמטי של האשראי למשכנתאות ב-2010 הביא לירידה יחסית במשקלם של המגזרים האחרים בתיק האשראי של הבנקים.

במחקר ניתנה התייחסות גם לכוח האדם בבנקים שמטפל בעסקים הקטנים. "הבנקים לא מקצים כוח אדם מספק לנושא, ונוצר כאן צוואר בקבוק", אומר טלמון. מהמחקר עולה כי אמנם בלאומי צמח כוח האדם שמטפל בעסקים קטנים עם השנים מ-1,527 ל-1,866 עובדים , אך אחוז העובדים נותר כ-13.5%. מנגד , יש לציין את השיפור הטכנולוגי בשנים האחרונות, שמאפשר לנצל את כוח האדם בצורה יעילה יותר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים