גילוי מוקדם
זמינותה של טכנולוגיה, רגולציה עצמית והגברת השקיפות הן השילוש הקדוש שישמור על תומתן של העמותות
לאחרונה אנו שומעים על חשד למעשים פליליים בעמותות. מעבר להכפשת מגזר המלכ"רים עולה השאלה מדוע לא התגלו מקרים אלה קודם לכן על אף פעולתם של מוסדות המדינה שעניינם ביעור שחיתות. התשובה לכך היא שקיפות.
שקיפות משמעה הבאה של פעילויות עמותה לידיעת הציבור בהיבט של תוכן העשייה ובהיבט הכספי. היא תפיסת עולם הרואה בציבור שותף, תורם ומתנדב. היא נוגעת מחד בזכותו של הציבור להכיר את העמותה ופעילויותיה ולהחליט אם להתנדב ולתרום לה או לאו, ומאידך בהכרתה של העמותה בחובת השקיפות ובקיומם של מגוון גורמים, מעבר לרשם הסטטוטורי, המבקשים לבחון את מעשייה ואת תוצאותיהם.
לאחרונה נעשה מאמץ ממשלתי להגביר את השקיפות, בין השאר באמצעות אתר האינטרנט גיידסטאר ישראל, המציג מידע שהעמותות מעבירות לרשות התאגידים ומאפשר לעמותות להוסיף מידע וולונטרי משלהן. אף על פי כן, טרם הגענו לרמת השקיפות הרצויה. התפיסה הרווחת כיום היא של רגולציה מבוזרת, שמשמעה חיזוק בעלי העניין ומתן כלים ואמצעים שבאמצעותם יוכלו להפעיל בקרה נדרשת. עניינה של הרגולציה המבוזרת אינה לאתר עבירות, כי אם למנוע אותן. חלון פתוח מאפשר לכל עובר אורח לראות את הנעשה בזמן אמיתי ולשמש גורם מרתיע ומונע. זמינותה של טכנולוגיה, הכרה בחשיבותם של בעלי העניין, רגולציה עצמית של הסקטור והגברת השקיפות - יש בהן כדי למנוע מעשים לא ראויים הפוגעים בציבור ומכפישים את כלל העמותות.
הכותב הוא יו"ר חברת אנפיטק - טכנולוגיה ומידע לעמותות, המפעילה את אתר גיידסטאר ישראל, ראש המרכז לאחריות אזרחית במרכז ללימודים אקדמיים וראש פורום ון ליר למגזר השלישי