באוצר מתכננים שורה של צעדים לשם עמידה בתקציב 2013
בין הצעדים הנבחנים: העלאת המע"מ באחוז ל-17% ; ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות ועוד. גורם בכיר בממשלה: "התקציב הדו-שנתי יצר מערכת שמתנהלת ללא בקרה" . הגרעון הצפוי בתקציב הממשלה לשנת 2013 גבוה בכ-20 מיליארד שקלים מהיעד אותו הציב האוצר

יובל שטייניץ. נלחם בגרעון מרק ישראל סלם
אחד מהצעדים "הכבדים" ביותר הנבחנים לדברי גורם באוצר הוא העלאה של 1% בשיעור המע"מ ל-17%, העלאה שפירושה תוספת של 3.5-4 מיליארד שקלים לאוצר המדינה. רעיון נוסף שעלה במשרד וקשור גם הוא למע"מ הינו ביטול הפטור שניתן לפירות וירקות ממע"מ אשר עשוי להניב לאוצר הכנסות של מאות מליוני שקלים. יש לציין כי שטייניץ ניסה זה להעביר בתחילת כהונתו צעד זה, וכשל בשל לחץ פוליטי משמעותי שהוטל עליו.
גורם בכיר בממשלה ציין בשיחה עם nrg עסקים, כי אחת מהסיבות לקיצוצים
הנדרשים כעת היא המדיניות התקציבית של השנים האחרונות, בה בחסות התקציב הדו-שנתי, התנהלו למעשה הכנסת והממשלה ללא בקרה על תקציביהן. "תקציב שנתי מאפשר לעדכן, לבטל ולתקן את ההחלטות שהתקבלו במהלך השנה – ברגע שביטלת את הדיונים והסחר-מכר שמתלווה להם יצרת למעשה מערכת שמתנהלת ללא בקרה. זאת הסיבה שנקלענו למצב הזה".
המצב אליו מתייחס הגורם הינו, כאמור, הגרעון הצפוי בתקציב הממשלה לשנת 2013 גבוה בקרוב לעשרים מיליארד שקלים מהיעד אותו הציב האוצר. בדו"ח בנק ישראל לשנת 2011 הזהירו כלכלני הבנק מפני המשך תוואי המדיניות התקציבית הנוכחי, ללא התאמות נדרשות בשל הפער שנוצר בין ההכנסות וההוצאות משנת 2013 והילך – שמוביל לגרעון ההולך ומעמיק בגובה 4% ואף מעבר לכך.