מנכ"ל חברת החשמל לשעבר: "עד 2020 ניתן לחולל מהפכה במשק החשמל"
עמוס לסקר המכהן כיום כיו"ר איגוד האנרגיה החכמה בישראל, ששם לו כמטרה את קידום מהלך "הרשת החכמה", הכולל שדרוג טכנולוגי מקיף של כל רשת החשמל בישראל, מסביר כי "צעד כזה ייעל את רשת החשמל ויחסוך אנרגיה"

לסקר כן מוכן להרחיב את הדיבור על האופן שבו יתנהל משק האנרגיה בעתיד: "עד שנת 2020 ניתן לחולל מהפיכה במשק החשמל. המהפכה הזו היא 'הרשת החכמה'. על המהלך הזה יש היום קונצנזוס נדיר בין רשות החשמל, חברת החשמל ומשרד האנרגיה והמים. מה שנשאר זה להחליט מהיכן יבוא המימון – אבל אני מאמין שהנושא הזה ייפתר".
ה"רשת חכמה" היא כותרת פשוטה למהלך מורכב שכולל בתוכו שדרוג טכנולוגי מקיף של כל רשת החשמל והפיכתה לרשת שמאפשרת תקשורת דו כיוונית בין הצרכנים לספק החשמל. המהלך יכול לאפשר בין השאר מידע רחב על אופי צריכת החשמל של הלקוח ולאפשר לו לשלוט מרחוק על צריכת החשמל בבית. לסקר, מכהן כיו"ר איגוד האנרגיה החכמה בישראל, ששם לו כמטרה את קידום הנושא.
"הרעיון להקים את האיגוד הגיע מתוך הסתכלות על איגודים דומים בעולם והבנה שגם פה צריך לקדם את מהלך הרשת החכמה", מסביר מנכ"ל האיגוד, אלעד שביב, "אנו זוכים לתמיכה ממשרדי ממשלה, מחברת החשמל וגם ממספר חברות גדולות במשק. המהלך הזה הוא העתיד של רשת החשמל".
הכוונה לקדם רשת חכמה בישראל אכן מצוי על סדר היום של משק האנרגיה כבר מספר שנים, אולם עד היום, בעיקר בשל סוגיות של מימון, לא בוצעו צעדים משמעותיים בכיוון. לפני כשנה וחצי, במסמך מדיניות שהגישה רשות החשמל למשרד האנרגיה והמים, הומלץ להחליף את כל מוני החשמל בישראל במונים החכמים עד לשנת 2014. עלות המהלך נאמדה אז בכ-3 מיליארד שקל. ברשות העריכו אז כי ניתן יהיה לחסוך 6% מצריכת החשמל במשק. מבחינת העלות לצרכן דובר אז על תוספת קבועה של 10.32 שקלים בחשבון החודשי (כ-123 שקל בשנה), אך במקביל נקבע כי כל צרכן יוכל לקצץ 20%-10% בהוצאות החשמל שלו. המהלך אמור היה לחסוך למשק כ-1.7 מיליארד שקל.
"צעד כזה ייעל את רשת החשמל, יחסוך אנרגיה וגם ישנה את מבנה תעריפי החשמל והחשבונות. היום אנחנו מקבלים חשבון בסוף החודש ובזה נגמרת העברת המידע של חברת החשמל כלפי הלקוחות. מדובר בטכנולוגיה של העתיד, זהו מהלך בלתי נמנע", מציין לסקר.
האם מהלך כזה עשוי היה להציל את ישראל ממשבר מחסור החשמל שצפוי לנו בקיץ?
"אני לא יודע לומר, כי אין היום בעולם אף מדינה שסיימה להתקין רשת חכמה ולכן גם אצלנו הנושא עדיין בחיתולים. את המשבר הנוכחי כנראה שלא יכולנו להציל באמצעות מונים חכמים, אבל מהלך כזה בהחלט ישפר את מצבינו אם יהיה משבר בעתיד".
הצעד המשמעותי הראשון, מבוצע דווקא בימים אלה. חברת החשמל הוציאה לפני כשבוע לדרך מכרז ראשון מסוגו להתקנת מונים חכמים בכ-4,000 בתי אב בבנימינה - מהלך שבמסגרתו ניתנה האופציה להתרחב לכ-30 אלף בתי אב נוספים. אולם פרט
בשבוע הבא יקיים האיגוד יום עיון ראשון מסוגו בנושא, שבו עיקר ההתמקדות תהיה ההזדמנויות העסקיות והכלכליות הטמונות בצעד כזה. "מעבר לרשת חכמה הוא מהלך שיש בו פוטנציאל אדיר עבור תעשיית ההיי טק המקומית" אומר לסקר, "ישראל מובילה היום בתחום אבטחת המידע, אבל מפתיע לגלות שהחברות הישראליות אינן פעילות בנושא".
יש פה סוגיות רבות של אבטחת מידע. אין חשש שמערכת המחשוב הזו תהיה מעין 'אח גדול' בבתים שלנו?
"זה העולם שבו אנחנו חיים. היום אנחנו חשופים בכל חזית, זה לא מצב שגם אני אוהב אותו אך זוהי המציאות. חברות הסלולר והרשתות החברתיות יודעות איפה אנחנו נמצאים כל הזמן. במקרה של הרשת החכמה, אם כל משק בית יוכל לחסוך כתוצאה מאות שקלים בשנה, זה כדאי".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום צרכנות-
