מנהל רשות המים: התעריף צפוי להתייקר בעוד 5%
אלכס קושניר אמר את הדברים בדיון מיוחד שיזם יו"ר ועדת הכלכלה בנושא תעריפי המים. הח"כים טענו כי יש להחזיר את הפיקוח על מחיר המים לכנסת. היו"ר שאמה-הכהן: "הדיון נועד להבטיח שההחלטה של רשות המים תהייה עם מקסימום רגישות חברתית"

מד מים. בסוף הצרכן משלם צילום: יגאל לוי
הוא העריך כי תעריף המים יעלה באחוזים בודדים. חבר הכנסת אורי מקלב ביקש לדעת בכמה אחוזים יעלה התעריף, קושניר השיב כי הוא מעריך שההתייקרות לא תעלה על 5%, אך הוסיף כי לא ניתן להבטיח זאת. בנוסף הוא חשף כי סבסוד המים לחקלאות נעמד ב-400-450 מיליון שקלים.
לדברי קושניר, בשנתיים האחרונות נשחק תעריף המים ב-3%. הוא הסביר כי "תעריפי האנרגיה עלו ולא תהייה ברירה אלא להעלות תעריפים. ראינו מה קרה עם השחיקה של תעריף החשמל שבסוף הצרכן משלם על כך פי כמה וכמה", אמר קושניר.
ח"כ יואל חסון העיר כי הציבור מממן את כל הפעילות האדירה וההשקעות שנעשות במשק המים. הוא אמר כי תעריף המים ימשיך ויתייקר שנה אחרי שנה, עד שהציבור לא יוכל לשאת עוד את העלות והאוצר יצטרך להכניס את היד לכיס. "זה לא יחזיק מים עוד הרבה זמן", טען חסון.
מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, שלמה דולברג, הוסיף כי הצרכן הוא החמור שנושא על גבו את עלות המגזרים האחרים ומממן את ההסכם בין האוצר לחקלאים, שמהווה כ-15% ממחיר המים. ח"כ חמד עמאר טען כי הממשלה היא שצריכה לממן את ההסכם עם החקלאים וקרא להחזיר את הפיקוח הפרלמנטרי על מחיר המים.
ח"כ רונית תירוש הוסיפה כי "הייתי מנכ"לית משרד ממשלתי וראיתי איך אנשי האוצר מהלכים אימים על השרים". היא קראה לאוצר לבחון את המדיניות ולראות עד כמה עמוק נכנסים לכיסי האזרח.
ח"כ ישראל אייכלר טען כי כי "אם מחירי המים לפני 3-5 שנים היו נמוכים ב-50%, אז מישהו פה עושה קופה לא צודקת. בשנים האחרונות המדינה התפרקה מהחובה המוסרית של מדינת הרווחה". הוא אף הצטרף לקריאה להחזיר את הפיקוח על מחיר המים לכנסת.
עלייה במספר המנותקים ממים
ליליאן סירקיס, עובדת סוציאלית בעיריית ירושלים מפורום "מים לנזקקים", סיפרה לחברי הוועדה כי לעומת השנים הקודמות יש עלייה של מאות אחוזים במספר המשפחות שמנותקות ממים, בגלל שהתקשו לשלם את החשבון. "האוכלוסייה שאנחנו מטפלים בה לא תוכל לעמוד בהתייקרות נוספת", אמרה.
נציגי ארגוני הנכים ונציגים חברתיים נוספים טענו כי גם הם כי החלשים לא יוכלו לשאת עוד בהתייקרות וסיפרו על מקרים קשים שבהם נכים בוחרים לשלם את חשבון המים אבל נשארים רעבים כי לא נשאר להם כסף לאוכל.
מנכ"ל משרד האנרגיה והמים, שאול צמח, דחה את ההאשמות שהופנו נגד פקידי הממשלה בכלל והאוצר בפרט, ואמר כי
בסוף הפוליטיקאים מקבלים את ההחלטות. לדבריו, "במבנה הנוכחי של משק המים אין למנהל ראשות המים שום שיקול דעת, הוא פועל לפי כללים ולא יכול להוריד תעריפים ולשמור על אותה רמת שירות באספקת המים. מצד שני הוא לא רוצה להעלות תעריפים", אמר.
יו"ר הוועדה, ח"כ שאמה-הכהן, סיכם את הדיון ואמר כי הוא לא יודע אם נטילת סמכויות הפיקוח על המים מחברי הכנסת, שנעשתה טרם זמנו, הייתה צעד חכם. עם זאת הוא הוסיף כי "בגלל חשיבות הנושא הישיבה הזו נקבעה ערב ראש השנה, בפגרה, כדי לגרום לכך שההחלטה של רשות המים בקביעת התעריף תהייה לא רק מקצועית אלא גם עם רגישות חברתית מקסימאלית".