מה שצריך לדעת על תופעת הקוליק בתינוקות
עשרה דברים חשובים שצריך לדעת על תופעת הקוליק, ושלוש דרכים לסייע לתינוקות לעבור את החודשים הראשונים

אחרי שהחזקתם וטיילתם ולחצתם ועיסיתם ונדנדתם והעברתם אותו מיד ליד, ואחרי שמיציתם וניסיתם כל עצה או טיפ של חברה, סבתא או פורומים באינטרנט, אתם מבינים שאתם חסרי אונים וגם הרפואה לא בהכרח מספקת פתרונות לתופעה.
ובכל זאת ביקשנו לעשות סדר בנושא הכאוב ולהביא את החידושים בתחום, בעזרתו של ד"ר רון שאול, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונת ילדים בבית החולים מאייר, במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.
1. תופעה סתומה
במהלך השנים ניסו ועדיין מנסים להגדיר ולפענח את תופעת הקוליק, אך האמת היא שאף אחד לא לגמרי מבין אותה. "יש הקושרים אותה לכאבי בטן וגזים של הגיל הצעיר, אבל הרפואה לא סגורה על כך שמדובר בגזים, והמחשבה היותר רווחת היא כי מדובר בחוסר בשלות מערכת העיכול של התינוק", אומר ד"ר שאול.
2. חוק השלושה
כדי שתינוק יוגדר כמי שסובל מקוליק צריך להתקיים חוק השלושה שעיקריו הם: התופעה מתרחשת עד גיל שלושה חודשים; היא נמשכת למעלה משלושה שבועות ומתקיימת לפחות שלוש פעמים בשבוע, לפחות שלוש שעות ביום. ויש הטוענים שהיא לא מתחילה מיד לאחר הלידה אלא בגיל שלושה שבועות, מוסיף ד"ר שאול.
3. חשוב לשלול ריפלוקס
גם אם נדמה לכם שהתינוק שלכם עונה על חוק השלושה וסובל מקוליק, גשו איתו לרופא בעיקר כדי לשלול את תופעת הריפלוקס - מדובר במצב שבו תוכן הקיבה (שהוא על פי רוב חומצי) עולה לוושט ולפעמים אפילו יוצא לחלל הפה ומתבטא בפליטה או הקאה קשתית.
יש שני סוגי ריפלוקס: ריפלוקס פיזיולוגי, שמתרחש אצל תינוקות רבים ואינו מוביל לסיבוכים, וריפלוקס פתולוגי, שכתוצאה ממנו עלולים להתפתח סיבוכים כמו אי עלייה במשקל ועוד. התופעה ניתנת לטיפול אך צריך לאבחן אותה.
4. יש תקווה
הקוליק נעלם בדרך כלל בגיל שלושה עד ארבעה חודשים. כאשר מערכת העיכול בשלה יותר, היא מגיעה לסטטוס קוו ונרגעת.
5. לחרדת ההורים יש השפעה מזיקה
מערכת העיכול נרגעת כנראה גם משום שאנחנו ההורים פחות חרדים. "ייתכן שקיים בקוליק גם מרכיב של חרדת ההורים, המועבר לתינוק ולוקח פרק זמן של שלושה עד ארבעה חודשים עד שההורים מסתגלים למצב החדש ונרגעים", מסביר ד"ר שאול. "לכן זהו גם הגיל שבו הקוליק נעלם, אבל לא כדאי לשבת עם סטופר, משום שיש תינוקות שהתופעה נמשכת אצלם גם עד גיל חצי שנה".
6. גם תינוקות יונקים סובלים
אין תינוקות המועדים לסבול יותר מהתופעה. "גם תינוקות שיונקים וגם תינוקות הניזונים מפורמולה עלולים לסבול ממנה. אומנם תינוקות יונקים סובלים מעט פחות, אבל מאחר שמדובר בחוסר בשלות של מערכת העיכול, כצפוי גם תינוקות יונקים סובלים ממנה".
7. על כלכלה מפורקת כבר שמעתם?
המושג "כלכלה מפורקת" מתייחס לפורמולת מזון מיוחדת (כגון נוטרמיגן), אשר בתהליך אנזימטי, מפרקת את החלבון של פורמולת החלב (על בסיס חלב פרה) למרכיביו. מדובר באחת מדרכי הטיפול המומלצות על ידי האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים, בעיקר במצבי קוליק קשה וקיצוני.
"קוליק קשה נובע כנראה מאלרגיה לחלב פרה. כאמור, כלכלה מפורקת, מפרקת את החלב למרכיביו וכוללת מרכיבים שהם פחות אלרגניים ואשר מסייעים לתינוק לעכל אותם", מסביר ד"ר שאול.
8. מנשא או עיטוף עשויים לעזור
במצבי קוליק רגילים הרגעת התינוק היא אחת הדרכים היעילות ביותר. ניתן להשיג כיום מנשאים נקשרים ורכים עשויים מבד נושם, המתאימים לנשיאת התינוק צמוד לגוף במשך זמן ממושך.
התנועתיות מרגיעה אותם. אפשרות נוספת: שמיכת עיטוף, שיוצרת חיבוק הדוק לתינוק, ומתבססת על אחת השיטות העתיקות והטובות ביותר להרגעת תינוקות - עיטוף תינוקות. השיטה מתברר, מדמה את תחושת התינוק ברחם.
9. תכשירים שלא הוכחו כיעילים
"סקר רחב ורציני מאוד שנעשה בשנת 2000 על ידי העיתון החשוב PEDIATRICS, בחן את כל הטיפולים והמחקרים שנעשו על אודות קוליק עד אותה שנה", אומר ד"ר שאול. "ממצאי הסקר העלו כי שני טיפולים מבוססי מחקר ועבודות, הינם היעילים ביותר להקלה על התינוק: כלכלה מפורקת, הרגעת התינוק ועידוד ההורים לשם הפחתת הלחץ שלהם".
"כל
10. בזכות הפרוביוטיקה
טיפול מוכח נוסף, שנחשב חדש בתחום הטיפול בקוליק הוא שימוש בפרוביוטיקה. "בשנים האחרונות נעשו ניסיונות לתת לתינוקות הסובלים מקוליק, תכשיר של פרוביוטיקה המבוסס על חיידק בשם ביוגאיה, בהשוואה לאחד הטיפולים הנפוצים המטפלים בגזים.
"התוצאות הראו ירידה משמעותית באירועי הקוליק, והן פורסמו בשנת 2007 בכמה ירחונים חשובים. זוהי למעשה הפעם הראשונה שנבדק טיפול בפרוביוטיקה, שהראה יעילות ואולי אפשר יהיה לחשוב עליו כטיפול שיסייע", אומר ד"ר שאול. "אחד התכשירים הללו הגיע עתה לישראל, ואולם לפני השימוש בו (כמו גם בשאר התכשירים) חשוב לגשת לרופא הילדים ולהיוועץ בו".