הקו האדום: איך תלחמו בסימני המתיחה?

סימני המתיחה הן הסיוט של כל הריונית. האם תוכלו למנוע את הופעתם? מהן השיטות המוכרות להעלמתם ומתי כדאי להתחיל?

אסנת עופר | 9/1/2012 9:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פסים אדומים לאורך הבטן הם אחד הפחדים הכי גדולים שיש לנשים בהריון. לפעמים הפחד מהעדויות המרשיעות שההריון עלול להשאיר אחריו, גדול יותר מהעיסוק בלידה עצמה. איך מתמודדים עם סימני המתיחה? 

מרבית הרופאים טוענים שלא ניתן להעלים סימני מתיחה – "סטריות", כפי שהם מכונים בלשון הרפואית. עם זאת, יש הטוענים שטיפול נכון יכול לשפר את המצב משמעותית ויש שממליצים על טיפול מונע כבר מחודשי ההיריון המוקדמים. האם כדאי להאמין להבטחות?

ראשית, קבלו צפירת הרגעה. לא כל הנשים יסבלו מהפגע הזה, ואצל רבות העור יישאר חלק. והנה עוד בשורה מרגיעה: סימני מתיחה הם אמנם קרעים שמתהווים בעור, אבל מדובר בנזק אסתטי בלבד.
שאטרסטוק
האם כדאי להאמין להבטחות? שאטרסטוק
מהם סימני מתיחה ומדוע הם קורים?

תארו לעצמכם בד שנמתח עד שמתחילים להיווצר בו קרעים. כך בדיוק קורה גם בעור. "סימני מתיחה הם למעשה קרעים שמתהווים בשכבה השנייה של העור, שכבת הדרמיס", מסבירה רופאת העור ד"ר מוניקה אלמן. "העור בנוי מרשת של כלי דם, עצבים, זקיקי שיער ובלוטות חלב. אלסטין וקולגן הם שני חומרים שנמצאים ברקמת העור ותפקידם לשמור על גמישותו. כשרקמת העור גדלה במהירות היא עוברת מתיחה, כפי שקורה במהלך ההריון, כשהעובר גדל והבטן תופחת, והעור נדחס.

"כשאיכות העור טובה, המתיחה תתרחש מבלי להשאיר סימנים. אבל כשהעור באיכות טובה פחות יתהוו בשכבה הפנימית שלו קרעים". אגב, איכות העור שונה מאדם לאדם ומושפעת בעיקר מהנטייה הגנטית, ולכן יש נשים הרות שאינן סובלות מסימני מתיחה.

פרט להריונות, סימני מתיחה עלולים להיווצר גם עקב השמנה מהירה, להופיע גם אצל נשים בגיל ההתבגרות, בגלל השילוב של צמיחה מואצת ושינויים הורמונליים בגוף.



גדילה מהירה של הבטן והשינויים ההורמונליים, הם גם הגורם לכך שסימני המתיחה שכיחים כל כך בהריון, ומתרחשים אצל למעלה ממחצית הנשים. הקרעים נוצרים בשל חוסר היכולת של הגוף לייצר רקמת חיבור בקצב שידביק את הצמיחה המואצת וחודרים את שלוש שכבות העור (אפידרמיס, דרמיס ותת-עור).

הקרעים אמנם פנימיים, אבל הביטוי שלהם נראה לעין. לדברי ד"ר אלמן, ישנם שני סוגי סימני מתיחה: הראשון - כולל פסים על הבטן ההריונית או על השדיים. אצל מתבגרות הסימנים עלולים להופיע גם על הירכיים, הזרועות והעכוז. אצל בנים יופיעו סימנים דווקא על הגב. סוג אחר של סימנים הוא מעין חריצים, שיופיעו באזורים המועדים. "חריץ הוא סימן לקריעה עמוקה במיוחד", מסבירה ד"ר אלמן.

ויש גוון נוסף שצריך לשים לב אליו: "כשסימני המתיחה מלבינים, זו עדות לכך שנרפאים. למרות שזה משמח, צריך להבין שבשלב הזה אי אפשר לטפל יותר בסימני המתיחה".

אימג'בנק
הקרעים נוצרים בשל חוסר היכולת של הגוף לייצר רקמת חיבור בקצב שידביק את הצמיחה המואצת. אימג'בנק
האם בכלל צריך לטפל בסימני מתיחה?

רופאי עור רבים סבורים שלאו דווקא. גם משום שהטיפולים לא מעלימים את הסימנים לחלוטין, וגם משום שבזכות היכולת הטבעית של העור לשקם את עצמו – כפי שקורה בכל פציעה או שריטה – הסימנים יטשטשו מעצמם. זהו למעשה שלב ההלבנה שמציינת ד"ר אלמן.

גם ד"ר אלמן מודה שאפשר לנסות לטשטש את הסימנים, אבל אין אפשרות להעלים אותם במלואם. וכן, שאי אפשר להועיל במצבים שבהם הנזק משמעותי במיוחד: "יש נשים שעולות במהלך ההריון בצורה משמעותית, העור שלהן נראה כמו טלאי, ובמצבים קיצוניים כאלה קשה מאוד לתקן את הסימנים. מה שנשאר הוא מעין "צל" מטושטש על העור". 

על דבר אחד אין מחלוקת: לא ניתן לנבא למי יהיו סימנים או למנוע את הופעתם. כלומר, מריחת תכשירים, משחות ושמנים במהלך ההריון לא תוכל למנוע את הקריעה בעקבות הגידול המואץ של הבטן ומתיחת העור.

"אפשר לרכך את העור בעזרת תכשירים ומשחות, אבל אלה נמרחים על השכבה החיצונית של העור, האפידרמיס, ואילו הקרעים מתהווים בשכבה הפנימית, כאמור. ריכוך העור אולי ימנע מעט את הסימנים החיצוניים, אבל לא ימנע את הקריעה הפנימית", מדגישה ד"ר אלמן, "ובעיקר אם הבטן "פורצת החוצה" בצורה מהירה, בשבועות האחרונים להריון".   

ולמרות זאת, שוק התכשירים להעלמת סימני מתיחה פורח. ההמלצה היא להתחיל בטיפול ממש לאחר הלידה.

ואלה השיטות האפשריות לטיפול בסימני מתיחה, לאחר הופעתם:

1. חומצת ויטמין A (הנקראת גם רטין A או חומצה רטינואידית). לקבלת מרשם לרטין A פונים לייעוץ אצל רופא עור.

2. שמן נבט חיטה. יש הממליצים להוסיף לשמן טיפות אחדות של ויטמין E.  יש גם משחות שמכילות שמנים טבעיים וויטמין E כמו המשחות של חברות מאמי קר וד"ר פישר הישראליות.

3. משחות שונות הנמכרות תחת שמות מסחריים שונים. המשחות מכילות מגוון חומרים שמשפיעים על יצירת קולגן ואלסטין, כמו פפטידים (סוג של חלבונים), שנמצאים בקרם החדש של חברת  MUSTELAהצרפתית (שמיובאת על ידי ניאופרם) או קרם שרוקח  הפלסטיקאי הישראלי ד"ר דב קליין.

מלבד פפטידים, יש במשחות אלו חומרים נוספים שמשפיעים על יצירת קולגן ואלסטין ומעודדים ריפוי מהיר, משפרים את חילוף החומרים בעור ובכך תורמים למיצוקו. 

4. קיימים שני סוגי מכשירים לטיפול בסימני המתיחה:

- מכשירים שמשלבים חימום בגלי רדיו שמעודד בנייה מחדש של הקולגן, עם חימום בגלי אינפרא אדום, שמעודד חילוף חומרים מהיר.

- מכשירים מתוחכמים יותר, שמשלבים ואקום, שמותח את העור באופן מיכני. הואקום נוצר באמצעות פיה שדרכה המכשיר "יונק" ולש את העור. 

שני סוגי המכשירים הללו נמצאים במכונים קוסמטיים, בשימוש אצל קוסמטיקאיות, וכן במכונים רפואיים, לשימושם של רופא עור שעוסקים ברפואה אסתטית.





כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים