התוספת שתופסת: על תוספי תזונה בהריון
מחקרים מעידים שחומצת אומגה 3 קריטית להתפתחות המוח, הראייה ומערכת העצבים של העובר אולם רק אחוז קטן של הרופאים ממליצים לנשים ליטול אותה, וכנ"ל בנוגע לוויטמין .D אילו תוספים אכן חיוניים לאם ולתינוק על פי המחקרים החדשים? לקרוא, לשמור ואולי לדבר שוב עם הרופא שלך
שיין מבססת את דבריה על שורת מחקרים בנושא האפיגנטיקה, שנערכו בידי פרופ' דיוויד ברקר מאוניברסיטת סאות'המפטון, ופורסמו בכתב העת הבריטי .The Journal Of Neonate Biology על פי התיאוריה של ברקר, המבנה הגנטי הוא מעין תוכנית בסיסית וראשונית בלבד ומה שמפעיל אותה הן הנסיבות הסביבתיות, כגון שינויים הורמונליים בתקופת ההריון, בריאות האם, משקלה, אורח חייה, האם היא מעשנת, וממה היא ניזונה.
תזונת האם, על פי ברקר, היא המדד העיקרי לקביעת הפרופיל הרפואי. "במחקר רחב היקף שבוצע בו זמנית בבריטניה ופינלנד, עקב פרופ' ברקר אחר ילדים מינקות ועד גיל ,18 ומצא כי ילדים שנולדו עם פיגור בגדילה, נחשפו לתזונה בלתי מאוזנת של האם.
בחלק גדול מן הילדים האלה נצפו מחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם והתפתחות מוטורית וקוגניטיבית בלתי תקינה," מסביר פרופ' רם רייפן מבית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית.
בעקבות ממצאים אלה ובכלל נשאלת השאלה: האמנם קיים סיכוי שנשים הרות יצליחו לעמוד בתפריט מגוון והכרחי? ואם לא, האם הן נדרשות להשלמות של תוספי תזונה?
"המלצות הממסד הרפואי מצטמצמות לתוספת ברזל וחומצה פולית בלבד," מזכירה מיכל שיין. ואולם, שיין מצביעה על מחקרים שבחנו במשך שנים את החשיבות בנטילת תוספי תזונה בהריון ובתקופת ההנקה, ומתייחסת לכמה מהם.
המשמעותית ביותר היא חומצת אומגה ,3 שהחסר המתמשך שלה במזון הוא שעודד את החוקרים לשים דגש במחקריהם על חשיבותה ויתרונותיה. "במשך השנים חלה הידרדרות בצריכת אומגה ,3 שמקורה בתזונה ממקור ימי כמו אצות ודגים," אומרת שיין, ומביאה כדוגמה את המצב בישראל: בשנות החמישים עמדה צריכת הדגים על 17 ק"ג לאדם לשנה, לעומת 3.60 ק"ג לאדם בשנה בסוף שנות התשעים.

ואולם, בצד המחסור החמור באומגה 3 בקרב נשים בהריון, מגיע מסר מבלבל ממשרד הבריאות, שמצלצל כאות אזהרה באוזני נשים הרות ומניקות: לא לצרוך יותר משתי מנות דג בשבוע מחשש מפני רעלים, כספית ושאר מתכות כבדות שעלולות להזיק לעובר.
"חומצת DHA אומגה 3 היא רכיב חיוני בהתפתחות התקינה של המוח, הראייה, ומערכת העצבים בעובר. הצורך של העובר בחומצות השומן מתגבר בטרימסטר השלישי של ההריון, שבו נאגרים במוחו של העובר כ70- מ"ג DHA ביום. הDHA- מצטבר במוח התינוק גם בשנת חייו הראשונה, ובהמשך בכמויות קטנות יותר," אומר פרופ' אורי אלחלל מהמחלקה להריון בסיכון גבוה בבית החולים "הדסה" עין כרם, ירושלים.
פרופ' אלחלל מסתמך על מחקרים תצפיתיים והתערבותיים, המלמדים על ההשפעה החשובה של הDHA- אומגה 3 על ההתפתחות הקוגניטיבית, מוטורית וחושית של התינוק כמו קשר עין יד, כישורי שינה, כישורים מילוליים, תקשורתיים והתנהגותיים.
לדבריו, לצריכה תקינה של DHA אומגה 3 יש יתרונות רבים נוספים ובהם:
1. הפחתה במספר הלידות המוקדמות (לפני שבוע 34).
2. הפחתה
3. ילודים עם פחות מחלות ומומים.
4. הפחתה בתמותה בסמוך ללידה.
5. שיפור ניכר במדדים התפתחותיים של העובר.
6. פוטנציאל השפעה גבוה על נשים עם היסטוריה של PDD (אוטיזם).
7. מניעת סוכרת ורעלת הריון.
8. הפחתת הסיכון להשמנת ילדים (צריכה של אומגה 3 בהריון עשויה להקטין ב-32 אחוז את הסיכון להשמנה בילדות).
ואם ביתרונות מדובר, הרי שהשפעתה הטובה של חומצת ה- DHA הוכחה גם במניעת דיכאון שלאחר לידה: "בעקבות נתונים על מספר גבוה של נשים הלוקות בדיכאון לאחר לידה במדינות שבהן צריכת הדגים נמוכה, נערך מחקר שבחן את השפעתה של חומצת הDHA- על דיכאון לאחר לידה," מסבירה הדיאטנית הקלינית דתיה יער. במחקר השתתפו 52 נשים. מחציתן נטלו כמוסות שמן דגים (שהכילו מינון של 300 מ"ג DHA) וקבוצת הנשים השנייה נטלה כמוסות שמן תירס. נטילת הכמוסות החלה בשבוע ה24- להריון ונמשכה עד הלידה. "בקבוצת הנשים שנטלו DHA נרשמה הפחתה משמעותית בתסמיני דיכאון שלאחר לידה, בהשוואה לקבוצת הפלצבו," אומרת יער.
מהי ההמלצה?
מיכל שיין: "איגודי הבריאות בעולם ממליצים לכל הנשים בהריון לצרוך כ300- מ"ג אומגה 3 ביום. במידה והוא אינו מושג מהמזון, הפתרון הוא בצריכת תוסף תזונה שקיים בשוק במיוחד לנשים בהריון. לדוגמה, ההרכב המצוי בכמוסה אחת של אלספה 9 חודשים כולל 300 מ"ג 100 ,DHA מ"ג ,EPA ו400- מק"ג חומצה פולית."

אומגה 3 אינו התוסף הקריטי היחיד. ישנם עוד כמה תוספים קריטיים לאם ולעובר:
חומצה פולית: ויטמין מקבוצת ויטמיני .B ההמלצה היא לצרוך חומצה פולית לפני ההריון ובטרימסטר הראשון להריון, בשל חשיבותה בסיוע להתפתחות תקינה של המוח ומערכות הגוף של העובר. "קיים קשר בין מחסור בחומצה פולית ופגמים בתעלה העצבית," אומרת מיכל שיין.
ההמלצה: לצרוך 400 מ"ג ליום.
ויטמין :D בעל השפעה מכרעת בוויסות הגנים ובבניית חומצות גרעין קריטיות להיווצרות העובר. ידועה השפעתו על משק הסידן והעצם ובניית שלד העובר. הוא מגביר את ספיגת המינרלים (הסידן) במערכת העיכול. רמות בלתי תקינות של ויטמין D בהריון עלולות לפגוע במינרליזציה של העצם, לגרום להתפתחות איטית, שברים ורכבת בעצמות, ובעתיד לאוסטופורוזיס ושברים.
בכתב העת הרפואי הידוע "לנצט" (Lancet) פורסם כי רמתו של ויטמין D אצל 31 אחוז מהנשים אינה מספקת, וב-18 אחוז מהנשים קיים מחסור בולט. גם בקרב נשים ישראליות זועק החסר בוויטמין ,D מצב שעלול לפגוע במינרליזציה של העצם, בעמוד השדרה, ובהתפתחות ילדים עד גיל תשע.
ההמלצה: לצרוך בהריון ובתקופת ההנקה 600 יחב"ל (יחידות בין-לאומיות, .(Units IU - International
יוד: דרישת הגוף ליוד בתקופת ההריון גדלה ב- 50אחוז בשל הגברת יצור הורמוני בלוטת התריס המכילים יוד. ואולם, 40 אחוז מהנשים בגיל פריון בעולם המערבי סובלות ממחסור ביוד. מחסור ביוד הוא הגורם מספר אחת לפיגור שכלי בילודים. חסרונו עלול להשפיע על ההתפתחות הקוגניטיבית של התינוק (ירידה של 12 נקודות בממוצע ב.(I.Q-
ההמלצה: על פי כתב העת ,England Journal of Medicine New ולפי המלצות ארגוני הבריאות העולמיים יש לצרוך 197 מק"ג יוד ביום, ולהקפיד על כך לפני ההריון ובטרימסטר הראשון להריון.
בארה"ב קיימת המלצה גורפת לנשים הרות ליטול יוד בטבליה. גם המלח (בישול ושולחני) בארצות הברית עשיר ביוד. (בארץ רק 3 אחוז מהמלח מועשר ביוד.(
ברזל: מולקולת הברזל קשורה לחומצות אמינו מסוג גליצין, היוצרות מולקולה אורגנית. ברזל אורגני נספג פי 4-2 לעומת ברזל אנאורגני. (שגרם לעצירות ואי נוחות בבטן.( ברזל ביסגליצנט משלב ברזל עם חומצות אמינו. אפשר ליטול אותו עם האוכל או עם מוצרי חלב. הוא קל לעיכול וללא תופעות לוואי.
ההמלצה: 30-25 מ"ג בזכות הספיגה הטובה. (שווה ערך ל100- מ"ג בברזל אנאורגני.(
פרנטל: מולטי ויטמין המכיל סידן, ויטמין ,C ויטמינים ומינרלים במינונים שמתאימים להריון והנקה בלבד. (כמו פרנטל 9 חודשים של אלטמן, או פרנטל של אלטמן, סולגר, GNC ועוד). יש לדעת כי במולטי ויטמין שאינו מיועד לנשים הרות ישנם מינונים שאינם מטיבים עם האישה ההרה, כמו כמות מסוכנת של ויטמין A או חסר ביוד.
על פי מטה אנליזה (טכניקה סטטיסטית המחברת תוצאות ממספר רב של מחקרים וניסויים41 ,( מחקרים שנערכו בשנים 2005-1996 מעידים כי צריכת פרנטל קשורה בהפחתת שיעור המומים המולדים (לא רק מומים של התעלה העצבית). עם זאת, ישנם רופאים שמזהירים מפני נטילת מולטי ויטמין בהריון ונצמדים להמלצה לקחת רק חומצה פולית.
בכנס בנושא תוספי תזונה מטעם החברה לרפואת האם והעובר, פורסם משאל שנערך בקרב גינקולוגים בדבר המלצתם על תוספי תזונה בתקופות ההריון וההנקה. בסקר, שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגפריה, השתתפו 140 גינקולוגים. חציים מבתי חולים ומחציתם רופאים בקהילה.
תוצאות ההמלצות: חומצה פולית: כולם ממליצים.
ברזל: 60 אחוז ממליצים.
פרנטל: 28 אחוז ממליצים לכלל הנשים ההרות.
חומצת DHA אומגה 3: 20 אחוז ממליצים לכל אישה הרה. 56 אחוז ממליצים רק לנשים שמתעניינות. 9 אחוז ממליצים על אכילת דגים.
ויטמין : D כ-12 אחוז ממליצים לכל הנשים ההרות, 20 אחוז מהרופאים ממליצים במידה שקיים חסר בכפוף לבדיקות דם. 50 אחוז אינם רואים צורך להמליץ על צריכת ויטמין .D
סידן: 19 אחוז מהרופאים ממליצים רק לנשים הנמצאות בהריון בסיכון. 50 אחוז אינם ממליצים.