מדור חדש: הורים שואלים - המומחים עונים

כהורים אנחנו נתקלים בשלל שאלות והתלבטויות הקשורות לגידול ילדים. מדור חדש במגזין להיות הורים מאפשר לכם לקבל תשובות לשאלות החשובות ממומחים מקצועיים

הורים
אילנה שטוטלנד | 7/10/2012 6:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שאטרסטוק
לא כדאי להציף את הילד בצעצועים. שאטרסטוק
כמה צעצועים צריך בבית?

אני אמא טרייה לתינוקת בת חודשיים וחצי, ומעוניינת לדעת אלו צעצועים מומלצים לפעוטות? האם אני צריכה לקנות לה צעצועים רבים או שניתן להסתפק בצעצועים אחדים?

מילי, אשדוד

צאלה מיינרט, ראש תחום הורות ומשפחה, בית הספר ללימודים מתקדמים, סמינר הקיבוצים:

"צעצועים בגילאים הרכים משמשים לחידוד תחושותיו של התינוק ולטיפוח התפתחותו. הם מהווים כלים והזדמנויות למתן גירויי שמיעה, ראייה, מישוש ואפילו ריח, ומכאן חשיבותם. לתינוק אין צורך במגוון גדול של גירויים בו זמנית. חשיפה גדולה מדי גורמת להצפת גירויים ויוצרת אצל התינוק בלבול ורעשים מיותרים. רצוי כי בסביבת התינוק יהיו צעצועים אחדים בלבד, כדי שהוא יוכל להתרגל אליהם ולהתיידד איתם.

"מטרת הצעצוע בחודשיו הראשונים של התינוק היא לפתח וליצור סקרנות ועניין, ולא לבלבל, להפחיד ולהציף. לכן מלבד כמות הצעצועים בסביבתו של התינוק, יש חשיבות גם לסוגם. יש לוודא כי הצעצועים אינם גדולים או קטנים מדי, שיהיו בעלי צלילים נעימים ולא צורמים, רכים ונעימים למגע ואינם קופצניים או מבהילים. בעת רכישת הצעצוע, ודאו כי הוא מתאים לגילו של התינוק וליכולות שלו.

"לגיל הרך מאוד, מומלצים גירויים המשלבים

תנועה וצלילים נעימים, ולכך יתאימו צעצועים מרשרשים, משטחי הפעלה, תמונות מסביב לעגלה או במיטת התינוק. בשלבים אלה התינוק אמנם אינו מזהה את הדמויות והצבעים שלפניו, אולם הוא נחשף לצבע ולצורות, שהם גירויים מעוררים. לכל חודש בחייו של תינוק יש משמעות, אולם הוא יכול לבלות עם אותו צעצוע למשך תקופה, כאשר ככל שהוא גדל - הוא יעשה בו שימושים שונים ומגוונים. לדוגמה, בתחילה הוא רק יביט בכדור צבעוני מרשרש וילווה אותו עם עיניו כשהוריו אוחזים אותו עבורו. עם הזמן הוא יצליח להחזיק, להניע אותו לבדו, לבחון אותו ואת ידיו.

"חשוב לזכור, כי אין צורך למהר ולהחליף את הצעצועים של התינוק ואין להפעילם בו זמנית. ניתן להשתמש במספר קטן של גירויים ולהעלות את כמותם בהדרגה. תינוק אינו זקוק לחנות צעצועים סביבו כדי להתפתח, וחשוב שהמפגש עם הגירויים לא יהיה במקום מפגש עם חום, אהבה, מגע וקשר עין הורי“.

שאטרסטוק
אין חובת הוצאת גרעפס אחרי כל האכלה. שאטרסטוק
עד מתי חשוב לעשות גרעפס אחרי האוכל?

אני אמא לתינוקת בת ארבעה חודשים. עד איזה גיל צריך לוודא שהיא עושה גרעפס? מה לעשות אם היא לא מצליחה? והאם יש תנוחות מסוימות שיכולות לעזור?

אלונה.

רנה גנץ, אחות מנהלת בטיפת חלב של מכבי שירותי בריאות במודיעין:

"התינוק נוטה לבלוע אוויר בזמן ההאכלה, ולכן יש צורך בגרעפס, שמטרתו לעזור לו בהוצאת אוויר. לתינוקות הניזונים מבקבוק יש צורך גדול יותר בהוצאת אוויר. זרימת החלב מפטמת הבקבוק מהירה יותר מזו שמהשד, ולכן הם בולעים יותר אוויר מאשר תינוקות יונקים. בנוסף, תינוק יונק נהנה מהאכלה בתנוחה מוגבהת יותר ומארוחות קטנות ותכופות יותר, דבר המקטין את בליעת האוויר. גם לתינוקות יונקים יש צורך בהוצאת אוויר לעתים, בייחוד אם הם אוכלים מהר, וכאשר לאם יש רפלקס שחרור חלב מהיר.

"אין חובת הוצאת גרעפס אחרי כל האכלה. אם התינוק נינוח אחרי ההאכלה, סביר להניח כי אין לו גרעפס; אם התינוק חסר שקט, או לא מוכן לעבור לשד שני, כדאי לנסות לגרום לו להוציא גרעפס. בדרך כלל מומלץ לנסות להוציא גרעפס בחודשים הראשונים לחיי התינוק. לרוב, כאשר התינוק כבר פעיל יותר ואינו רק שוכב על הגב, אין צורך לעזור לו להוציא אוויר.

"ישנן כמה תנוחות מומלצות להוצאת גרעפס: על כתף ההורה - התינוק נשען על כתף ההורה, אשר בעזרת ידו מלטף את גב התינוק או טופח קלות על גבו; בתנוחת ישיבה - התינוק מוטה קדימה ונשען על זרוע ההורה, כאשר כף יד אחת של ההורה לוחצת על בטן התינוק, והיד השנייה טופחת קלות על גבו; בהשכבה על ברכי ההורה - התינוק נשען על ירך אחת של ההורה, כאשר הירך לוחצת על בטנו. יד אחת תומכת בראש התינוק, יד שנייה טופחת על גבו; יש לזכור כי תינוקות מוציאים אוויר גם דרך פי הטבעת, ולכן כדאי מדי פעם לעזור לתינוק בעזרת קיפול רגליו לעבר חזהו“.

דלקות עיניים חוזרות

הילד שלי בן תשעה חודשים. מאז שהוא החל ללכת לפעוטון, הוא סובל תכופות מדלקות עיניים, ונאלץ להישאר לא מעט ימים בבית. הבנתי שיש דלקות עיניים שחולפות מעצמן ללא טיפול, וכאלה שנדרש להן טיפול בעזרת טיפות או משחה. התוכלו לעשות לי קצת סדר בעניין?

רויטל, ראשון לציון

ד“ר חני ורבין, מנהלת תחום רפואת עיניים במכבי שירותי בריאות:

"דלקות עיניים יכולות להופיע כתוצאה מסיבות רבות, בהן דלקת ויראלית, חיידקית, אלרגית ועוד. לכל מצב יש טיפול והתייחסות משלו. דלקת ויראלית מתאפיינת באודם ובהפרשות מימיות, ולרוב עם או בלי טיפול הדלקת חולפת כעבור כשבועיים. אם יש הפרשות מוגלתיות וחשד גבוה לדלקת חיידקית, יש צורך במתן טיפות אנטיביוטיקה, כדי שלא יתפתחו סיבוכים. דלקת אלרגית מאופיינת בגרד ודמעות כתוצאה מחשיפה לאלרגן, והטיפול ניתן נגד האלרגיה. הסימפטומים והממצאים לעתים חופפים ודומים בין המצבים השונים, ולכן מומלץ לפנות לרופא עיניים שיחליט מה הטיפול הטוב והנכון ביותר עבור ילדך“.

איך מטפלים בשיניים של פעוט?

אני אמא לתינוק בן שנה, שמעוניינת לדעת מאיזה גיל צריך לצחצח לילד שיניים? באיזה אופן נעשה הצחצוח? ומה עושים אם התינוק לא משתף פעולה?

 Lilach, L.A, CA

ד“ר ליבנה יצחק, מנהל מערך רפואת שיניים בקופת חולים מאוחדת:

"שמירה על בריאות הפה מתחילה בהרגלי תזונה נכונים מינקות, ועיקרם מזון שאינו דביק ושתכולת הסוכר שלו נמוכה ככל האפשר. כל פעולת הצחצוח בינקות, מטרתה ליצור הרגלים נכונים. אני ממליץ לתת לתינוק כל דבר שמזכיר מברשת שיניים, כדי שמברשת שיניים תקובע כחלק בלתי נפרד מחייו הבוגרים. הגיל המומלץ להתחלת הצחצוח הוא עם בקיעת מרבית המשנן החלבי, דהיינו כשנתיים. כמובן שמי שמצחצח לילד הם ההורים. מכיוון שתינוקות נוטים לבלוע, אני ממליץ תחילה על ’ניקוי יבש‘ ללא משחה, כלומר הסרה מכנית של משקעים על השיניים. להסרה המכנית של משקעים אין צורך במברשת, אפשר להשתמש בכל אמצעי אחר, כשהמומלץ הוא פד גאזה.

"הילד יכול להתחיל לצחצח שיניים לעצמו כשנה מאוחר יותר או מרגע שהוא מסוגל להפעיל בעצמו את מברשת השיניים. לילדים העקשנים ביותר, שמסרבים לצחצח, מומלץ לבנות חוויית צחצוח, ולא לכפות או לאיים. כך למשל, לילד שצופה בהורה שמצחצח שיניים ’במלוא הקצף‘ ובאווירה עליזה של חדר רחצה, יהיה קל יותר לשתף פעולה.

"לגבי בחירת סוג משחת השיניים: בגיל המאוד צעיר של התינוק רצוי שרופא השיניים ייתן דעתו על כך, זאת בגלל שבליעת תוספי פלואוריד שנדרשים למניעת עששת, ושחלק לא מבוטל מהם נמצא במשחות השיניים, אינה רצויה. מומלץ גם להתחיל בביקורים סדירים אצל רופא שיניים, המטפל בעיקר בילדים, החל בגיל שנה“.

צילום: crimfants, Paul, CC BY
מומלץ לבנות חוויית צחצוח, ולא לכפות או לאיים. צילום: crimfants, Paul, CC BY
דימום בהריון

אני בת 38, נמצאת בתחילת החודש השמיני להריוני (הריון תקין), ולאחרונה דיממתי קלות כמה פעמים. מאוד נבהלתי ופניתי לחדר מיון, שם לא התרגשו מהדימומים, ואחרי בדיקות, שיצאו תקינות, שלחו אותי הביתה ואמרו לי לנסות לנוח. האם לפנות למיון בכל פעם שיש לי דימום? או שדימומים קלים הם טבעיים ואני לא צריכה לדאוג?

אנונימית.

ד“ר דוד איסקוב, מומחה לרפואת נשים של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה:

"דמם נרתיקי בשלב זה של ההריון מחייב התייחסות ובדיקה, כדי לשלול מספר גורמים היכולים לגרום לו. יש לבדוק תקינות תנועות העובר ונשימותיו, כמות מי השפיר, לבדוק את השליה ואת מיקומה ולשלול אזורי היפרדות. כמו כן, יש לבצע בדיקה של צוואר הרחם כדי לשלול דמם צווארי, וגם לברר תפקודי קרישה. לאחר שכל הנ“ל נבדקו והממצאים היו תקינים, ועדיין מדי פעם יש דמם קל, הסיכוי שקיימת בעיה הוא קטן. אבל עדיין דמם כזה מצריך בדיקה של רופא מטפל (אין צורך לפנות למיון)".

שאטרסטוק
משחה לטיפול בתפרחת חיתולים מכילה סטרואידים קלים יחד עם אנטיביוטיקה. שאטרסטוק
האם עדיף לטפל בתפרחת חיתולים במשחה על בסיס טבעי?

בני בן חצי שנה וסובל מפריחות חוזרות ונשנות באזור הטיטול. הרופא רשם לו משחה המכילה סטרואידים. שמעתי מחברות שעדיף להשתמש במשחה על בסיס טבעי, כי לפעמים למשחות הסטרואידיות יכולות להיות תופעות לוואי. מה מומלץ לעשות?

אמא של רון.


פרופ‘ דן מירון, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית:

"הטיפול בתפרחת תלוי באבחנה, שנעשית על ידי רופא הילדים. הגירוי והתפרחת בעור עשויים להיגרם מסיבות שונות, כגון פטרייה או זיהום חיידקי, ולכן מקובל לתת טיפול במשחה שמכילה סטרואידים קלים יחד עם אנטיביוטיקה. מדובר בטיפול שניתן לימים ספורים ולטווח קצר. אם מקפידים על מריחת שכבה דקה, הספיגה מועטה, הטיפול יעיל ואין בו כל סכנה. יחד עם זאת, כדי להימנע ממצב של גירוי, מומלץ להוריד את הטיטול במהלך היום ולאפשר לאזור להתאוורר, במיוחד בימי הקיץ“.

האם כדאי לתת לתינוק תכשירים פרוביוטיים?

בתי בת השמונה חודשים נתקפת פעמים תכופות בשלשולים, שיכולים להימשך גם כשבוע. קראתי שבמקרים כאלה מומלץ לתת לתינוק פרוביוטיקה. האם זה נכון? ובאילו מינונים כדאי לצרוך אותה?

שרית.

ד“ר אילנה ויינטראוב, מומחית לרפואת ילדים וגסטרואנטרולוגית ילדים, קופת חולים מאוחדת, יחידת גסטרו - ילדים בית החולים לילדים על שם ספרא, תל השומר:

"תכשירים פרוביוטיים מכילים תערובת של חיידקים חיים, שיש להם השפעה מיטיבה במערכת העיכול משום הפגיעה בחיידקים או בווירוסים שמחוללים מחלות, וזאת במספר מנגנונים. מחקרים רפואיים הראו ששימוש בפרוביוטיקה יכול לקצר את משך השלשולים שנגרמו על ידי וירוסים או חיידקים ולמנוע צמיחת חיידקים מזיקים במערכת העיכול בעקבות שימוש באנטיביוטיקה.

"בשימוש ממושך יש לפרוביוטיקה יעילות מסוימת במניעת שלשולים חוזרים ובמניעת זיהומים במערכת הנשימה. החיידק הפרוביוטי שהראה את התועלת הרבה ביותר הוא לקטובצילוס GG. אם בתך נתקפת בשלשולים חוזרים, ניתן בהחלט לנסות לתת לה תוספת פרוביוטיקה כטיפול מונע (כדאי גם לדעת שלחלק מפורמולות תרכובות המזון לתינוקות כבר מוספים חיידקים פרוביוטיים).

 "ישנם מספר תכשירי פרוביוטיקה המיועדים לילדים. הם קיימים בצורה של טיפות, אבקה או טבליות לאכילה. מומלץ להשתמש בפרוביוטיקה בילדים מעל גיל חצי שנה, שאין להם מחלות רקע או מחלות שבהן ישנה פגיעה במערכת החיסונית. אם גם לאחר מתן הפרוביוטיקה אין כל שיפור, ואם התינוקת אינה עולה היטב במשקל, יש להתייעץ עם רופא, כיוון שהשלשולים יכולים לנבוע גם מסיבות אחרות“.

יש לכם שאלה? כתבו אלינו והמומחים שלנו ייתנו לכם תשובה.

לאן שולחים? למייל: ilana.shtotland@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

מדורים