צילום באדיבות רשות נחל הירקון

לבנון הירקון נמצא בעת דיגום בעזרת רשת | צילום באדיבות רשות נחל הירקון

שובו של הדג התל אביבי

בסקר שבוצע לאחרונה במקטע התיכון של הירקון, נמצאו פרטים של לבנון הירקון, דג אנדמי שלא נצפה שם זה עשרות שנים

16/10/2012 12:08 | מאת: עדי ויינברגר
כמו באגדה על הדייג ודג הזהב, כך גם דג קטן שעלה ברשת בעת סקר שביצעה רשות נחל הירקון, הגשים משאלה. נוכחותו במים מעידה על איכותם המשופרת. עד כה נחשב המקטע התיכון של הנחל, המתחיל במפגש הנחלים קנה-ירקון וממשיך עד לאתר שבע טחנות, למזוהם, אך הדיגום, שנעשה באמצעות רשת, העלה פרטים של לבנון הירקון,  אשר בשמו המדעי, Acanthbrama telavivensis, אף מוזכרת העיר תל אביב.

יונתן רז, אקולוג רשות נחל הירקון, מספר כי הדג, אשר ידוע כאנדמי לנחלי החוף בישראל, חי בירקון כשזרמו בו מי מעיינות שפירים. הוא רגיש לזיהום, ובד בבד עם הירידה באיכות המים במרוצת השנים הידלדלה אוכלוסייתו עד שהוא נכחד מהמקטע התיכון של הנחל. "בשנות התשעים נבדקה השפעתה של איכות המים על הדגים שבירקון," מסביר ד"ר שריג גפני, מומחה לאקולוגיה של מקווי מים מתוקים מבית הספר למדעי הים של המרכז האקדמי רופין. "במשך שנים רבות לא נמצאו לבנונים במקטע התיכון של הירקון. התגלה כי הלבנון נמנע באופן מוחלט מכניסה למים מזוהמים."

ד"ר מנחם גורן הוא איכטיולוג (חוקר דגים) מאוניברסיטת תל אביב, אשר גילה את לבנון הירקון ותיאר אותו כמין חדש למדע בשנת 1973.  ב-1999 הוא בחן עם עמיתיו את יכולתו של לבנון הירקון לשמש אינדיקטור ביולוגי לאיכות מי הנחל. אז התברר להם כי אוכלוסיית הדג נתונה בסכנה מיידית בשל תקופת בצורת. במהלך משותף של המעבדה האיכטיולוגית שבאוניברסיטת תל אביב בראשותו של גורן עם רשות נחל הירקון ורשות הטבע והגנים, נאספו מהנחל כמאה פרטים והוקם גרעין רבייה. "מצאנו דגים במצב לא טוב, מלאים בטפילים," מתאר גורן. "היה עלינו לגלות את מצע הרבייה של לבנון הירקון, את מזונו."

צילום באדיבות רשות נחל הירקון
לאחר שנים, זוהה לבנון הירקון במקטע התיכון של נחל הירקון צילום באדיבות רשות נחל הירקון

כשלוש שנים אחר כך כבר שוחררו בחזרה לנחל לבנונים אשר הצליחו לשרוד, אך הם לא התרבו בבר. "אחת הבעיות הגדולות של הרס הנחלים בארץ היא שהסדימנט (משקע) אינו נסחף לים אלא מכסה את האבנים שעל הקרקעית," הסביר גורן. "לכן, כדי לספק מצע מתאים לביצים ומקום מחסה לדגיגים מפני הגמבוזיה, דג טורף, הנדסנו מצע של אבנים וצמחייה. זה הצליח." במרוצת השנים הושבו פרטים למקטע העליון והנקי של הנחל. "זו הפעם הראשונה בעולם שבה הושב בהצלחה מין של דג שנעלם מהטבע," מתגאה רז.



"כבר כמה שנים אנחנו עובדים על המקטע התיכון והמזוהם, שבו זורמים מי קולחין מטוהרים ברמה שלישונית, אשר עוברים טיהור נוסף באגנים ירוקים," ממשיך רז. "אמרנו שנדע שמצבו השתפר כשמימיו יהיו ראויים לשמש בית גידול; כאשר אוכלוסיית בעלי החיים שבמקטע הנקי, לכל אורך שרשרת המזון – מחיידקים וחסרי חוליות ועד דגים - תימצא גם בקטע המזוהם." לבנון הירקון, אשר הושב לבר במקטע העליון, עבר ככל הנראה למקטע התיכון באופן עצמאי, וזוהי ההוכחה לכך שהזיהום חלף.

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות