ראשי » מעריב מגזינים » להיות הורים

כואב ולא מזיק: על כאבי גדילה של ילדים

כמעט כל ילד שני יתלונן במהלך חייו על כאבים בגפיים התחתונות. כל מה שההורים צריכים לדעת על כאבי גדילה

הורים
אבי יופה | 19/8/2010 10:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הם מתגנבים בשעות הערב, נשארים חמש עד עשר דקות, עוזבים וחוזרים בלי כל הודעה מוקדמת, רק כדי ללכת שוב. המקור שלהם לא לגמרי ברור, אבל השם מוכר ושגור בפי כל: "כאבי גדילה".‬ לפי הערכות, ‭10%‬ מכלל הפניות לרופאי הילדים בגילאי שנתיים ואילך נובעות מהסיבות של כאבי גדילה, והם עלולים להטריד עד מחצית מאוכלוסיית הילדים.
האם כאבי הגדילה קשורים לפעילות גופנית מאומצת?
האם כאבי הגדילה קשורים לפעילות גופנית מאומצת? צילום המחשה: SXC

מהם התסמינים?
כאבי הגדילה ניתנים לאבחון ראשוני כבר מגיל שנתיים, אבל הם שכיחים יותר בגיל בית הספר. התסמינים האופייניים לכאבים מסוג זה הם תחושת כאב בחלק הקדמי של הירך, מאחורי הברך, או בחלק האחורי של השוק, בין הקרסול לברך.

מתי הם מופיעים?
"הכאבים מתחילים להיות מורגשים בשעות אחר הצהריים המאוחרות או בערב, והם עלולים להיות חזקים מאוד",‬ מסבירה ד"ר רקפת בכרך, רופאה בכירה בשירותי בריאות כללית ומומחית ברפואת משפחה.

"הם נמשכים בדרך כלל עד 15 דקות, לעתים אף יותר, ולמחרת הילד מתעורר ללא זכר לכאב. הם יכולים להופיע בכל יום, או בהפוגות - יום כן, יומיים לא, ולא מדובר באירוע חד פעמי שחולף".

האם יש קשר בין פעילות גופנית להופעת הכאבים?
"הכאבים אופייניים בעיקר לילדים שהם פעילים מאוד במהלך היום. מדובר בתופעה של שימוש יתר של הגוף - פעילות גופנית רבה ונמרצת, שמלווה אחר כך בכאבים", מסביר ד"ר מרדכי אלפרין, חבר באיגוד רופאי המשפחה ומנהל מרפאת פרונט של שירותי בריאות כללית מחוז חיפה וגליל מערבי.

מהו מקור הכאב?
"לא ברור, והמושג כאבי גדילה אינו מדויק",‬ מבהירה פרופ' ליאורה הראל, מנהלת יחידת ראומטולוגיית ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית. "מדובר בתסמונת כאבים ליליים של גיל הילדות שמקורם אינו ידוע, אבל ברור שאין קשר ביניהם לבין גדילת הגוף. הכאבים אינם מורגשים בעצם שבה מתרחשת הגדילה, הם לא קשורים לקצב גדילתה, אבל הם כן אופייניים לתקופה שבה ילדים גדלים. כיום ישנה סברה שמדובר בשרירים שמתפתחים".

איך מאבחנים שלא מדובר במחלה?
פרופ' הראל: "אם הילד מתלונן על כאב דו צדדי (בשתי הרגליים); אם לא מבחינים בנפיחות, אודם, חום מקומי או סיסטמי; אם הכאב עמוק ומופיע בשעות אחר הצהריים והערב ואף עלול להעיר משנת הלילה; אם הכאב לא מורגש אף פעם בבוקר, בניגוד לכאבים ממחלת פרקים אמיתית, למשל.

"אם הבדיקה הגופנית תקינה,
לאחר שנשללו דלקת בפרקים, בבלוטות, טחול מוגדל או גוש ברגל - הרופא יכול לומר בוודאות של כמעט ‭100%‬ שמדובר בכאבי גדילה. נורות אדומות צריכות להידלק במקרה של כאבים בגב או בצוואר. במקרה של ספק, אפשר לעבור בדיקות סקירה כלליות כמו שקיעת דם, ספירת דם, לשלול אנמיה".

איך מטפלים?
פרופ הראל: "הטיפול המתאים, במקרים שאין חשש לבעיה רפואית חמורה יותר, הוא להרגיע תחילה את ההורים, שלא מדובר במחלה. באשר לכאבים - עיסוי וחימום המקום עשויים לעזור כמו גם להראות לילד שאנחנו מנסים לעזור לו. אם הילד מתעורר בכל לילה, אפשר לתת לו אקמול או נורופן לפני השינה, ועם זאת, לא להפסיק את הפעילות הגופנית בשום אופן ולדאוג שהילד ינהל חיים רגילים".

האם תלונה על כאבים יכולה לנבוע ממתח או חרדה?
ד"ר אלפרין: "ידוע שילדים, שלא במודע, מבטאים מצוקות רגשיות בצורה של כאבים, וחשוב לא לשדר להם מתח או דאגה בהקשר הזה".‬ ד"ר בכרך: "כל מציאות חדשה כמו תחילת גן או בית ספר יכולה לגרום לכאבים. צריך להסתכל ולבחון אם הילד מתלונן על כאב לא מוסבר (בטן, ראש או רגליים‭.(‬ אם התלונה חוזרת על עצמה ולא מוצאים סיבה, כדאי לבדוק אם הילד חושש להגיע למסגרת חדשה, לבדוק אם קיימת מצוקה חברתית".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מגזין להיות הורים

להיות הוריםהמגזין מלווה, תומך, מייעץ ומחזיק את ידה של המשפחה הצעירה, מתוך הכרת האתגרים וההתמודדויות שניצבים בפני ההורה הישראלי. להזמנת גיליון היכרות מתנה ללא התחייבות, חייגו  03-7642122  . להזמנת מנוי למגזין להיות הורים, לחצו כאן.

עוד ב''להיות הורים''

vGemiusId=>/channel_magazines/homepage -->