מחקר: עשרות הפלות מיותרות בישראל בכל שנה

נשים רבות הנושאות את וירוס ההיריון CMV מחליטות לבצע הפלה, אף כי הסבירות שהנגיף יביא ללידת תינוק פגוע נמוכה מאוד

דן אבן | 3/7/2006 8:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אמהות רבות בישראל מחליטות לבצע הפלה בעקבות גילוי וירוס הנקרא סי-אם-וי (CMV) אצל העובר - אף שמדובר בווירוס שמעלה באחוזים בודדים בלבד את הסיכון ללידת תינוק לא בריא. כך עולה ממחקר חדש שנעשה במכבי שירותי בריאות.

מן המחקר עולה כי עשרות הפלות כאלו מתבצעות בכל שנה. ממחקרים שבוצעו בעבר, עולה כי עד שני אחוזים מהנשים נושאות במהלך ההיריון את הווירוס המדובר, שהוא סיבה שכיחה לזיהומים טרום לידתיים. עם זאת, רק מעטות מהאמהות צפויות להעביר את וירוס הסי-אם-וי לעובריהן. גם במקרה של העברה, רק ב-15 אחוז מהמקרים ייוולד תינוק פגוע מוח או תינוק שיסבול מהפרעות של גדילה, שמיעה או ראייה. לנשאיות מומלץ לרוב להמתין באשר להחלטה על הפלה לשלב היריון מתקדם, אולם בישראל רבות מחליטות על הפלה כבר בשלב מוקדם.

במחקר המדובר נסקרו 21 אלף הריונות של מבוטחות מכבי בשנת 2004. הבדיקות לנוכחות נוגדן לווירוס מתבצעות עד השבוע ה-12. מתוך 200 נשים שנחשפו לנוגדנים בעת האחרונה, החליטו 14 מהן (שבעה אחוזים) להפיל, רק בגלל חשש שהעובר יידבק בווירוס במהלך ההיריון. חלק מהנשים דחו את ההחלטה על הפלה עד לאחר בדיקת מי שפיר. מתוך 36 נשאיות שעברו בדיקת מי שפיר, רק אצל אחת עבר הווירוס לעובר.

החוקרים ד"ר רון בלוססקי, גינקולוג בכיר במחוז מרכז במכבי, וד"ר ליסיטה שרייבר, אחראית מדור וירולוגיה במעבדה המרכזית במכבי, חישבו ומצאו כי מבין 14 הנשים שהפילו לאחר
בדיקת הנוגדנים, סביר כי רק במקרה אחד לכל היותר היה הווירוס עובר לעובר. לפיכך, לטענתם היו שאר ההפלות מיותרות. עוד נמצא כי מתוך 104 נשים נשאיות שלא פנו לבדיקת מי שפיר, והחליטו להמשיך בהיריון, ב-103 מקרים נולדו תינוקות בריאים ואותר רק ילד אחד שסבל מהפרעות שמיעה, מבלי שאפשר לייחס זאת בוודאות לווירוס.

בראיונות עם נשים שהפילו, הן דיווחו על פחד מפני לידת תינוק פגוע ולא מושלם. "באמריקה הרבה פחות נשים מחליטות להפיל, אך בארץ יש נשים שרצות לבצע הפלה, ברגע שקיבלו תשובה חיובית לנוכחות הווירוס, וזאת כאשר יש סיכויים גדולים שהוא כלל לא יעבור לעובר", אומר ד"ר בלוססקי, "אפשר להמתין לבדיקת מי שפיר, ובהמשך לברר בצילומי אולטרסאונד מכוון למוח או באם-אר-איי אם העובר נפגע מהווירוס, ואז להחליט על הפלה".

לדברי יושב ראש האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ומנהל האגף לגינקולוגיה במרכז הרפואי העמק, פרופ' אליעזר שלו, "בדיקת סי-אם-וי מיותרת לנשים בהיריון בסיכון נמוך. תוצאת הבדיקה בעייתית כי משמעותה לא ברורה". לדברי פרופ' שלו, "בשום מקום בעולם הבדיקה לא מתבצעת לכלל הנשים בהיריון, והארגונים בישראל, בארצות-הברית, באירופה ובאוסטרליה קובעים בנייר-עמדה שזו טעות להפוך את הבדיקה למחייבת, עד שלא תפותח בדיקה אשר תאתר בוודאות מתי בדיוק התרחשה ההדבקה בווירוס ".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים